16. April 2018 07.00-07.59

Nå får Europa høre historien om Isdalskvinnen

Sammen med BBC har NRK reist til sentrale steder som knyttes til Isdalskvinnen. Svaret om hvem hun var ligger sannsynligvis et sted på kontinentet.
Les mer om BBC, Europa, Isdalskvinnen og NRK.

Ny operasjon for Sveen: - Eg slit med å gå, så noko må gjerast

Ole Amund Sveen (28) håpar å ha funne løysinga som skal berga fotballkarrieren hans.
Les mer om Sveen.
Arkitekter reagerer på byggutlysning: – Et slag i ansiktet for Nord-Norge
Flere arkitekter i Tromsø stiller seg kritisk til måten Statsbygg har valgt ikke å ha åpen arkitektkonkurranse i arbeidet med Nye Tromsø Museum.
Trondhjemmere var involvert i 286 ulykker utenfor kommunegrensa(pluss)
På fem år er det registrert 966 ulykker i Norge der en person fra Trondheim er involvert. Nesten 30 prosent av disse ulykkene skjer utenfor Trondheims grenser.
Les mer om Norge og Trondheim.

Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs mandag.
Fylker gjør opprør: Vil ikke gi milliardgaranti til gigantiske veiprosjekter
De første sprengningene er allerede foretatt – men fortsatt er ikke finansieringen av verdens dypeste og lengste undersjøiske veitunnel klar. Nå står hele prosjektet i fare.
Ny rapport som asylsøkere: Det kommer flest kvinner og barn til Norge
To av tre asylsøkere fikk opphold i Norge i 2017. Det viser den ferske rapporten om Rikets tilstand på asylfeltet.
Les mer om Norge.
Vil gi utestader som skjenker barn og fulle folk hardare straff
BERGEN SENTRUM (NRK): KrF, SV og Sp vil inndra skjenkeløyve raskare. – Regelverket har blitt for liberalt.
Ras stengjer Flåmsbana
Flåmsbana mellom Flåm og Myrdal er stengd for togtrafikk på grunn av eit steinras. Ein geolog skal no vurdere rasfaren på Flåmsbana i Aurland.
Les mer om Aurland, Flåm, Flåmsbana og Myrdal.
De banket inn to mål hver mot Florø: Går for å bli divisjonens farligste duo
Holmbert Fridjonsson og Torbjørn Agdestein senket Florø på egen hånd med to mål hver. Nå varsler AaFKs nye spissduo at langt mer er i vente.
Vil ha mer krigsdebatt i Stortinget
Venstreleder Trine Skei Grande vil ha mer debatt om internasjonale operasjoner i Stortinget.
Les mer om Stortinget.
Kjendisfamiliene: - Visste du at disse kjendisene er i slekt? - Se og Hør
Det finnes flere eksempler på store kjendisfamilier, men her er noen kanskje ukjente familierelasjoner. (Se og Hør): Akkurat som alle oss andre, har kjendisene familie. I mange tilfeller er også familiemedlemmene kjendiser.
Les mer om Hør.
- En vanskelig dag for mange
Det blir en spesiell og tung dag på Høyland ungsomsskole i Sandnes i dag. Det var en elev ved skolen og foreldrene hans som døde i den tragiske campingvognbrannen i Sokn i Rogaland i helgen.
Les mer om Høyland, Rogaland og Sokn.
Reduserer matsvinn: Bra for miljøet - og lommeboka
KOMMENTAR: Når jeg skal handle middag på vei hjem fra jobb, går jeg alltid i disken der butikken har samlet alle varene som nærmer seg dato. Å tenke på matsvinn, er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboka!
To av tre asylsøkere fikk opphold i fjor
En ny rapport fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) viser at 67 prosent av dem som søkte asyl i Norge i fjor, fikk opphold. Det kommer fremdeles få asylsøkere til Norge, men av dem som kom i fjor, fikk 67 prosent opphold.
