Flåttbitt

Solemdal fikk sesongen ødelagt av flåttbitt

Før en lege konstaterte at Synnøve Solemdal (27) hadde blitt bitt av flått og fått borreliose, vurderte skiskytteren å gi seg som toppidrettsutøver.
Les mer om Synnøve Solemdal.

VM-vinneren fra Holmenkollen har funnet årsaken til formsvikten: - Jeg trodde at karrieren var over

Skiskytteren Synnøve Solemdal kan konkurrere igjen, men før jul trodde hun karrieren var over på grunn av et flåttbitt.
Les mer om Holmenkollen.
Emma Hatlem (33) og Joy
– Før jeg ble syk av et flåttbitt for fem år siden, levde jeg et veldig aktivt liv. Jobb for Statoil, klatring i fjell, kajakkpadling og mye mer. Nå må jeg leve stille. Joy hjelper meg til å holde humøret oppe. For meg har Joy hatt enormt stor betydning. Hun lærer meg å sette pris på de små ting. Bare å leke i parken blir så morsomt, fordi hun viser slik glede. Alle smiler når de ser Joy. Det er umulig å ikke være glad sammen med henne.
Les mer om Joy og Statoil.
2100 har tatt TBE-vaksine
Over 2100 østfoldinger har så langt tatt TBE-vaksine. Det kommer frem i årsrapporten fra Folkehelseinstituttet som omhandler flått og flåttbårne sykdommer. TBE-viruset som også kalles skogflåttencefalitt, smitter gjennom flåttbitt og er en sykdom det ikke finnes en spesifikk behandling av. TBE-virus blitt påvist hos flått på enkelte steder i kystområdene i fylket.

– Tegn en ring rundt flåttbittet!

– Dersom du får utslett etter flåttbitt, bør du tegne en ring rundt for å se hvordan det utvikler seg, sier Randi Eikeland ved Flåttsenteret.
Møyfrid (2,5) fikk lammelse av flåttbitt
Etter 14 vonde dager og to resultatløse legebesøk fikk Møyfrid (2,5) diagnosen: nevroborreliose etter flåttbitt. Da var den lille jenta lam i halve ansiktet.
Les mer om Møyfrid.
Møyfrid (2,5) fikk lammelse av flåttbitt
Etter 14 vonde dager og to resultatløse legebesøk fikk Møyfrid (2,5) endelig diagnosen: nevroborreliose etter flåttbitt. Da var den lille jenta lam i halve ansiktet.
Les mer om Møyfrid.
Mange interesserte flått-pasienter
Sørlandet sykehus har fått mange henvendelser etter at de søkte etter pasienter som har plager etter flåttbitt. Sykehuset har startet et forskningsprosjekt, og har spurt etter rundt 100 personer som har vondt i kroppen og tror dette kan skyldes flåttbitt.
I fjor ble 425 nordmenn syke etter flåttbitt. Aldri har så mange blitt rammet av nevroborreliose i Norge. Nå leter forskere etter pasientene.
I august fjernet hun vekk en flått fra leggen. I november var hun så full av smerter om natten at hun hverken kunne sitte, ligge eller sove. Nå er Kirsti Karlsen (59) med i Norges største studie om nevroborreliose.
Les mer om Kirsti Karlsen og Norge.
Flått med TBE-virus
Larvik er det området i Vestfold hvor flest har blitt smittet med TBE-viruset etter flåttbitt. Det viser statistikk fra Folkehelseinstituttet for de siste 11 årene. Folk som jobber i skogen og som ofte har fått flåttbitt, anbefales å vaksinere seg. TBE-viruset kan gi infeksjon i sentralnervesystemet og varige skader.
Flest TBE-smittede i Larvik
Larvik er det området i Vestfold der flest har blitt smittet med det farlige TBE-viruset etter flåttbitt. Det viser statistikk fra Folkehelseinstituttet for de siste 11 årene. Folk som jobber i skogen og som ofte har fått flåttbitt anbefales å vaksinere seg. TBE-viruset kan gi infeksjon i sentralnervesystemet og varige skader.
Søker 250 mennesker som er bitt av flått
Forskere vil finne ut om lengre tablettkurer virker bedre enn en korte kurer etter flåttbitt.
– Tegn en ring rundt flåttbittet!
– Dersom du får utslett etter flåttbitt, bør du tegne en ring rundt for å se hvordan det utvikler seg, sier Randi Eikeland ved Flåttsenteret.
Fuktig sommer gir mer flått
En fuktig sommer har gjort at flere kommer til legen med flåttbitt. Det sier Harald Reiso, fastlege på Tromøya. – I fjor hadde vi en tørr sommer, og da trekker flåtten ned i bakken, sier Reiso som har hatt adskillig flere pasienter med utslett etter flåttbitt i år enn i fjor.
Les mer om Harald Reiso, Reiso og Tromøya.
Utslett kan være tegn på flåttbitt
- Mange vil klø også, sier ekspert om symptomer.
Anbefaler vaksine mot flåttbåren sykdom
Nasjonalt Folkehelseinstitutt anbefaler sørlendinger som får mye flåttbitt å vaksinere seg mot flåttviruset TBE. Viruset kan forårsake hjernebetennelse, og det kan være meget farlig.
Les mer om TBE.
Hollywood-skuespiller alvorlig syk av flåttbitt
Ashley Olsen (28) ble bitt av en flått for noen år siden, og har nå blitt diagnostisert med Lyme borreliose.
Les mer om Lyme.
Hollywood-skuespiller alvorlig syk av flåttbitt
Ashley Olsen (28) ble bitt av en flått for noen år siden, og har nå blitt diagnostisert med Lyme borreliose.
Les mer om Lyme.
Anbefaler skogflåttvaksine
Folkehelseinstituttet går ut med en anbefaling for å unngå flått-overført hjernehinnebetennelse hos barn og voksne som ofte får flåttbitt.
Får flått-behandling i utlandet
Karin Espevig ble ikke frisk av antibiotika etter et flåttbitt. Hun føler seg ikke trodd av helsevesenet, og må reise til Tyskland for å få behandling.
Les mer om Tyskland.
Slik kan du unngå flåttbitt i sommer
Og dette må du huske på å gjøre dersom du blir bitt. Det er lett å få inntrykk av at faren for å bli bitt av flått - og i tillegg bli syk, er enorm. De fleste flåttbitt etterlater imidlertid
Må ta opp lån for å få behandlingen som gir ham livet tilbake
Et flåttbitt har ødelagt livet. Siste utvei er kostbar behandling i Tyskland. Den må Tor Arne Hoelstad betale selv.
- Det er tragisk, vi mister beviset på min sønns sykdom. De reddet livet hans
Mener sønnen ble frisk etter møte med flåttforskerne som jobbet ulovlig. Det er mange barn der ute som er diagnostisert med ME etter flåttbitt, som heller skulle vært ute og lekt og