21. November 2017 07.00-07.59

Ligger 12 timer daglig

Sykehjemspasienter tilbringer over halvparten av døgnet i sengen. Det viser ny forskning ved Haukeland universitetssjukehus, skriver Bergens Tidene. De fulgte 84 pasienter på flere steder i Norge i sju døgn.
Les mer om Haukeland og Norge.
Aker BP inngår allianseavtaler med 3 selskaper
Aker BP har inngått langtidsallianser med Maersk Drilling, Halliburton og Odfjell innen rigg og boring.
Flere fattige barn i Norge
Flere barn opplever ofte at pengene til mamma eller pappa ikke strekker til. Årsaken er flere innvandrere og lavkonjunktur, ifølge Nav.
Les mer om Nav og Norge.

Tusenvis av norske foreldre får beskjed om at barnets hode er unormalt stort. – Skaper grunnløs frykt og unødvendige kontroller

6000 norske barn fødes med for stort hode etter WHOs standard. Rundt 2500 av dem henvises til sykehus – de aller fleste unødvendig. Jenny Othilie Skoglund Torp er et sånt barn.
Vi har bestilt flybilletter sammen, men får ikke seter ved siden av hverandre. Hvorfor ikke?
Flyselskapenes seteregler skaper hodebry for noen passasjerer. Dette må du vite.
Storebror ser alt i Kina
Ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch bruker kinesisk politi et utall samkjørte registre for å kontrollere hva befolkningen gjør. Dette har pågått i minst to år.
Les mer om Kina.
Putin gratulerte Assad med seieren over IS
Syrias president Bashar al-Assad var raus med lovordene da han møtte sin mektigste støttespiller, Russlands president Vladimir Putin, mandag.
Les mer om Assad, Bashar og Vladimir Putin.
Aukland vil savne Alsgaard: - Utrolig synd
Evighetsmaskinen Anders Aukland mener langløpssirkuset blir fattigere kommende sesong etter at Thomas Alsgaard måtte legge ned sitt privatlag.
Les mer om Alsgaard.
Mener Østmarka spises opp
Østmarkas Venner mener Rælingen kommune ødelegger friluftsområder i skogen. De er kritiske til at kommunen vil lage en snu- og velteplass for tømmer i marka. Foreningen mener utbyggingen gjør at skogen forsvinner litt etter litt, skriver Budstikka.
Les mer om Budstikka og Rælingen.
Nytt fylke må velge mellom nynorsk eller bokmål
I Telemark fylkeskommune er nynorsk det administrative skriftspråket, mens det i Vestfold fylkeskommune er bokmål. Men hva skal det skrives når de nå skal slås sammen?
Les mer om Vestfold.
Eldre på sykehjem ligger i sengen over 12 timer i døgnet
Da forskerne satte et måleapparat på sykehjemspasientene, viste det at de tilbringer halve døgnet i sengen. Og at søvnkvaliteten er langt fra god.
Eldre på sykehjem ligger i sengen over 12 timer i døgnet
Da forskerne satte et måleapparat på sykehjemspasientene, viste det at de tilbringer halve døgnet i sengen. Og at søvnkvaliteten er langt fra god.
Her spinner båten ut av kontroll - n omkommet og n meldt savnet
Tragisk båtulykke i California.
Les mer om California.
Innbrudd i vintagebutikk i Oslo
En gjerningsperson brøt seg inn i en vintagebutikk på Frogner i Oslo natt til tirsdag. Han fikk med seg flere dyre vesker og klær, ifølge politiet.
Les mer om Frogner og Oslo.
Flere fra arbeiderklassen går til Høyre og Frp
I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.
Les mer om Frp og Høyre.
Siktet for grove tyverier fra eldre
En svensk-polsk bande ble fredag varetektsfengslet i Oslo tingrett, siktet for flere grove tyverier fra eldre i Asker og Oslo. To av dem er tidligere dømt i liknende saker, sier politiet til Aftenposten. De sjekkes også opp mot andre eldreran.
Les mer om Aftenposten, Asker og Oslo.
Slokker bilbrann ved Fredrikstad
Brannvesenet i Fredrikstad har dratt ut til Grimstadveien i Torsnes for å slokke en bilbrann. Det skal ikke være snakk om personskader.
Les mer om Fredrikstad og Grimstadveien.
Pent i indre strøk
Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier at dagens værmelding er noe grå. Indre strøk vil få pent vær, mens kystnære områder vil få en skyet dag.
«Respektlaust, arrogant og konfliktskapande
Fylkesordførarane i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane kranglar så busta fyk om namnet på det nye fylket på Vestlandet.
Røykutvikling Domkirkeodden
Brannvesenet fikk raskt kontroll etter røykutvikling i ventilasjonssystem på et av husene på Domkirkeodden i Hamar. Brannvesenet rykket ut ved 02.45-tida i natt. Røykutviklingen skyldes varmgang i et aggregat.
Les mer om Domkirkeodden og Hamar.
Den kinesiske teknologikjempen som er verdt mer enn Facebook
Kinesiske Tencent fortsetter å bryte barrierer. Grunnleggeren og toppsjefen er nå verdens niende rikeste mann.
Les mer om Facebook.
Northug gjør narr av både lagkamerater og trenere etter vrakingen
31-åringen med stikk til landslagsledelsen på sosiale medier.
Nynorsk eller bokmål