Les mer om Norge og Norsk.
Ny rapport som asylsøkere: Det kommer flest kvinner og barn til Norge
To av tre asylsøkere fikk opphold i Norge i 2017. Det viser den ferske rapporten om Rikets tilstand på asylfeltet. I 2017 var 60 prosent av de omkring 3300 asylsøkerne som kom til Norge kvinner og barn.
Les mer om Norge.
Ranheim-kapteinen åpner for «hvileskjær"
Ranheim-kaptein Mads Reginiussen er endelig tilbake etter skade, men vet at kampene kommer som perler på en snor. Altaværingen åpner for å gi foten litt hvile. Finnmarkingen tråkket over på trening 26. mars.
Har vi ikke råd til den beste vaksinen?
Det er ikke for sent å snu: Helsedirektoratet og politikerne må gripe inn!
Èn ting kan gjøre elbilene billigere de neste årene
Eksperter tror det blir mer og mer gunstig å lage dem. I Norge har vi en helt unik situasjon, med tanke på elbilens posisjon. Hos oss er de nemlig betydelig billigere å kjøpe enn biler med tradisjonell drivlinje.
Vil ha høring om nye fylkesnavn
Noregs Mållag krever høringsrunde om de nye fylkesnavnene Viken, Vestland og Innlandet. Dagens fylkesnavn ble vedtatt i 1918 etter en omfattende prosess. Det er en gåte at myndighetene ikke har prioritert dette nå, sier Mållagsleder Magne Aasbrenn.
Petter Solberg pressa av bana – vinnaren diska
Petter Solberg blei pressa av vegen utanfor Barcelona, og vinnaren blei derfor diska etter at juryen granska episdone. Men det hjelpte nordmannen lite.
Les mer om Barcelona.
Seier til Halden topphåndball
Halden topphåndball vant 26–24 over Haslum i første kamp i sluttspillet. Det var første kamp i best av tre og neste kamp går i Bærum til torsdag.
Les mer om Bærum, Halden og Haslum.
Ras stengjer Flåmsbana
Flåmsbana mellom Flåm og Myrdal er stengd for togtrafikk på grunn av eit steinras. Ein geolog skal no vurdere rasfaren på Flåmsbana i Aurland.
Les mer om Aurland, Flåm, Flåmsbana og Myrdal.
Dronningen pynter Hurtigruten
Hurtigruten AS og dronning Sonja skal samarbeide om å utsmykke verdens første hybridskip. Når MS Roald Amundsesn legger ut på jomfruturen vil hvert eneste kunstverk ombord være håndplukket av Dronningen og hennes kunststiftelse QSPA, skiver Hurtigruten i ei pressemelding. Også dronningens egne verker skal pryde skipet.
Les mer om Dronningen, Hurtigruten og Sonja.
Gullkontrakt på rulleski
Satsingen på rulleski har sikret bedriften IDT, Industriell Design og Teknologi, på Østre Toten en gullkantet kontrakt. Nå skal de levere og ha service på rulleskiene til hele det norske skilandslaget i to år framover.
Marine Harvest tjente halvannen milliard
Oppdrettsgiganten melder om lavere slaktevolum i første kvartal.
Bruk stemmeretten for Finnmarks framtid
Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) oppfordrer i dette debattinnlegget til å benytte stemmeretten den 14. mai.
Importøren kommer til Mo i mai, så går det noen uker før det blir treff i Mosjøen
I mai er det flere arrangement for dem som kjører Honda Gold Wing på Helgeland.
Føler seg overkjørt: – Hvor ble det av lensmannen?
Ragnhild Bergheim (Ap) frykter at skepsisen mot politireformen skal vise seg å slå til. – Mye av det vi ble lovet har forsvunnet underveis i prosessen – deriblant selve lensmannen, slår Lørenskog-ordføreren fast.
