Fm nettet

Stor DAB-undersøkelse

For eller mot digitalradio - i bil eller utenfor: I Norge har vi uansett snart ikke noe valg. I Norge - mer enn i noe annet land - er det DAB (DAB+ , for å være presis), som gjelder i dag og snart slukkes det riksdekkende FM-nettet! Vi har allerede konstatert at bilindustrien (som jo ikke er norsk, men internasjonal), ikke helt har vært med på notene fra start. Likevel: Så tidlig som i 2012, ymtet vi frempå med at DAB-radio i bil tvinger seg frem (eller?). Etterhvert har løsninger dukket opp for biler uten DAB, og her er en stor test av flere DAB-adaptere. DAB øker, men hva med bilradioen? Radio.no publiserer fortløpende resultater fra den så
Les mer om DAB og FM-nettet.

3G-nettet skal stenges, bilen blir et offer

Dette vil g utover titusener av biler. De fleste har nå fått med seg at FM-båndet legges ned i 2017. Det skaper unektelig noen utfordringer for både bilradioer og andre enheter som ikke lar seg bytte på en enkel måte. LES OGSÅ: DAB tvinger seg frem Nå signaliseres imidlertid noe som er langt mer utfordrende, for på et fagseminar nylig viste dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor frem en plansje som viste at 3G-nettet skal stenges i 2020. Det vil i så tilfelle skape langt større vanskeligheter. Ikke besluttet I ettertid moderer Bjørn Amundsen utsiktene kraftig, men forteller at 3G-båndet på sikt må stenges
Bilradio mindre populær enn antatt
Under tredjedel av radiolyttingen i Norge foregår på fire hjul, viser ny undersøkelse. Myndighetene anslår at slukkingen av FM-nettet vil ramme 8 millioner mottagere.
Les mer om FM-nettet og Norge.
Bilradio mindre populær enn antatt
Under tredjedel av radiolyttingen i Norge foregår på fire hjul, viser ny undersøkelse. Myndighetene anslår at slukkingen av FM-nettet vil ramme 8 millioner mottagere.
Les mer om FM-nettet og Norge.

