Vårt Land

Nå starter bispejakten i nord

Sør-Hålogaland bispedømmeråd har nå fått det formelle startsignalet til å starte jakten på ny biskop. Herborg Finnset Heiene (til venstre) og Elin Vangen er sterke kandidater til den ledige bispestolen i Bodø. Tor B.
Les mer om Bodø og Elin Vangen.

Vil inn i ekstremistenes grums

Hadia Tajik tror man reagerer sterkere på hatefulle ytringer, når man selv har opplevd å bli tatt som gissel for religionen sin. Oppgjøret med ekstreme holdninger, strekker seg langt utover hva som er muslimers ansvar, mener Hadia Tajik.
Les mer om Hadia Tajik.
Vil Sandberg ut av regjering?
Per Sandbergs er ingen politisk novise. Han må vite at hans anklager mot KrF vil få etterspill.
Les mer om KrF.
Muslimsk jødehat
Det er slett ikkje muslimar som har ført jødehatet til Noreg. Men vi treng å vite meir om jødehat i islamske miljø.
Les mer om Noreg.

Livssynsteam skal hindre radikalisering

Fengslene ansetter livssynsmedarbeidere og mentorer. Hvis soningsforholdene er dårlige, kan fengsel være en skole for radikalisering, sier Franck Orban, tidligere forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.
Les mer om Franck Orban.
Vil ha Melgaard i kirken
Melgaard + Munch-utstillingen er foreslått stengt. Andre foreslår aldersgrense. Kirkerådets nestleder vil fremdeles ha Bjarne Melgaards kontroversielle kunst inn i kirken. Ville jeg hengt opp pubertetsfotoet i en kirke?
Krever mer pengestøtte
Islamsk Råd Norge vil ha mer statsstøtte. Rådet kritiserer regjeringen for å nedprioritere muslimske organisasjoner i arbeidet mot radikalisering.
Disse vil styre kirkens kommunikasjonsarbeid
20 søkere til jobben som kommunikasjonssjef i Den norske kirke. Flertallet er kvinner. Karen Eldbjørg Toven er en av søkerne til kommuniksjonssjefstillingen i Den norske kirke. Hun er i dag kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp.
Les mer om Den.
MIFF-kritikk av initiativtaker til synagogering
I et blogginnlegg på MIFFs nettsider retter Conrad Myrland kritikk mot Hajrah Arshad, initiativtakeren bak markeringen ved synagogen til lørdag. Forsøk på å diskreditere meg, svarer Arshad.
Privatskole var ikke kristen nok
Utdanningsdirektoratet avslo søknaden. Stavanger Ungdomsskole var planlagt å ha lokaler i Stavanger Sentrum. Med 540 elever ville den blitt en av byens største. Som å tro på julenissen, mener Frps Atle Simonsen i Stavanger bystyre.
Sier ja til sang, men nei til grove tekster
Den muslimske ungdomslederen Zakaria Saaliti mener muslimsk ungdom er mer opptatt av tekstinnholdet enn sine jevnaldrende. Mesut Kurtis synger på arabisk, tyrkisk og engelsk.
Les mer om Zakaria Saaliti.
Politi-ja til ring rundt synagogen
Nå er det 100 prosent sikkert: Det blir markering ved synagogen i Oslo på lørdag. Det blir slått ring rundt synagogen lørdag etter at politiet har gitt sitt ja til markeringen. Initiativtaker Hajrah Ashrad. Foto: Erichsen, Jarl Fr.
Les mer om Jarl Fr og Oslo.
Kontroversiell allianse
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi er blitt varmt omfavnet av en koptiske kirkens lederskap. Kopternes pave Tawadros II (til venstre) og Egypts president Abdel-Fattah al-Sisi stod sammen under julekveldsmessen 6. januar i St.
Les mer om Abdel Fattah og Abdel-Fattah.
Den katolske biskopen visste om medlemsrot
I 2012 ble Bernt Eidsvig gjort oppmerksom på at kirken registrerte personer som medlemmer uten å spørre. Men praksisen fortsatte. Biskop Bernt Eidsvig angrer på at Den katolske kirke ikke stoppet å registrere medlemmer uten å spørre dem.
Les mer om Bernt Eidsvig og Den.
Anundsen får 13 nye spørsmål om asylbarna
Stortinget er ikke fornøyd med justisministerens svar til nå. Martin Kolberg (Ap) tar imot Anders Anundsen til stortingshøringen 6. februar. Nå har Kolberg sendt nye spørsmål til justisministeren.
Les mer om Kolberg.
Vi skal ikke lære barn å tilgi
For Ada Sofie Austegard er ikke tilgivelse et tema når hun skal hjelpe voldsutsatte barn å mestre livet sitt. Vi ser frem til å åpne verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse.
Tilbake på vingene etter regelbrudd og oppsigelse
Misjonspilot Eivind Lindtjørn sa opp jobben da han ble suspendert og kalt inn på teppet etter å ha brutt arbeidsgiverens regler. Nå gjør han comeback. Eivind Johannes Lindtjørn fyller bensin på flyet i Malambo i Tanzania.
Les mer om Malambo og Tanzania.
Unge muslimer vil slå ring rundt synagogen
Vi vil drepe fordommer, sier initiativtaker Hajrah Arshad. Lørdag vil hun slå en menneskelig ring rundt synagogen i Oslo.
Les mer om Hajrah Arshad og Oslo.
Anundsen: Burka-forbud er uaktuelt
Da Frp ville drøfte forbud mot burka og niqab i Stortinget, ble saken parkert av partiets egen justisminister. Justisminister Anders Anundsen er ikke klar for noe forbud mot heldekkende tekstiler nå.
Les mer om Stortinget.
Grense for ytringer
Det er ikke lenger forbudt å håne Gud eller Allah, men hatefulle ytringer mot noen på grunn av religion kan fortsatt rammes av straffeloven. Høyesterett dømte i 2007 Tore Tvedt for sine uttalelser om jøder.
Les mer om Allah, Gud og Tore Tvedt.
Tilbød Blomhoff stilling og stillhet
I januar 2013 da underslaget var på 5 millioner kroner, signerte Blomhoff avtale om konsulentstilling i Stiftelsen Betanien med lønn på en halv million.
KrF: Tynn suppe om søndager
KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen selv avslører hvor manglende forarbeid den gjør med loven om søndagshandel.
Kontrollteateret
De later som de driver med kontroll, mens de i realiteten spiller politisk teater. Tiden er inne for å vingeklippe Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Lokal motstand stanser menighetsfusjoner
Ambisjonene om å halvere antall sokn i Agder og Telemark er skrinlagt. Menigheter føler seg likevel overkjørt i fusjonsprosessen. Øystein Holtskog, sokneprest i Solum sokn, Skien prosti.
Les mer om Agder, Skien, Solum og Telemark.
Satireutstilling bekymrer PST
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer sikkerhetstiltakene til utsilling og seminar i Drammen neste uke.
Les mer om Drammen og PST.