Deler av Grand Theft Auto IV-musikken fjernes denne måneden
Ti år etter spillets lansering begynner lisensene å løpe ut.
Bil tok fyr i trafikkuhell
En bil tok fyr i et trafikkuhell i Sandnes.
Slik går det med oljeprisen
Oljeprisen faller litt tilbake mandag morgen.
– Nato trenger ikke bekymre seg for våre russiske raketter
ANKARA (NRK): Tyrkia fikk ingen akseptable tilbud da de ville kjøpe raketter fra sine Nato-allierte. Da krigen i Syria ble mer kaotisk, hastet det med å få på plass et rakettforsvar. Putin ble redningen.
Les mer om Nato, Nato-allierte og Syria.
Stjal telefon etter krangel
Tyveri mandag morgen. Vestfoldpolitiet melder mandag morgen at det har skjedd et tyveri på Hortensveien ved Jareteigen. Det gjaldt tyveri av en mobiltelefon. Politiet beskriver hendelsesforløpet som uoversiktelig.
Les mer om Hortensveien og Jareteigen.
- Det blir rart for Therese uten Marit
Onsdag er Therese Johaugs dopingstraff historie. Manager Jørn Ernst og trener Pål Gunnar Mikkelsplass har vært gjennom en tøff tid sammen med Johaug.
Les mer om Johaug, Marit og Therese.
– Nato trenger ikke bekymre seg for våre russiske raketter
ANKARA (NRK): Tyrkia fikk ingen akseptable tilbud da de ville kjøpe raketter fra sine Nato-allierte. Da krigen i Syria ble mer kaotisk, hastet det med å få på plass et rakettforsvar. Putin ble redningen.
Les mer om Nato, Nato-allierte og Syria.
- Vi må ut av klasserommene for å jobbe
For varme rom, vannlekkasjer og vinduer som slipper inn kulingen på vindfulle dager er bare noen av problemene ved en av Finnmarks største utdanningsinstitusjoner. - Læringsmiljøet er problematisk. Vi må ofte ut av klasserommene for å jobbe.
Kronprinsesse Mette-Marit høy beskytter for årets TV-aksjon
Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for årets TV-aksjonen. Den går av stabelen 21. oktober. - Vi er veldig glade for at kronprinsessen ønsker å være høy beskytter for TV-aksjonen.
Les mer om TV-aksjon og TV-aksjonen.
Mette-Marit til TV-aksjonen
Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for TV-aksjonen, som i år går til Kirkens Bymisjon. TV-aksjonen holdes 21. oktober.
Les mer om TV-aksjonen.
– Det blir rart for Therese uten Marit
Onsdag er Therese Johaugs dopingstraff historie. Manager Jørn Ernst og trener Pål Gunnar Mikkelsplass har vært gjennom en tøff tid sammen med Johaug.
Les mer om Det, Johaug, Marit og Therese.
Dømt etter overfall
To menn i 20-årene er dømt til tolv og ti måneders fengsel etter å ha angrepet en mann fra Vestby med balltre og pepperspray. Offeret fikk brudd i underarmen, skriver Østlandets Blad. Mennene må betale 80 000 kroner i erstatning og oppreisning.
Les mer om Vestby.
Elbilsalget øker i Østfold
Hver femte nye bil som selges i Østfold er nå en elbil. Fra januar til og med mars ble det solgt 454 elbiler i fylket. I samme periode i fjor var litt over hver tiende bil som ble solgt en elbil.
Les mer om Østfold.
Blir høy beskytter for TV-aksjonen
Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for TV-aksjonen, som i år går til Kirkens Bymisjon. TV-aksjonen holdes 21. oktober.
Les mer om TV-aksjonen.
Beskytter for tv-aksjonen
Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for årets TV-aksjonen. Den går av stabelen 21. oktober. Kronprinsessen har engasjert seg i Kirkens Bymisjon over mange år, og var høy beskytter også sist Kirkens Bymisjon hadde NRK TV-aksjonen Hjerterom i 2004 sammen med Rådet for psykisk helse.
