Vårt Land

Sammen, hver for seg

De hadde slått seg til ro med at de skulle leve resten av livet alene. Plutselig en dag satt Amelie Fougner (73) og Lars Bruusgaard (71) i samme båt. Det var i 2015, at de kom i prat i lokalene til Norske Studenters Roklub i Oslo.
Les mer om Amelie Fougner og Oslo.

Høyre på hugget for å vinne KrF

Høyre skjerper blikket mot KrFs samarbeidsdebatt og skal være mer på hugget for å sjarmere Hareide-partiet.
Les mer om Hareide-partiet og KrF.
KrFs trospolitikk i endring
KrF er i full gang med å utvikle sin tros- og livssynspolitikk. De vil ha innspill fra ulike kristne, men også fra buddhister, muslimer og humanetikere.
- Ingen grunn til at et kjønn skal ta over for et annet
Ingrid Vad Nilsen vil ha kjønnsbalanse i Den norske kirke. - Min generasjon kvinner er den som med selvfølgelighet trer inn i disse rollene og har lyst på dem uten å skjemmes over det. Det synes jeg er fint.
Les mer om Den.

Nå er de kirkens mektigste

Det har aldri skjedd før at tre kvinner sitter i toppledelsen av Den norske kirke. De siste årene er det ingen andre sektorer som har fått flere kvinner i lederstillinger. - Likestillingsutviklingen gikk lenge sakte i Den norske kirke.
Les mer om Den.
- Russisk valg rene paradis mot Egypt
Ytringsfriheten er kneblet, opposisjonen lammet og landets eneste demokratisk valgte president sitter i en fangeleir. Det er duket for valgfarse i Egypt.
Les mer om Egypt.
Bondevik hyller «sterk» Hareide
Superprofil i KrF og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik sier rett ut at han er sjokkert over Sylvi Listhaugs avskjedsbudskap.
Ber Solberg temme splittende krefter
Etter å ha brukt muskler for å presse Sylvi Listhaug ut av regjering, plasserer Knut Arild Hareide ansvaret statsministeren for en mer anstendig debatt.
Fryktet at bedehuset ikke var trygt - endte i kirke
Den afghanske familien som ble hentet ut av kirkeasyl på Fitjar, har på ny søkt tilflukt. Denne gangen i en kirke: De er nemlig redd for at politiet ikke vil respektere et bedehus.
Les mer om Fitjar.
Flytter nettdebattgrenser
- Retorikk og begreper som tidligere var uakseptabelt er blitt en normal del av samtalen, mener tidligere Dagbladet-moderator. - Det er vanskelig å se hvorvidt folk kan bli påvirket til å forandre mening midt i en debatt.
Skagensalaten
Den kristne mystikken hører til en glemt, men avgjørende understrøm i norsk idéhistorie, mener Kaj Skagen. Nå er han aktuell med biografien om et land. Annonse
Les mer om Kaj Skagen.
KrF: Listhaug gjorde det rette
- En statsråd skal inkludere, ikke ekskludere. I tirsdagens debatt i Stortinget sa KrF-leder Knut Arild Hareide at Sylvi Listhaug (Frp) gjorde det rette ved selv å tre tilbake som justisminister.
Solberg: Listhaug kan bli statsråd igjen
Frp var klare for å gå ut av i regjering, melder Siv Jensen. Statsminister Erna Solberg (H) åpner for at Sylvi Listhaug (Frp) kan komme tilbake som minister i denne regjeringsperioden.
Les mer om Siv Jensen og Sylvi Listhaug.
Listhaug går av som justisminister
- Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Sylvi Listhaug går av som justisminister - og tar sete på Stortinget. Hun ble innvalgt fra Møre og Romsdal ved valget i fjor.
Les mer om Møre, Romsdal og Stortinget.
Mellom makt og rikdom
Den menneskelege makta vert reflektert i dei velkledde, gråhåra pelskåpene som har satt seg i benkeradene. Vårt Land har startet en ny serie med anmeldelser av gudstjenester annenhver mandag. Anmeldelsene skrives under pseudonymet St.
Mangler kjellerstuer
Økt voldsbruk blant unge i Oslo har sammenheng med mangel på steder å henge, tror flere. De får støtte i forskningen, som peker på at mer hjemmesitting har ført til mindre voldsbruk.
Les mer om Oslo.
- Skulle hatt beskyttelse, hun er offer for seksuell forfølgelse
Hun søkte asyl i den store flokken som kom til Norge i 2015. Hun fortalte at hun hadde vært barnebrud, tvangsgiftet, blitt gravid med voldelig ektemann. Nå sitter hun på et hotellrom i Frankrike. Annonse
Les mer om Frankrike og Norge.
Listhaug-storm i politikken
Alle opposisjonspartiene unntatt KrF stiller seg nå bak Rødts mistillitsforslag. KrF står inne i et politisk dilemma, mener valgforsker. Det stormer i det politiske Norge, og i midten stormens øye står justisminister Sylvi Listhaug.
Les mer om KrF, Norge og Sylvi Listhaug.
Ser forbi mørke tall
Det var nesten tusen færre gudstjenester i fjor. Likevel gleder Kirkerådet seg over at kirken holder stand i mangfoldsamfunnet. Kirkerådet ser svært lyst på tilstanden til Den norske kirke, på tross av at pilene fortsatt peker nedover.
Les mer om Den og Kirkerådet.
Når tsaren abdiserer
En dag vil Vladimir Putin ikke lenger være Russlands leder - enten han går frivillig, eller dør. Men hvem skal komme etter? I august i fjor offentliggjorde den russiske avisa Vedomosti en oppsiktsvekkende meningsmåling.
Les mer om Vedomosti og Vladimir Putin.
Trenger ikke være modig
- Jeg er ikke ute etter å provosere, sier satiretegner Marvin Halleraker. Hvis han har laget noe drøyt, spør han kona om den er innafor før den publiseres. Marvin Halleraker - navnet smaker liksom litt tegneserie og mye bedehus.
Les mer om Marvin Halleraker.
KrF avgjør Listhaugs skjebne mandag
KrF innkaller til ekstraordinært landsstyremøte mandag for å diskutere mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Mistillitsforslaget fra Rødt skal behandles i Stortinget tirsdag.
'Høyre taper på Listhaug-debatt'
Torsdag ble Listhaug tvunget til å beklage innlegget på Facebook. Valgforsker Johannes Bergh mener at Høyre kan gå ut som den store taperen. - De som kommer negativt ut av debatten er Høyre.
Les mer om Facebook, Høyre og Listhaug.
Altered Carbon- serien som tukler med etterlivet
Netflix-serien Altered Carbon reiser spørsmål om hva som skjer med menneskeverdet og etterlivet når teknologien har gjort mennesker udødelige. Godt ute i det 26. århundret er ikke døden lenger absolutt.
'For å si det slik: Den økumeniske veien er blitt atskillig mye mer humpete.
Det er trist. For kristenheten er stor, og troserfaringen og trosskattene tilhører oss alle.' - Tidligere pave Benedikt XVI (90) har sagt at han legger ut på sin «siste reise».
Les mer om Benedikt XVI og Tidligere.