Aktor

Aktor ber om elleve års fengsel for konedrap i Levanger

Mannen som er tiltalt for å ha drept kona si i Levanger i mars i år, bør dømmes til elleve års fengsel, mener aktor.
Les mer om Levanger.

Påstand om elleve år i fengsel for drapet på sin kone

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, la i Inn-Trøndelag tingrett i dag ned påstand om at den tiltalte 28-åringen fra Eritrea dømmes til elleve år i fengsel for drapet på sin 20 år gamle kone.
Les mer om Eritrea og Inn-Trøndelag.
Pårørende er opprørt over aktor og frykter flere rettsrunder
- Det har vært fælt å se på ham når han ikke viser følelser. Så vi har prøvd å late som han ikke er der, sier Saida Aswad Mohammad, moren til Jakob Hassan.
Skuffet over aktors påstand
Ektemannen til Tone Ilebekk kan ikke skjønne hvorfor ikke aktor ber om strengeste straff for 16-åringen som har drept kona og en 14 år gammel gutt. – Jeg kan bare si at jeg er utrolig skuffa over aktors påstand, sier Morten Andersen. Les mer her.

Aktor: – Kaldblodig, rått og følelsesløst

Aktor Jan Tallaksen kaller dobbeltdrapet i Kristiansand kaldblodig og rått og ber om ti års fengsel. Ofrenes familier forlot rettssalen etter aktors påstand.
Les mer om Kristiansand.
– Jeg kan bare si at jeg er utrolig skuffa over aktors påstand
Ektemannen til Tone Ilebekk kan ikke skjønne hvorfor ikke aktor ber om strengeste straff for 16-åringen som har drept kona og en 14 år gammel gutt.
Les mer om Jeg og Tone Ilebekk.
Aktor: – Han bør dømmes til 10 års fengsel
De pårørende forlot rettssalen i protest da aktor la ned påstanden om 10 års fengsel og ingen forvaring for 16-åringen som drepte Tone Ilebekk og Jakob Hassan.
Les mer om Jakob Hassan og Tone Ilebekk.
De etterlatte forlater rettslokalet
Alle de etterlatte forlater rettslokalet umiddelbart etter at aktor har lagt ned påstand om 10 års fengsel for den drapstiltalte 16-åringen. Både familien til den drepte 48 år gamle kvinnen og den drepte 14-åringen går før aktor er ferdig med prosedyren.
Aktor ber om 10 års fengsel for dobbeltdrapstiltalt 16-åring
KRISTIANSAND (VG) – Rått, brutalt og følelsesløst. Slik beskriver aktor Jan Tallaksen drapene på 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk.
Krever ti års fengsel for 16-åringen i Kristiansand
Aktor mener den unge gutten må dømmes for to forsettlige drap. De pårørende forlot salen straks påstanden var nedlagt.
Les mer om Kristiansand.
– Bør dømmes til 10 års fengsel
Aktor Jan Tallaksen legger ned påstand om 10 års fengsel for 16-åringen som er tiltalt for dobbeltdrapet i Kristiansand i desember. Aktor sier 16-åringen får strafferabatt fordi han har tilstått. – Det kan vekke reaksjoner, innrømmer aktor.
Les mer om Bør og Kristiansand.
Pårørende forlot salen da aktor ba om 10 års fengsel
KRISTIANSAND TINGRETT (TV 2): Aktor Jan Tallaksen beskriver drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) som brutale, kaldblodige og feige, men mener forvaring ikke kan benyttes som straff.
Les mer om Jakob Hassan og Tone Ilebekk.
– Grufullt
Aktor Jan Tallaksen bruker ordet «grufullt om dobbeltdrapet i Kristiansand i desember. – Det er ingen sunne, normale gutter som gjør det tiltalte har gjort, sier han. – Han sier han angrer, men viser det ikke, sier Tallaksen.