Les mer om Rådet og TV-aksjonen.
Berget skaffet straffe
Jo Inge Berget skaffet New York City straffespark, men måtte likevel se at søndagens MLS-kamp mot Atlanta United endte 2-2. New York City topper fortsatt Eastern Conference. Atlanta følger nærmest.
Påtroppende LO-leder ville ha omkamp om Tajiks 1. mai-tale
Påtroppende leder i Nord-Rogaland LO ville ha ekstraordinært styremøte for å få tilbake Hadia Tajik som hovedtaler 1. mai, men nestlederen er ikke lenger ledig.
Statoils vil gjøre klimaversting til lønnsomt oljefelt
Eksperter mener Statoil vil slite med å tjene penger på tungoljefeltet Mariner på britisk sokkel. Selv lover oljeselskapet å sende penger hjem fra første dag.
Les mer om Mariner og Statoil.
I helgene er de kritiske til verdens beste. Onsdag skal de selv i ilden.
For TV 2-duoen Simen Stamsø Møller og Endre Olav Osnes er Vålerenga en spesiell klubb. Slik er det ikke nødvendigvis lenger.
Jo, det er mulig å klare seg uten oljepenger
Sintef klarer seg uten oljeinntekter, mens Unge Høyre går mot moderpartiet. Det lover godt for det grønne skiftet.
Les mer om Unge Høyre.
Går eks utbytte
n aksje noteres mandag eks utbytte på Oslo Børs.
Færre rigger i drift
Baker Hughes' riggtelling for Nord-Amerika viser langt flere enheter i drift.
Les mer om Nord-Amerika.
– Større kommunar vil gi betre barnevern
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) meiner større kommunar er svaret på problema i barnevernet. Dette argumentet kjøper ikkje Sp-leiar Trygve Slagsvold Vedum.
Isdalskvinnen ut i Europa
Nå får Europa høre den gåtefulle historien om Isdalskvinnen. Svaret om hvem hun var ligger sannsynligvis et sted på kontinentet.
Les mer om Europa og Isdalskvinnen.
Spitsov reagerer på dopingmistanke mot norske utøvere
Kan russerne stole på Norges vinteridrettsstjerner? Spørsmålet dukker stadig opp i Russland. Nå tar Denis Spitsov et oppgjør med mistanken som sprer seg om norske idrettsstjerner.
Les mer om Russland.
Børsen: «Hans beste kamp i AaFK hittil
Her er Sunnmørspostens spillerbørs etter AaFKs 4–0-seier over Florø søndag.
Les mer om AaFK og Florø.
Nå kan du sende brev og pakker fra din egen postkasse
Postbudene får nye oppgaver. Posten har laget det de selv beskriver som «en enkel løsning for å sende fra postkassa der du bor. Sendingen må være under to kilo og passe i postkassen.
Prisvinnere på biblioteket
Onsdag 25. april kl. 19.00 inviterer Deichman Lambertseter til samtale mellom forfatterne Demian Vitanza og Zeshan Shakar, sammen med Helen Heger Voldner. Voldner er til daglig programansvarlig på Furuset bibliotek og aktivitetshus.
– Større kommunar vil gi betre barnevern
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) meiner større kommunar er svaret på problema i barnevernet. Dette argumentet kjøper ikkje Sp-leiar Trygve Slagsvold Vedum og FO-leiar Mimmi Fiskvik.
Spitsov forsvarer norske rivaler etter dopinganklager
Kan russerne stole på Norges vinteridrettsstjerner? Spørsmålet dukker stadig opp i Russland. Nå tar Denis Spitsov et oppgjør med mistanken som sprer seg.
Les mer om Russland.
Tvillingbrørne lurte Apple sin ansiktsgjenkjenning
(FØRDE): Apple lar deg logge på sin nye iPhone X med ansiktsgjenkjenning. Denne teknologien kan bli lurt av einegga tvillingar.