Når Telemark og Vestfold slås sammen, er spørsmålet hvilken målform det nye fylket skal velge. Telemark bruker nynorsk, Vestfold bokmål. Språkrådet mener det bør være nøytral målform.
Les mer om Vestfold.
Leier Airbnb til fest
Politiet har sett en økende trend der ungdom leier hus eller leiligheter via Airbnb for å holde fester. Espen Molland og Guri Sandboe i politiets ungdomsgruppe i Sandefjord har sett totalraserte leide boliger etter fester, skriver Sandefjords Blad.
Utvist etter sauedrap
Hundene som skadet og drepte tjue sauer, blir utvist fra Hemsedal på livstid, skriver Hallingdølen. Politiet la fram to alternativer til straff, enten avliving eller utvising. Eierne må betale bonden 65.000 i erstatning og en bot for brudd på hundeloven.
Les mer om Hallingdølen og Hemsedal.
Narkotikadømt 41-åring
En 41 år gammel kristiansander er dømt til et halvt års fengsel for å ha levert en halv kilo kokain. Mannen ble dømt i en sak i fjor sommer, og dette er en såkalt etterskuddsdom for et forhold som har kommet opp i ettertid.
Videregående skoler rustes opp
Hedmark fylkeskommune skal bruke 100 millioner kroner de nærmeste åra, på å ruste opp Solør videregående skole i Våler og på Sønsterud. Det skriver Østlendingen. I første rekke er det tekniske oppgraderinger av skolebyggene som skal gjøres.
Frp står fast ved Hagens kandidatur
Flere i Frp rister på hodet over oppfordringen om å erstatte Carl I. Hagen med en annen kandidat til Nobelkomiteen. De sier et bytte er uaktuelt.
Les mer om Carl I, Frp og Nobelkomiteen.
Nye budsjettsamtaler tirsdag
Tross god tone og bevegelse i samtalene, har ikke de borgerlige partiene blitt enige om budsjettet ennå. Tirsdag fortsetter de på overtid.
Flere fra arbeiderklassen går til Høyre og Frp
I 1965 oppga to tredeler av Aps velgere at de tilhørte arbeiderklassen. I 2017 er det en tredel. Blant Høyres velgere har andelen økt.
Les mer om Frp og Høyre.
Nedrykksstriden kan bli avgjort med historisk liten margin: – Det beste hadde vært å ta valium
Aalesund kan rykke ned på innbyrdes oppgjør. Det har aldri skjedd før.
Ronaldos måltørke: – For første gang kan de ikke stole på ham
Superstjernen har bare scoret ett mål i La Liga denne sesongen.
Les mer om La Liga.
«Farmen-Geir Magne fikk dødsvarsel av legen
- Jeg trodde min tid var ute.
Foreslår ny søppelhåndtering
Glass og metallemballasje bør hentes hjemme hos husholdningene i Sarpsborg, mener rådmannen i kommunen. Hun mener det kan øke mengden som blir levert til gjenvinning.
Les mer om Sarpsborg.
Anklages for seksuell trakassering
En leder ved Nordlandssykehuset anklages for seksuell trakassering og mobbing, skriver Avisa Nordland. I en rapport sendt til sykehusledelsen beskrives flere konkrete hendelser, også av brudd på taushetsplikten.
«De tre brikkene Brann må skaffe seg i vinter
KOMMENTAR: Nå må Sivert Heltne Nilsen få konkurranse, mener BT-kommentator Anders Pamer.
Slik røper de en spennende nyhet
Debuterer om en drøy uke.
– Hver dings koster fort to-tre millioner kroner
Ubrukt oljeutstyr for 30-40 milliarder kroner ligger rundt på norske lagre, anslår oppstartsfirmaet Pro-Quip. Nå prøver selskapet å få fart på sakene.
Les mer om Hver og Pro-Quip.
Unge mener Oslo-museene er trauste og gammeldagse
Mens Teknisk museum er kjempepopulært, sliter de andre museene i hovedstaden med å tiltrekke seg barn og unge.
Les mer om Oslo-museene.
Nei til gratis buss
Forslaget om et gratis minibusstilbud for barn og unge i Fredrikstad får ikke støtte fra leder i kultur- og miljøutvalget i Fredrikstad Atle Ottesen. Daglig leder i Fredrikstad Idrettsråd, Svein Femtehjell mener kommunen må sette inn minibusser for at barn og unge skal komme på fritidsaktiviteter når bomringene settes i drift neste år.
Varetektsfengslet for eldreran
Tre mobile vinningskriminelle som ble avslørt av en 93 år gammel dame i Asker skal sjekkes opp mot saker fra Østfold. Tre svensk- polakker sitter varetektsfengslet siktet for flere grove tyverier mot eldre, skriver Aftenposten. Politiet mener de får innpass hos eldre ved å tilby hjelp.
Les mer om Aftenposten, Asker og Østfold.
Et urørt vannglass røpet eldreranerne – 93-åring dagens heltinne
Den fremmede ba om vann, men lot glasset stå urørt. 93-åringen skjønte at dette var noe muffens og ringte politiet.
Vi trenger undergangen
For meg virker det som at vi som bur på Damsgård er mindre verdt enn de som bor i Vågsbunnen eller langs Nygårdsparken.
Bevæpning på feil grunnlag
At maktbruken blir halde på eit minimum er viktig for tilliten mellom politiet og samfunnet.
Utestengt russisk skiløper om verdensmester Harvey: – Kan få en på trynet
Den IOC-utestengte russiske langrennsstjernen Aleksej Petukhov antyder at den kanadiske VM-vinneren Alex Harvey fortjener «en på trynet.