15. Desember 2017 06.00-06.59

300 tonn mikroplast i havet

Ifølge Naturvernforbundet går mer enn 300 tonn mikroplast rett i havet gjennom slitasje på fringsrør ved norske oppdrettsanlegg hvert år. Nå ber organisasjonen fiskeriministeren og klima- og miljøvernministeren, om at det settes i gang en kartlegging av slike utslipp. Det var fisker og medlem i Naturvernforbundets fiske- og oppdrettsutvalg, Arnold Jensen i Nordreisa, som først satte søkelys på problemstillingen.
Les mer om Arnold Jensen og Nordreisa.

Mann til sykehus etter fall i Kanalen

En mann i 20-årene skal ikke være alvorlig skadet etter at han havnet i Kanalen ved Fjordgata i Trondheim natt til fredag.
Les mer om Fjordgata, Kanalen og Trondheim.
Flere partier vurderer tvungen underlivssjekk av jenter
Til tross for at det ikke er påvist et eneste tilfelle av kjønnslemlestelse i Norge de siste ti år, vil Frp ha underlivssjekk av alle jentebarn. Ap er også åpne for å diskutere tiltaket.
Les mer om Frp og Norge.
May møter motvind fra alle kanter
I dag starter nye, vanskelige forhandlinger for britenes regjeringssjef.