Les mer om Apple.
Beskyldes for å underrapportere arbeidsskader
Tesla har gjentatte ganger feilmerket og undertelt arbeidsuhell for å gi inntrykk av at selskapets sikkerhetshistorie er bedre enn den faktisk er, hevder kilder overfor radioprogrammet Reveal.
Les mer om Reveal.
Trafikken på Sotra
Les mer om Sotra.
Brannvesenet fikk påpakning for to år siden – nå søker de mot naboene for å finne en løsning
Brannsjefen i Sør-Varanger strekker ut en åpen hånd for samarbeid til de andre kommunene i øst.
Les mer om Sør-Varanger.
Snøhetta skal designe en stol til skolebruk som skal produseres i Hemnes, utelukkende av resirkulert plast
Det å nytte ut plastavfall som råstoff har ført til en unik avtale mellom arkitektkontoret Snøhetta og industribedriften NCP på Hemnesberget.
Les mer om Hemnesberget, NCP og Snøhetta.
Marker-elever fikk et viktig oppdrag – hvordan spare mest mulig energi
Elever på tiende trinn på Marker skole er de første i landet som har fått et spesielt oppdrag av Østfold Energi.
Les mer om Marker og Østfold Energi.
Plutselig oppdaget han den fire år gamle gutten i baksetet(pluss)
Til skrekk og advarsel, sa politiet i den lille byen i Ohio, og la ut bildet av farmoren og vennen hennes som kjørte i heroinrus gjennom hovedgaten.
Les mer om Ohio.
Bergen Group terminerer aksjekjøp i Vitek
Bergen Group kjøper likevel ikke Vitek AS.
Les mer om Vitek.
«Full Metal Jacket-skodespelar R. Lee Ermey død
Skodespelaren vart 74 år gammal. Ermey fekk sitt store gjennombrot som skodespelar i rolla som den sadistiske marinesersjanten Hartman i Stanley Kubricks «Full Metal Jacket (1987).
Les mer om Hartman.
Stjernespekket hos begge kjønn: Klæbo mot Northug i Skarverennet
Johannes Høsflot Klæbo får bryne seg mot blant andre Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby i Skarverennet kommende lørdag.
«En fotball som kler Brann!
KOMMENTAR: Slik kan Brann få både nye venner og flere poeng, skriver Anders Pamer i BT.
Les mer om Brann.
Krise «down under: Smådjevlene dør av smittsom kreft
De tasmanske djevlene er i ferd med å bli utryddet, men nå øyner forskere håp for de små hissigproppene.
Sterke reaksjoner på Killingstad-avgang: - Helt uforståelig
Markedet reagerer svært negativt på nyheten om at salgsdirektøren i P4 må gå.
Les mer om Killingstad-avgang.
Fortsatt alvorlig for mann som skadet seg skuterulykke søndag
Det er NRK Nordland som tidlig mandag morgen melder at tilstanden til mannen som i går ble skadet i en skuterulykke, fortsatt er alvorlig, men stabil. Det opplyser kirurgisk assistentlege ved akuttmottaket på Helgelandssykehuset i Mo i Rana.
Les mer om Helgelandssykehuset og Rana.
Selger 32 arbeidsplasser
På åtte år har Espen Kristiansen (34) bygd opp 32 arbeidsplasser hos Pizzabakeren i Hamar og Brumunddal. Nå selger den tidligere hockeyhelten fra Storhamar. - Det har vært moro å få til noe og jeg har hatt som ambisjon å vokse.
Helleland mener store kommuner har bedre barnevern
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener barnevernet i små kommuner har større utfordringer med å gi et godt tilbud til barna. Små kommuner ligger i toppen av statistikken over barn som blir tatt fra foreldrene.
