NRK Nordland

Greenpeace protesterte mot oljeleting i Barentshavet

Fem gummibåter med Greenpeace-demonstranter protesterte fredag mot Statoils leteboring i Barentshavet. Demonstranter fra 19 land deltok.

Styrker jakten på ulovlige laksegarn

Så langt i år er dobbelt så mange anmeldt for ulovlig fiske etter laks i Nord-Norge, enn på samme tid i fjor. Statens naturoppsyn varsler intensivering av kontrollene.
Les mer om Nord-Norge.
Facebook vil prøve ut abonnementer
I oktober vil Facebook prøve ut en betalingstjeneste der brukerne blir bedt om å tegne abonnement etter a ha lest eller delt artikler gratis, det melder det amerikanske finansnettstedet The Street.
Les mer om Facebook og The Street.
Brukte firefeltsveien som fortau
En beruset mann i slutten av 20-årene benyttet firefeltsveien utenfor Bodø som fortau lørdag morgen. Politiet melder at de måtte geleide mannen inn på riktig fortau, men at de senere ble gjort oppmerksom på at han sov i en grøft og var ute av stand til å ta vare på seg selv. Han ble derfor tatt med i arresten for å sove ut rusen, melder politiet.
Les mer om Bodø.

Mye fyll og bråk i fylket

Politiet har måttet håndtere flere episoder med fyll og bråk i hele fylket natt til lørdag. I Mo i Rana ble en kvinne i 30-årene satt i arrest fordi hun var beruset og ikke i stand til å ta vare på seg selv. I Mosjøen ble en mann bortvist fra sentrum etter agressiv oppførsel ved ved 01.30-tiden. På en pub på Leknes i Lofoten måtte politiet kjøre hjem en vanskelig gjest. – I Narvik testet to bileiere musikkanleggene sine med techno-relaterte sjangre ved Domus. Nabo meldte om rystelser i leilighet, skriver politiet i Nordland på Twitter.
Les mer om Lofoten, Nordland, Rana og Twitter.
Pågrepet for skadeverk
En mann i 20-årene er pågrepet på Fauske etter flere meldinger om ruteknusing og skadeverk, samt flaskeknusing ved Fauske hotell, melder politiet i Nordland.
Les mer om Fauske og Nordland.
Anmeldt for nasking
En dame i 30-årene anmeldes for naskeri av øl fra en butikk i Rana kommune, opplyser politiet i Nordland.
Les mer om Nordland og Rana.
Kjørte på rådyr
Et rådyr er påkjørt på broen mellom Herøy og Dønna på Helgeland. Politiet opplyser at viltnemnd er varslet.
Les mer om Dønna, Helgeland og Herøy.
Vinduer knust på skole
Flere vinduer skal være knust på Hemnes sentralskole, ifølge meldinger til politiet. Politiet melder at de har varslet rektor om forholdet.
Forstyrret 113-sentralen
Et beruset samboerpar på Yttervik i Rana kommune har plaget 113-sentralen med unødige oppringninger, melder politiet i Nordland. En politipatrulje på stedet har gitt de tilsnakk.
Les mer om Nordland, Rana og Yttervik.
Til hinder for utrykningskjøretøy
De feilparkerte bilene mellom Moskenes og Fredvang ved Kvalvika i Lofoten bekymrer politiet. – Mange biler står delvis inn i veibanen og er til hinder for trafikk og utrykningskjøretøy, forteller operasjonsleder Fred Leirvik. Han opplyser til NRK at politiet vil be Veitrafikksentralen sette opp parkering forbudt skilt i området.
Henter opp tonnevis av giftige batterier fra havet
Miljøidealister rydder langs kysten og fant tonnevis av gamle batterier dumpet rundt havnen i Henningsvær. – Slik var tradisjonen før i tiden, forteller havneeier.
Les mer om Henningsvær.
Fergekaos på Helgelandskysten