Starter ny forfatterforening

Over 50 forfattere har sluttet seg til initiativet til å stifte foreningen Norske Forfattere – åpen for alle skjønnlitterære forfattere uavhengig av sjanger.
Les mer om Norske Forfattere.
Søndagsåpent: Lae-sjappa kan avløse Brustad-bua
Et offentlig utvalg foreslår å øke arealgrensen for butikker som får holde søndagsåpent fra dagens 100 til 150 kvadratmeter.
Les mer om Brustad-bua.
NAF positiv til ny årsavgift
Bileierorganisasjonen NAF er positiv til at regningen på årsavgiften på bil flyttes fra mars til nå i desember. Avgiften har skiftet navn til Trafikkforsikringsavgift og skal kreves inn gjennom bilforsikringen. NAF mener avgiften ikke føles så massiv om man velger å betale den i månedsrater.
Gratis arkitekthjelp skal lokke unge til byen
Arendal kommune vurderer å tilby kommunal arkitekthjelp til unge folk som flytter til byen og overtar eldre boliger. Kommunen opplever at innbyggertallet stagnerer.
Putin og Trump diskuterte Nord-Korea
Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump diskuterte Nord-Koreas atomprogram på telefon torsdag, opplyser Kreml.
Tenåring dømt for å ha filmet og spredt sexvideo
En 17 år gammel gutt fra drammensdistriktet er dømt til samfunnsstraff for å ha filmet ungdommer som hadde seksuell omgang og spre innholdet.
Aarbakke fikk regnskapet i mål på overtid
Et dårlig 2016 fortsatte inn i 2017. Men nå har Inge Brigt Aarbakke endelig fått orden på regnskapet.
Dårlig nytt om søndagsåpent
LEDER: Utvalget som har utredet åpningstidene på søn- og helligdager har gjort grundig arbeid. Men endringene som foreslås får liten betydning.
Kirken ber om unnskyldning for barnemisbruk i Australia
Titusener av barn har opplevd seksuelle overgrep på institusjoner i Australia de siste tiårene, ifølge en ny rapport. Den katolske kirken ber om unnskyldning.
Les mer om Australia.
Theresa May fikk applaus på EU-toppmøtet
Det brøt ut spontan applaus på EU-toppmøtet da Storbritannias statsminister Theresa May oppdaterte lederne om hvordan hun ser på forhandlingene om brexit.
Les mer om EU-toppmøtet og Theresa May.
Mann tiltalt for å ha holdt stedatteren fanget i 19 år
En føderal storjury har tiltalt en 63 år gammel mann for å ha bortført stedatteren sin og holdt henne fanget i 19 år. De skal ha fått ni barn sammen.
Tre nye kvinner anklager Hoffman for trakassering
Tre nye kvinner har stått fram og anklaget skuespiller Dustin Hoffman for seksuell trakassering. En av dem er datterens barndomsvenninne, skriver Variety.
Mann til sykehus etter fall i elva
En mann i 20-årene skal ikke være alvorlig skadet etter at han havnet i elva ved Fjordgata natt til fredag.
Les mer om Fjordgata.
Mann tatt i 118 km/t i Strindheimtunnelen
Samtykket til førerkortbeslag, skriver politiet på Twitter.
Vi trenger en ny ruspolitikk
Norsk narkotikapolitikk har ikke vært vellykket. Norge er blant de landene i Europa som har flest overdosedødsfall. Derfor er det gledelig at et flertall på Stortinget nå ønsker en rusreform.
Les mer om Europa og Stortinget.
420.000 tåler ikke renteøkning over 1 prosentpoeng
En renteøkning på mer enn 1 prosentpoeng er mer enn 420.000 nordmenn klarer å håndtere. Halvparten av dem klarer ingen økning overhodet.
Ny måling på 25-tallet for Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiet sliter fortsatt i motvind og klarer ikke å komme seg opp på 26-tallet på Dagens Næringslivs meningsmåling for desember.
Les mer om Arbeiderpartiet.
Japan med nye sanksjoner mot Nord-Korea
Ytterligere 19 personer og organisasjoner er oppført på Japans sanksjonsliste mot Nord-Korea.
Les mer om Nord-Korea.
Statkraft selger seg ut av havvindpark
Statkraft selger sin eierandel i havvindparken Sheringham Shoal til den britiske fondsforvalteren Equitix. Salgssummen er drøyt 6,2 milliarder kroner.
Les mer om Equitix og Sheringham Shoal.
De håper å bli rike på bitcoin(pluss)
To unge menn i Trondheim vil gjøre forretning på digital valuta. I januar setter de opp en «minibank for bitcoin i Trondheim.
Les mer om Trondheim.
Skogrand med prestisjefull oppmerksomhet: – Jeg ble veldig glad
Bergenseren Stine Skogrand er tatt ut på «Høstens lag i dansk håndball.
Helt sjef - igjen
Vladimir Putin holdt i går sin årlige maraton-pressekonferanse. Hans oppgave var å vise at hans hånd er faderlig og trygg, skriver Morten Strand.
Les mer om Morten Strand.
Arrestforsvarer slått ned
En arrestforvarer ved politihuset i Lillestrøm ble kjørt til sykehus etter å ha blitt slått ned i går kveld. Gjerningspersonen er en mann i 20-årene som skulle settes i arresten. Han skal avhøres av politiet i løpet av morgenen.
Les mer om Lillestrøm.
Gatelys på E18
E18 fra Melleby i Hærland til Ørje skal få gatelys. Det skriver Smaalenenes Avis. Bare enkelte deler av strekningen har lys i dag. Det skal brukes 29 millioner kroner til å få på plass belysning langs hele strekningen.
Les mer om E18, Hærland, Melleby og Ørje.
Askim får byarkitekt
Askim ansetter byarkitekt for å gjøre byen penere. Det skriver Smaalenenes Avis. Askim ble for 20 år siden kåret til landets styggeste by av norsk presse. Arkitekt får blant annet i oppgave å lage estetiske retningslinjer for byutviklingen, skriver avisen.
Med vennlig hilsen, Julia Nissen
Når juletradisjonene tar slutt, må man ta saken i egne hender.
Les mer om Julia Nissen.
Flere partier vurderer tvungen underlivssjekk av jenter
Til tross for at det ikke er påvist et eneste tilfelle av kjønnslemlestelse i Norge de siste ti år, vil Frp ha underlivssjekk av alle jentebarn. Ap er også åpne for å diskutere tiltaket.
Les mer om Frp og Norge.
Senker prisen på Bellevue med fire millioner
– En av interessentene vil etablere gamlehjem.
Les mer om Bellevue.
- Vi redder jo barn. For oss er det ikke noe viktigere
n anmeldelse utviklet seg til Norges største overgrepssak. «Dark Room-etterforskerne kan få prisen «Årets navn i Dagbladet.
Les mer om Dagbladet.
Kilder til VG: Siv Jensens toppbyråkrat ville endre SSB
Finansdepartementets ekspedisjonssjef Amund Holmsen var med på en stor omorganisering i Norges Bank på 2000-tallet. Så ville han ha en i SSB, ifølge VGs kilder.
Les mer om Amund Holmsen og SSB.
Politispanar Bjarte (41) skjønte han måtte skaffe ny kunnskap i kampen mot kriminelle
Stadig aukande trugslar innan IKT-kriminalitet tvingar politiet til å flytta ressursar. I Vest politidistrikt har dei dobla talet på dataetterforskarar på ti år.
Narkomoralismen står for fall
Det er gledelig at en mer progressiv ruspolitisk linje nå har flertall i Stortinget.
Les mer om Stortinget.