Skal vurdere israsfaren
Har du et nyhetstips? NAMSOS: - Planen er å foreta en ny vurdering av faren for at det kan rase is i løpet av mandagen, forteller politiets operasjonsleder, Viola Elverum.
Les mer om Viola Elverum.
Lilyhammer-forfatterne med ny serie
En nye dramaserie fra forfatterduoen bak Lilyhammer er på gang. Seks dramaserier har fått drøye 25 millioner kroner til sammen fra Norsk filminstitutt av de 15 som søkte.
Les mer om Lilyhammer og Norsk.
n ting kan gjøre elbilene billigere de neste årene
Eksperter tror det blir mer og mer gunstig å lage dem.
Visste du at disse kjendisene er i slekt?
Det finnes flere eksempler på store kjendisfamilier, men her er noen kanskje ukjente familierelasjoner.
Mistenker at ny bilbande er i gang
Etter at det ble stjålet utstyr fra BMWer i Asker i helgen, mistenker politiet at en ny bande er i gang igjen. Sist uke ble det meldt om slike innbrudd i Oslo, skriver Budstikka. I fjor ble det stjålet utstyr fra biler i Drammens-området og Hønefoss.
Trafikken direkte på Sotra
Fra mandag stenges tre sideveier for å få bedre trafikkflyt på riksvei 555 mellom Sotra til Bergen.
Les mer om Bergen og Sotra.
Jobber fortsatt med å åpne veien etter henger med eksplosiv last veltet
Redusert framkommelighet mens hengeren berges.
Dette har ikke Storflor gjort på 532 dager(pluss)
– Jeg hadde en veldig god følelse, sier Ranheims superveteran.
Les mer om Storflor.
Hvordan påvirker klespresset unge?
Det er ikke alle som har råd til dyre merkeklær.
Vi trenger flere barn
Barnetrygden må økes for å demme opp for eldrebølgen og den kommende tsunamien av utgifter.
Kunnskaps-Norge mobiliserer i Kina
Denne uken drar en rekordstor delegasjon fra universitets- og høyskolesektoren til Beijing og Shanghai, for å styrke samarbeidet med kinesiske partnere.
Les mer om Beijing, Kina og Shanghai.
Du føler deg så liten hos psykologen
Jeg tror vi trenger å snakke litt om psykisk helsevern. Om opplevelsen av å sitte i den stolen, i det hvite rommet, overfor en psykolog.
Marine Harvest med en smakebit på 1. kvartal
John Fredriksen-dominerte Marine Harvest har lagt frem noen av sine tall for 1. kvartal.
Glimt-Bjørkan skiftet jobb for å skåne sønnen
BODØ (VG) Aasmund Bjørkan (44) tok et overraskende valg. Men han følte det var helt nødvendig å droppe jobben som hovedtrener i Bodø/Glimt etter fjorårets suksess.
Klæbo mot Northug og Sundby i Skarverennet
Johannes Høsflot Klæbo får bryne seg mot blant andre Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby i Skarverennet kommende lørdag.
Nektes å felle tre i sin egen hage
Kari Kveseth og naboene ønsker alle å hogge det 25 meter høyre grantreet som skygger for sola, men Oslo kommune sier nei.
Les mer om Oslo.
Dette har ikke Storflor gjort på 532 dager
– Jeg hadde en veldig god følelse, sier Ranheims superveteran.
Les mer om Storflor.
Trafikken direkte på Sotra
Fra mandag stenges tre sideveier for å få bedre trafikkflyt på riksvei 555 mellom Sotra til Bergen. BA har satt opp et livekamera like sør for Straume ved Arefjordspollen. Her kan du se at det er tett trafikk.
Dronning Sonja utsmykker Hurtigruten
Når MS Roald Amundsen legger ut på jomfruturen, vil hvert eneste kunstverk om bord være håndplukket av Hennes Majestet Dronningen og hennes kunststiftelse QSPA.
Les mer om Hurtigruten.