Bilradio mindre populær enn antatt

Under tredjedel av radiolyttingen i Norge foregår på fire hjul, viser ny undersøkelse. Myndighetene anslår at slukkingen av FM-nettet vil ramme 8 millioner mottagere.
Les mer om FM-nettet og Norge.
DAB i lomma - fungerer det?
TEST: Senz SPDS114 brbar DAB-radio. Slukking av FM-nettet og overgangen til DAB/DAB+ er et tema som engasjerer DinSides lesere. Da vi sist skrev om emnet, kom det inn 147 kommentarer, og da vi skrev en nyhetsartikkel om at et nytt hinder er passert fram mot FM-slukking kom det 165. Radio er altså noe som opptar folk, og fremdeles er det mange som mener at FM burde bestå. Enda flere synes å mene at DAB/DAB+ ikke er noen fullgod erstatning, at dekningen er mangelfull og radioene som finnes på markedet er dårlige saker. Hvorfor så store, klumpete og gammelmodige? Personlig skjønner vi ikke hvorfor DAB-radioer skal være så store og klumpete, og hvorfo
Les mer om FM-nettet og FM-slukking.
Nå kan de gjerne skru av FM for meg
Like greit skru av FM n. Da vi i går fortalte at en av de siste hindringene for slukking av FM-nettet og endelig innføring av DAB-radioen nå er passert, lot ikke reaksjonene fra leserne vente på seg. Det finnes tydeligvis fortsatt stor motstand i folket mot denne endringen, selv om flere enn før virker positive. Og det forstår jeg godt. Jeg har nemlig selv vært en aktiv og høylytt motstander av DAB-radio. Ja, gjennom flere opptredener i radio, på TV og på nettsteder jeg tidligere var redaktør for (ITavisen og digi.no) har jeg levert kraftig skyts mot den digitale radioplattformen. Jeg har ment at DAB gir dårligere lyd enn FM, at ba
Les mer om DAB og FM-nettet.
Nå kan du vinke farvel til FM-radioen din
Kun formaliteter gjenstår før millioner av radioer blir ubrukelige. Det har ligget i kortene en stund at det nasjonale FM-nettet i Norge nærmer seg slutten, og at DAB+ skal ta over som radiostandard her til lands.
Les mer om FM-nettet, FM-radioen og Norge.
Ny hindring fjernet for slukking av FM
Nytt steg mot FM-slukking. - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har beregnet og målt dekning for DAB-nettene i Norge. Konklusjonen er at slukkevilkårene for FM-nettene er oppfylt, heter det i en pressemelding som gikk ut i dag morges. LES OGSÅ: Vi har testet 8 DAB+-adaptere Det betyr at nok en hindring er fjernet for at Digitalradio Norge med NRK og P4 i spissen får det som de vil: At FM-nettet skrudd av innen 2017. LES OGSÅ: Slik fikk vi DAB i den gamle bilen - Akkurat det vi sa - Vi ser dette som en bekreftelse på det vi har hevdet tidligere og som også Norkring har sagt, sier daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge til Dinside. Li
Nå kan FM-nettet stenges
Det opplyser Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Les mer om FM-nettet og Nasjonal.
Vilkår oppfylt for stenging av FM-nettene
To vilkår måtte være oppfylt: NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1-dekning i FM-nettet, og frekvensblokkene som er satt av til kommersielle radiokanaler, må til sammen være utbygd til minst 90 prosent av befolkningen.
TEST: Pure Midi Bluetooth DAB+
TEST: Pure Midi Bluetooth DAB+. Det har etter hvert blitt nokså trangt om plassen i hyllene for radioapparater, og nå er det selvsagt DAB+-radioer som gjelder. De gamle FM-radioene er på vei ut, og digitalradioen er i ferd med å finne veien inn i de fleste norske hjem og etterhvert også i bilen og på hytta. DAB er derimot i liten grad tilstede i lomma, og ikke i det hele tatt på mobilen foreløpig. Helgardering Alle DAB+-radioer støtter «gammeldags DAB, som de mest populære kanalene fortsatt sender på, og de aller fleste har også FM-del. Så kjøper du en radio i dag, så er du bortimot helgardert. LES OGSÅ: Kj&
Les mer om DAB, FM-del og FM-radioene.
Nærradioer frykter DAB-nettet
Nærradioer over hele landet frykter fremtiden når FM-nettet skal byttes ut med det moderne DAB-nettet.
Les mer om FM-nettet.
Kjemper for å beholde FM-radioen
Om to år er FM-nettet borte for alltid om politikerne får det som de vil. 2017 er året da det riksdekkende FM-nettet etter planen skal skrus av i Norge. Etter det blir all radiolytting digital, om myndighetenes plan går som den skal.
Les mer om FM-nettet, FM-radioen og Norge.
Stadig flere biler med DAB som standard
Alle de 20 største bilmerkene i Norge har DAB+ som standard- eller ekstrautstyr. I år skal det avgjøres når FM-nettet skal slukkes.
Les mer om DAB, FM-nettet og Norge.
Ja takk, begge deler!
I mars vedtar regjeringen om de skal fastholde vedtaket om slukking av FM-nettet i 2017. – Vi overlever uansett, sier leder i JærRadioGruppens lokalradioer i Vestfold og Telemark, Geir Friberg.
Forbannet over radiotvang
Kjemiprofessor Frode Rise hører radio på jobb-pc og misliker at han dermed gir regjeringen ammunisjon til å stenge fm-nettet. I april skal regjeringen ta stilling til fm-slukking i 2017.
Kitchen inn radiokampen
Regjeringen og Stortinget skal bestemme seg i første halvdel av 2015 om FM-nettet skal slukkes.
Les mer om FM-nettet og Stortinget.
Frykter massiv radiodød
Denne våren skal regjeringen bestemme når det riksdekkende FM-nettet skal lukkes. Lokalradio-bransjen frykter at lokalradioen ikke overlever om ikke regjeringen trår til med økonomisk støtte. Det skriver Klassekampen.
Les mer om FM-nettet og Klassekampen.
Dab-trollet som sprakk
Hele Europa sto i kø for å gå over til dab-radio, kunne NRK fortelle Stortinget i 2010. Fortsatt er Norge det eneste landet i verden som har besluttet å stenge FM-nettet.
Les mer om FM-nettet, NRK, Norge og Stortinget.
Både DAB- og FM-nettet rammes
I Salten er det i dag mellom klokken 12.15 og 14.00 brudd i radiosendingene. Radiolyttere nord i fylket kan også være uten radio. Årsaken er vedlikeholdsarbeid på radiosenderen i Salten.
Les mer om Salten.
Alle kravene for at FM-nettet skal kunne slukkes er nådd
Over halvparten av radiolyttingen i Norge er digital.
Les mer om FM-nettet og Norge.
Ikke i mål med DAB-lytting
Kravet om at halvparten av radiobrukerne daglig skal lytte digitalt er ikke i mål, viser en rapport fra Medietilsynet. Mye tyder på at det riksdekkende FM-nettet slukkes i 2017.
Les mer om FM-nettet og Medietilsynet.
Ikke i mål med digital radiolytting
Kravet om at halvparten av radiobrukerne daglig skal lytte digitalt er ikke i mål, viser en rapport fra Medietilsynet. Trolig slukkes det riksdekkende FM-nettet i 2017. Siste måling viser at den digitale lytterandelen er på 47 prosent, melder NTB.
Les mer om FM-nettet, Medietilsynet og NTB.
RADIOSENDERE UTE AV DRIFT:
På grunn av uværet er noen av radiosenderne i fylket ute av drift. Lytterne kan derfor periodevis oppleve at det ikke er radiodekning i området. Dette gjelder både DAB- og FM-nettet.
Les mer om DABog FM-nettet.