Det er lange køer på fergestrekningen Holm - Vennesund i Brønnøysund kommune på kystriksveien, melder banett.no. Teknisk feil med en ferge på sambandet Tjøtta-Forvik har ført til en større omrokering av fergene i området. – En del ventetid må påregnes, har Torghatten Trafikkselskap opplyst.
Vanskelig fremkommelighet
Politiet har mottat flere meldinger om hensatte biler og vanskelig fremkommelighet ved Moskenes og Fredvang. Patrulje er på vei.
Les mer om Fredvang.
100 km/t i 80-sone
En MC-fører er bøtelagt etter å kjørt i 100 km/t i en 80-sone, på Fylkesvei 17 i Brønnøy.
Les mer om Brønnøy og Fylkesvei.
Flere kan ta del av torskekvote
Distriktskvota på 3.000 tonn torsk, som ble lansert ved etableringa av Finnmark fisk i Gamvik, kan komme også Lebesby og enda flere kommuner i Øst-Finnmark, til gode. Dette fremgår av Nærings- og fiskeridepartementets forslag til høring.
Møsbrømlefse selger
Salget av møsbrømlefse har eksplodert etter at NRK sitt «Sommertog besøkte Saltdal i slutten av juni, skriver Avisa Nordland. – Gledelig sier leder Tommy Edvardsen ved Nordnes Camping- og Bygdesenter til NRK. Han tror lefsa nå vil få flere fans utenfor Salten.
Dobbeltelling på Reinebringen
Tellingen av trafikken til fjellet Reinebringen i Lofoten halveres. Dermed blir 6700 turgåere mellom 21. juni og 17. juli redusert til 3350. Tellingen som ble gjort var av folk på vei opp - og ned fra fjellet, skriver Lofotposten. – Det er uansett en kraftig økning i trafikken til fjellet, 1500 flere fra 2015 og til i år, sier Ninette Johansen i Moskenes kommune.
Makrellen holder seg til havs
Den store makrellen lever gode dager et godt stykke til havs utenfor Lofoten og Vesterålen. Og foreløpig er et kystnært makrellfiske dermed lite sannsynlig, ifølge Fiskeribladet Fiskaren.
Lastebilsjåfør anmeldt
En lastebilsjåfør er anmeldt for å ha kjørt med utgåtte prøvekjennemerker, samt uten gyldig førerkort for kjøretøyet han kjørte, skriver politiet i Nordland på Twitter.
Les mer om Nordland og Twitter.
Nei til regionreform i nord: – Regjeringen har slurvet, sier professor
Ingen gulrøtter å lokke med. Ingen sukrede piller. – Regjeringen har rett og slett ikke maktet å vekke engasjementet blant folk, sier professor i statsvitenskap, Kjell Arne Røvik.
Les mer om Kjell Arne Røvik.
Pågrepet etter væpnet politiaksjon
En mann ble pågrepet utenfor Bodø sentrum etter trusler med kniv, skriver politiet i Nordland på Twitter, skriver Avisa Nordland. Politiet fikk melding klokken 10.20 om at en mann følte seg truet av en annen med kniv. Politiet besluttet å bevæpne seg og pågrep etterhvert mannen utenfor boligen.
Stor motstand mot felles fylke lengst nord
Folk i Troms og Finnmark er sterkt imot vedtaket om å slå sammen de to fylkene. Det viser en undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra NRK.
Les mer om Finnmark, InFact og NRK.
Kansellerer fergeavganger
Avgangen fra Lødingen kl. 11 og fra Bognes kl 12.15 i dag er kansellert, opplyser vegvesenet. Sambandets C-rute er innstilt på grunn av teknisk feil. Øvrige ruteturer i A- og B-ruta utføres som normalt.
Les mer om Aog B-ruta og Lødingen.
Lofoten var uten strøm i kort tid
Hovedlinjene inn til Lofoten ble kuttet i cirka tre minutter ved 8.30.tiden fredag morgen. Det betyr at hele Lofoten var uten strøm i kort tid, opplyser Lofotkraft. – Det kunne blitt kritisk. Det er mange turister her og mange er avhengig av strøm, sier vakthavende Trond Danielsen. Ifølge Danielsen skyldtes bruddet en feil hos Statsnett.