Fiskeribladet

Ny oppfinning mot lakselus: Kan vera i handel om eitt års tid

Går det som oppfinnaren Henry Helgheim håpar på, kan ein mekanisk leppefisk som fjernar lakselus vera i handelen om eitt års tid. - Eg styrer alt frå ein app på mobilen, eg har fisk på hjernen, seier Helgheim til Fiskeribladet.

Mener norske lakseeksportører innblandet i smugling kan straffeforfølges

Samtidig som norske selskaper eksporterer mer laks til Vietnam, blir en større andel av fisken smuglet videre til Kina. Professor og forsker på korrupsjon, Tina Søreide sier til Fiskeribladet at aktørene kan straffeforfølges i Norge.
Mener norske lakseeksportører innblandet i smugling må straffes
Samtidig som norske selskaper eksporterer mer laks til Vietnam, blir en større andel av fisken smuglet videre til Kina. Professor og forsker på korrupsjon, Tina Søreide sier til Fiskeribladet at aktørene kan straffeforfølges i Norge.
Avslørte dumping av fisk
Kystvakta har avdekket det de mener er systematisk fiskedumping både i Lofoten, utenfor Senja og flere steder på Troms-kysten. Det sier seksjonssjef Erling Hermann Øksenvåg til Fiskeribladet. Trolig vil flere bli anmeldt, melder avisa.