Dømmes ikke til forvaring
– Følelsene mine tilsier at tiltalte bør få forvaring slik at han holdes unna samfunnet lenge, sier aktor Jan Tallaksen om den drapstiltalte 16-åringen. Men det er strenge krav til forvaring, og de kravene er ikke tilstede, sier aktor.
Les mer om Jan Tallaksen.
– Ville fått 21 år
Aktor Jan Tallaksen sier at den tiltalte 16-åringen i dobbeldrapssaken ville fått 21 års fengsel, hvis han hadde vært over 18 år. Han understreker at det er begrenset med rettserfaring med så unge drapsmenn, når 16-åringens straff skal fastsettes.
Les mer om Ville.
– Skjerpende omstendigheter
– Drapet på 14-åringen hadde elementer av planlegging, der tiltalte hadde med seg et dødelig våpen, sier aktor Jan Tallaksen når han peker på skjerpende omstendigheter. Han viser til at tiltalte stakk ofrene med stor kraft, og forlot dem uten å hjelpe.
Les mer om Jan Tallaksen og Skjerpende.
– Feigt
Aktor Jan Tallaksen bruker ordet feigt om at den drapstiltalte 16-åringen knivstakk den 48-åringen da hun bøyde seg for å hjelpe 14-åringen som allerede var knivstukket. Han sier det likevel er formildende at tiltalte tilstod raskt.
Les mer om Feigt.
– Ikke overlagt drap
– Tiltalte uttalte i første avhør at han hadde en plan om å drepe 14-åringen, sier aktor Jan Tallaksen. – Det foreligger elementer av planlegging av drap, men vi snakker ikke om overlagt drap, sier aktor.
Les mer om Ikke og Jan Tallaksen.
Peker på tilståelsen til tiltalte
– Retten kan legge tiltaltes tilståelse til grunn, sier aktor Jan Tallaksen i sin prosedyre i dobbeltdrapssaken i Kristiansand. Han peker også på tekniske bevis, som DNA-funn fra ofrene på tiltaltes klær, samt overvåkingsbilder og telefonutskrifter.
Drepte for å skjule en forbrytelse
Aktor Jan Tallaksen mener den 16 år gamle drapstiltalte guttens motiv for å drepe den 48 år gamle kvinnen var for å skjule knivstikkingen av 14-åringen. Hun passerte tilfeldig forbi. Aktor mener hat var motivet for å drepe 14-åringen.
– Hadde til hensikt å drepe
– Selv om tiltalte er et barn, må det få alvorlige konsekvenser, sier aktor Jan Tallaksen i starten av sin prosedyre. Han mener tiltalte i dobbeltdrapssaken i Kristiansand hadde til hensikt å drepe.
Siste dag i retten
I dag er siste dag av rettssaken mot 16-åringen som er tiltalt for dobbeltdrapet i Kristiansand i desember. I tingretten i Kristiansand skal prosedyrene holdes, og det blir da kjent hvilken straff aktor mener den tiltalte bør få.
Les mer om Kristiansand.
Psykolog kritisk til egen rapport om drapstiltalt 16-åring
Både aktor, dommer og pårørende er kritiske til at de sakkyndige konkluderte med at 16-åringen som drepte Jakob (14) og Tone (48) ikke utgjør noen gjentakelsesfare.
Les mer om Jakob og Tone.
Uenighet om skyldspørsmålet
Aktor ber juryen i Borgarting lagmannsrett svare ja på skyldspørsmålet i saken om sorenskriverbrannen i Hamar. Mannens forsvarer mener det ikke finnes bevis for det. Det skriver HA. Det er ventet at juryen vil svare på skyldspørsmålet i morgen.
Les mer om Borgarting og Hamar.
– Uforståelig
– Det er svært uforståelig, sier psykologispesialist Lene Christin Holum når aktor prøver å få en forklaring på hvorfor den 16 år gamle drapstiltalte gutten ikke hadde en sperre som gjorde at han lot være å knivstikke de to ofrene.