Begrep

Slik skal Stöckl skaffe Norge en ny Wirkola

INNSBRUCK (VG) Det er 50 år siden Bjørn Wirkola ble et begrep i norsk dagligtale. Og samtidig datidens superstjerne i Hoppuka. Alexander Stöckl (44) har planen klar for en ny – og kanskje enda større hopplegende.

Viktig valutalærepenge fra VM

Valutatabben fra sykkel-VM var ikke at arrangørene satset på kronestyrkelse, men at de ikke hadde begrep om hvor store tap de kunne bære.
Jobber for hjertesoner rundt skolene
Det har dukket opp et nytt begrep i skoleveipraten i høst, nemlig hjertesone. Målet er å bli kvitt noe som er en dårlig miks rett foran skoleporten: biler og barn.
Fortellingene som vant og forsvant
Professor Eli Skogerbø mener et begrep fra medieforskningen kan forklare hvorfor Ap hadde et historisk dårlig valg. Og hvorfor Frp slapp billig unna med bompengene.
Les mer om Frp.

- En fryktelig dårlig id pakket inn i et moderne begrep

Jan-Tore Fladvad tror ikke det planlagte signalbygget MS Arken på Solsiden vil bli realisert. Politikerne roser initiativet, men er kritisk til planene.
Les mer om Solsiden.
Velferdsprofitører et begrep som provoserer NHO-direktøren
NHO-direktør Kristin Skogen Lund er kraftig provosert av uttrykket velferdsprofitører om private som selger helsetjenester.
Velferdsprofitører et begrep som provoserer NHO-direktøren
NHO-direktør Kristin Skogen Lund er kraftig provosert av uttrykket velferdsprofitører om private som selger helsetjenester.
Utdatert avledningsmanøver om islamofobi
Vebjørn Selbekks forsøker å avspore debatten og diskreditere et begrep som i årevis har vært godt etablert i faglitteraturen og på myndighetsnivå.
Derfor kjører mange rett forbi
En etter en suser bilene forbi bilen i vegkanten uten å ane om noen trenger hjelp. Psykologene har et eget begrep for å forklare hvorfor det skjer.
Verdier som valgflesk
Plutselig ble valgkampen en strid om å være mest mulig opptatt av et særdeles ullent begrep.
Trofeet som gjør at Ronaldo tar ledelsen på Messi som verdens beste spiller gjennom alle tider
Superlativene er for lengst oppbrukt når det gjelder Cristiano Ronaldos ekstreme ferdigheter som matchvinner. Skal mannen ytes rettferdighet må CR7 gjøres til et fotballterminologisk begrep som forklarer det ypperste av det ypperste hva målscoring angår.
Les mer om CR7, Messi og Ronaldo.
Industri 4.0 vs Sikkerhet & Sårbarhet
Etter at tysk industri tok i bruk ordet industri 4.0 i 2011, har det blitt et viktig og positivt ladet begrep for en hel industriverden. Men også denne medaljen har en bakside, og der lurer sårbarhetene.
Les mer om Sikkerhet og Sårbarhet.
HVA ANDRE MENER: Industri 4.0 vs. sikkerhet sårbarhet
HVA ANDRE MENER: Ordet industri 4.0 i 2011 er blitt et viktig begrep for en hel industriverden. Men det finnes også en bakside, og der lurer sårbarhetene, skriver Terje Wold i DND.
Les mer om DND og Terje Wold.
Smakfull middag på bare 30 minutter
Surf and turf er et begrep som brukes når en lager matretter med ingredienser fra både sjø og land. Kylling og reker er en del av ingrediensene i denne retten.
«Se til Bergen skal bli et begrep
Av landets fem store universitetsbyer er det bare Bergen som fremstår uten en definert profil. Bør vi være bekymret?
Les mer om Bergen.
PETERS PLASS: Intelligens på tube
PETERS PLASS: Alternative fakta er blitt et godt innarbeidet begrep. Jeg skal nå slå et slag for alternativ intelligens, skriver Peter Hidas.
«Lars Arne Nilsen er fotballens svar på Magnus Carlsen
BLOGG: Nedtur er ikke et begrep som Lars Arne Nilsen kjenner til, skriver Doddo.
Les mer om Doddo.
Legg ned ettervernet i rusomsorgen; bygg heller opp livet!
KRONIKK: Ettervern som begrep i rusomsorgen må legges ned. Etter fullført rusbehandling handler det ikke om en periode i livet, men om livet. I det minste i flere år.
- Økedøgn er et misforstått begrep for mange
Ekspertene svarer på hva et økedøgn er og alt det innebærer.
Skolen er den siste arena med en felles plattform
DEBATT: Det postfaktuelle samfunn er i ferd med å bli et innarbeidet begrep. «Post-truth ble i 2016 utropt til årets ord av Oxford Dictionaries. Det post-faktuelle appellerer til følelser som treffer mottakerne på en måte som gjør at mottakerne er lite opptatt av sannhetsgehalten i budskapet.
Greenspan frykter Trump vil drive USAs økonomi tilbake til «skrekkårene på 70-tallet
Ett begrep fra den tiden får alle økonomer til å grøsse.
Les mer om Trump.
Reiseutgifter og sosial dumping
«Sosial dumping er både et upresist og et sterkt politisert begrep, som tilslører høyst reelle interessemotsetninger og verdikonflikter.
Ulykkesfelle
Billettautomater som ikke virker, er et velkjent begrep på flere av bybanens stoppesteder.
Sommerbruden
Hver sommer kommer velstående mannlige turister fra de rike golfstatene til Egypt for å finne seg en sommerbrud - et begrep som i realiteten rommer menneskehandel og prostitusjon.
Les mer om Egypt.
Hva skal skje med Peders hage?
Peders hage i Flekkefjord er blitt et begrep. MS-syke Peder Haugland har skapt et livsverk, men nå klarer han ikke mer. Hva skjer videre?
Les mer om Flekkefjord.