Arrestert for laksesmugling

En norsk kvinne er arrestert i Kina siktet for smugling av laks verdt opptil 180 millioner kroner. Det melder Fiskeribladet. Kina mener å ha avslørt omfattende smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina - via fly og båt.
Les mer om Fiskeribladet, Kina og Vietnam.
Norsk borger fengslet i Kina
En kvinne tidligere bosatt i Bergen er fengslet i Kina, for å ha smuglet laks fra Vietnam til Kina. Det bekrefter UD til Fiskeribladet , som skriver at kvinnen er tilknyttet oppdrettsselskapet Salmar. Kvinnen har norsk og kinesisk statsborgerskap.
Norsk kvinne fengslet i Kina - mistenkt for smugling av norsk laks
En norsk statsborger som er sentral i eksport av norsk laks til Kina, er pågrepet i Kina, mistenkt for fiske-smugling. Det melder Fiskeribladet. Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 at en norsk statsborger er fengslet i Kina.
Les mer om Fiskeribladet og Kina.
Norsk kvinne fengslet i Kina
En kvinne er pågrepet i Kina, mistenkt for smugling av norsk laks fra Vietnam til Kina. Det melder Fiskeribladet. UD bekrefter at en norsk borger er fengslet.
Les mer om Fiskeribladet, Kina og Vietnam.
Gode tider for sjømatindustrien
Norges Råfisklag melder at det er fisket og levert villfanget sjømat for hele 4,5 milliarder kroner så langt i år. Det er 351 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor. Det skriver Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet.
Fortsatt redningshelikopter
Norges Fiskarlag er blitt lovet redningshelikopter om bord på kystvaktfartøyene. Kystvaktskipene skal fortsatt ha redningshelikopter om bord, og inntil videre blir det NH90, skriver Fiskeribladet. – Vi har fått løfte om at det skal være redningshelikopter på kystvaktfartøyene. Den forsikringen er vi fornøyd med, sier generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag til avisen.
Fikk avslag på snurrevadefelt
I forrige uke sendte flere snurrevadfiskere henvendelse til Fiskeridirektoratet om å få tillatelse til å opprette to egne snurrevadfelt i Lofoten. Samtlige fikk avslag. Sagen og Fiskeridirektoratet konkluderte med det ble for tidkrevende og komplisert å etablere feltene i tide for å ha noen effekt på årets lofotfiske. Det skriver Fiskeribladet.no
Tomme tørrfiskhjellar i Lofoten
Mange av tørrfiskhjellane i Lofoten, som vanlegvis skulle vore fulle av fisk på denne tida, står no tomme. Det kalde vêret i vinter har skylda, skriv Fiskeribladet. - Vi byrja å henge, men måtte stoppe opp, fordi det var for kaldt.
Les mer om Fiskeribladet og Lofoten.
Selger mer kysttorsk enn skrei
Europeiske markeder kjøper stadig mer torsk, men salget av skrei har gått ned. Sjømatrådet eller andre i næringen har ikke noen god forklaring på hvorfor torskesalget øker, mens salget av skrei har gått ned med tre prosent, skriver Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet.
Klarer ikke å avdekke ulovligheter
Fiskeridirektoratets inspektører klarer ikke å avdekke større ulovligheter. Det skriver Fiskeribladet. Av 240.000 årlige landinger av hvitfisk kontrolleres kun 3000. Det utgjør bare n prosent av fisken. – Vi har ikke verktøy som gjør det mulig å kontrollerer bedriftene når vi ikke er til stede, forteller leder for kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, Thord Monsen, til avisen.
Målsetting om fangst av 3.000 sel
Statsstøtten til selfangst skal videreføres i 2018. Totalt ligger det 2,5 millioner til rederi og mottak i potten. Nå er kravene selfangerne må oppfylle kjent, melder fiskeribladet.no. Nytt av året er at det minimum må fangstes 3.000 dyr. Statsstøtten trer først i kraft når alle dyrene er tatt. Om fangstbåtene ikke klarer å ta målet, blir tilskuddet avkortet forholdsmessig.
Myndighetene må se på helheten
Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Fiskebåt mener det når er på tide å få en helhetlig vurdering av beredskapen i norske havområder, det skriver fiskeribladet. – Det er den samlede beredskapen vi er bekymret for, da er det ikke kun NH90-helikoptrene vi snakker om, sier avdelingsleder Tor Are Vaskinn i Fiskebåt i Tromsø til Fiskeribladet.
Reguleringen av lofotfisket i gang
I dag ble de nye lokale reguleringene iverksatt i Lofoten. Fiskeridirektoratet vil følge nøye med på at innmeldingsplikten og andre nye regler overholdes, skriver Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet og Lofoten.
Sandberg vil ha nytt kvotesystem
Fiskeriminister Per Sandberg vil før sommeren legge fram en stortingsmelding om et nytt kvotesystem. Ifølge Fiskeribladet starter arbeidet med utformingen av meldinga i løpet av mars.
Mener Svolvær bør ha eget fisketorg
Reiselivsgründer Steinar Jøraandstad mener at dersom Svolvær skal ha status som Lofotens hovedstad, bør de ha et utsalg der man får tak i fersk fisk og sjømat, skriver Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet og Svolvær.
I år blir det flere skreikontroller
Skreipatruljen har i år et mer effektivt kontrollsystem, og større effektivitet betyr flere kontroller, skriver Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet.
Laksesafari kan bli turistmagnet
Sjømatrådet har bedt et utvalg sjømatbedrifter og organisasjoner om innspill til hvordan de skal organisere utekontorene, eller fiskeriutsendingene, i framtiden. Norske Sjømatbedrifters Landsforening, tror laksesafari kan bli den nye turistmagneten, det skriver de i et innspill til Sjømatrådet, opplyser Fiskeribladet.
Kveiterekord
Forrige uke var det kveiterekord hos Norges Råfisklag. Det skriver Fiskeribladet. Det ble landet 143 tonn kveite til en verdi av 5,9 millioner kroner sist uke. Mens mandag og tirsdag denne uken ble det landet 71 tonn.
Les mer om Fiskeribladet.
Fiskeriminister Per Sandberg må vitne i lobbyistsak
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) blir innkalt som vitne i søksmålet lakselobbyisten Frode Reppe har rettet mot sin arbeidsgiver Norske Sjømatbedrifters Landsforening, ifølge Fiskeribladet.
Les mer om Fiskeribladet og Frode Reppe.
Tørrfisksalget faller
Salget av tørrfisk fra Værøy og Røst har gått ned med 20 prosent fra i fjor, skriver Fiskeribladet. Årsaken er at italienerne kjøper mindre.
Les mer om Fiskeribladet, Røst og Værøy.
– Fortsatt statlige fiskerihavner
Tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen mener at fiskerihavner bør forbli et statlig ansvar. Det skriver Fiskeribladet. – Om man ikke innser at havner er en viktig del av infrastrukturen i det som skal bli en av de viktigste næringene, så er jeg bekymret. Her må stortingsrepresentanter, ikke minst de fra nord, tenke seg om to ganger, sier den tidligere fiskeriministeren til bladet.