Flåttbitt

I fjor ble 425 nordmenn syke etter flåttbitt. Aldri har så mange blitt rammet av nevroborreliose i Norge. Nå leter forskere etter pasientene.

I august fjernet hun vekk en flått fra leggen. I november var hun så full av smerter om natten at hun hverken kunne sitte, ligge eller sove. Nå er Kirsti Karlsen (59) med i Norges største studie om nevroborreliose.
Les mer om Kirsti Karlsen og Norge.

Flått med TBE-virus

Larvik er det området i Vestfold hvor flest har blitt smittet med TBE-viruset etter flåttbitt. Det viser statistikk fra Folkehelseinstituttet for de siste 11 årene. Folk som jobber i skogen og som ofte har fått flåttbitt, anbefales å vaksinere seg. TBE-viruset kan gi infeksjon i sentralnervesystemet og varige skader.
Flest TBE-smittede i Larvik
Larvik er det området i Vestfold der flest har blitt smittet med det farlige TBE-viruset etter flåttbitt. Det viser statistikk fra Folkehelseinstituttet for de siste 11 årene. Folk som jobber i skogen og som ofte har fått flåttbitt anbefales å vaksinere seg. TBE-viruset kan gi infeksjon i sentralnervesystemet og varige skader.
Søker 250 mennesker som er bitt av flått
Forskere vil finne ut om lengre tablettkurer virker bedre enn en korte kurer etter flåttbitt.

– Tegn en ring rundt flåttbittet!

– Dersom du får utslett etter flåttbitt, bør du tegne en ring rundt for å se hvordan det utvikler seg, sier Randi Eikeland ved Flåttsenteret.
Fuktig sommer gir mer flått
En fuktig sommer har gjort at flere kommer til legen med flåttbitt. Det sier Harald Reiso, fastlege på Tromøya. – I fjor hadde vi en tørr sommer, og da trekker flåtten ned i bakken, sier Reiso som har hatt adskillig flere pasienter med utslett etter flåttbitt i år enn i fjor.
Les mer om Harald Reiso, Reiso og Tromøya.
Utslett kan være tegn på flåttbitt
- Mange vil klø også, sier ekspert om symptomer.
Anbefaler vaksine mot flåttbåren sykdom
Nasjonalt Folkehelseinstitutt anbefaler sørlendinger som får mye flåttbitt å vaksinere seg mot flåttviruset TBE. Viruset kan forårsake hjernebetennelse, og det kan være meget farlig.
Les mer om TBE.
Hollywood-skuespiller alvorlig syk av flåttbitt
Ashley Olsen (28) ble bitt av en flått for noen år siden, og har nå blitt diagnostisert med Lyme borreliose.
Les mer om Lyme.
Hollywood-skuespiller alvorlig syk av flåttbitt
Ashley Olsen (28) ble bitt av en flått for noen år siden, og har nå blitt diagnostisert med Lyme borreliose.
Les mer om Lyme.
Anbefaler skogflåttvaksine
Folkehelseinstituttet går ut med en anbefaling for å unngå flått-overført hjernehinnebetennelse hos barn og voksne som ofte får flåttbitt.
Får flått-behandling i utlandet
Karin Espevig ble ikke frisk av antibiotika etter et flåttbitt. Hun føler seg ikke trodd av helsevesenet, og må reise til Tyskland for å få behandling.
Les mer om Tyskland.
Slik kan du unngå flåttbitt i sommer
Og dette må du huske på å gjøre dersom du blir bitt. Det er lett å få inntrykk av at faren for å bli bitt av flått - og i tillegg bli syk, er enorm. De fleste flåttbitt etterlater imidlertid
Må ta opp lån for å få behandlingen som gir ham livet tilbake
Et flåttbitt har ødelagt livet. Siste utvei er kostbar behandling i Tyskland. Den må Tor Arne Hoelstad betale selv.
- Det er tragisk, vi mister beviset på min sønns sykdom. De reddet livet hans
Mener sønnen ble frisk etter møte med flåttforskerne som jobbet ulovlig. Det er mange barn der ute som er diagnostisert med ME etter flåttbitt, som heller skulle vært ute og lekt og
Se hva ekspertene svarer
Ekstrem sexlyst, føflekker og flåttbitt i Nepal er bare noe av det ekspertene våre har svart på i det siste.
Les mer om Nepal.
Flåtten kryper fram i mildværet
Det har vært mildt den siste tiden. Grønne jorder vitner ikke om januar. Og nå kommer årets første melding om flått-aktivitet også. Ifølge svenske forskere kan flåttbitt utløse allergi
Thor Hushovds datter er på sykehus etter flåttbitt
- Den stakkars lille jenta mi.
Hushovds datter syk av flåttbitt
Thor Hushovd trekker seg fra Tour of Beijing etter at datteren ble innlagt på sykehus med flåttbitt.
Les mer om Beijing og Tour.
Trakk seg etter at datteren måtte på sykehus med flåttbitt
Grimstad-karen lå på 2. plass i sykkelrittet Beijing rundt etter lørdagens annen etappe. Men lørdag kveld trakk han seg fra rittet.
Les mer om Beijing.
Pupper til besvær
Tone Andersen (44) trodde hun hadde fått et flåttbitt. Kjersti Blekkerud (29) oppdaget en kul. Det var brystkreft. NORMALT LIV: Kjersti Blekkerud (29) var bare 27 år da hun fikk påvist
Flåttbitt kan gi kjøttallergi
Synderen er et karbohydrat i flåttens tarm, mener forskere ved Karolinska institutet. Kjøttallergi gir utslett og mageproblemer, i noen tilfeller også pustevansker. Men hva skyldes problemene?
Les mer om Karolinska.
Flåttbitt kan gi kjøttallergi
Synderen er et karbohydrat i flåttens tarm, mener forskere ved Karolinska institutet.
Les mer om Karolinska.
Bitt av flått - allergisk mot kjøtt
Ifølge svenske forskere kan flåttbitt utløse allergi mot rødt kjøtt. Det viser seg at stadig flere rammes av den alvorlige matallergien og dette kobles med flåtten, skriver Dagens Nyheter.