Ha halden

HA ber Edquist klage til PFU

Halden Arbeiderblad oppfordrer på lederplass i dag ordfører Thor Edquist om å klage avisen inn for Pressens Faglige Utvalg. Edquist har sagt opp sitt abonnement på avisen fordi han mener seg dårlig behandlet i avisens spalter, men han har ikke presisert i hvilken sak eller på hvilken måte avisen har gått over streken. HA oppfordrer ham nå til å gjøre det - ved å klage til Pressens Faglige Utvalg.
Les mer om Edquist, PFU og Thor Edquist.

– Det virker som han siktet på andre biler

En kjenning av politiet er pågrepet etter å ha råkjørte med campingbil fra Strømstad til Halden. Han skal ha kjørt på flere biler, blant annet en politibil.
Les mer om Det, Halden og Strømstad.
Haslum neste hinder for HTH
Haslum HK venter for Halden Topphåndball i kvartfinalen i cupen. Hreidar Gudmundsson og co får hjemmebanefordel, og kampen spilles trolig 26. oktober, melder klubben. Halden gikk videre etter å ha slått ut Lillestrøm i går.
18-åring dømt for sex med 12-åring
En 18 år gammel mann er dømt til fengsel etter å ha hatt seksuell omgang med en 12 år gammel jente i Halden sentrum, skriver Halden Arbeiderblad. Mannen er fra en annen kommune i fylket og ble dømt for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år, melder avisen.

Ubesatte studieplasser i Halden

Ved opptakets slutt var det ubesatte studieplasser ved lærerutdanningen på Høgskolen i Østfold. Det omstridte karakterkravet på 4 i matematikk antas å ha gjort at langt færre søkere har kvalifisert seg til lærerstudiet, og det meldes om plasser som står tomme på lærerstudier rundt i landet. På Høgskolen i Østfold ble grunnskolelærerutdanningen for 5–10 tinn fylt opp, mens det var ubesatte studieplasser for 1 til 7 trinn. Høgskolen i Østfold har nådd målkravet om antall studenter som skal tas opp til lærerutdanningene samlet sett.
Les mer om Halden, Høgskolen og Østfold.
Vil ha politi ved grensen
Varaordfører Alf Ulven i Aremark mener politiet må være til stede i grensetraktene. Det skriver Halden Arbeiderblad. Høyrepolitikeren tar til orde for at både Aremark og Marker må få beholde sine lensmannskontorer. Ulven peker på at det er betydelig grensetrafikk gjennom kommunene, og at et tilstedeværende politi vil ha god effekt på kriminalitet knyttet til denne trafikken.
Ledige studieplasser i Halden
Det er fortsatt noen få ledige studieplasser på Høgskolen i Østfold for dem som ønsker å bli grunnskolelærer. Det omstridte karakterkravet på 4 i matematikk antas å ha gjort at langt færre søkere har kvalifisert seg til lærerstudiet, og det meldes om plasser som står tomme på lærerstudier rundt i landet. På Høgskolen i Østfold er grunnskolelærerutdanningen for 5–10 tinn fylt opp, mens det fremdeles er plasser igjen for dem som vil bli lærere for 1 til 7 trinn.
Les mer om Halden, Høgskolen og Østfold.
Sarping pågrepet for væpnet ran, men nekter
Den ranssiktede mannen ble pågrepet i ettermiddag, men nekter for å ha ha ranet Coop Prix-butikken i Tryms vei i Halden.
Les mer om Coop Prix-butikken og Halden.
Får felle ulv ved grensen
Länsstyrelsen i Västra Götaland har gitt klarsignal for felling av en ulv i Bullaren, i grensetraktene sør for Halden. Det melder Sveriges Radio Väst. Ulven skal ha drept minst 13 sauer i området i senere tid. Den ulven som skal felles skal ha en skade i kjeven.
21-åring kjørte hjem fra fest
En 21-årig haldenser valgte å kjøre hjem, etter å ha drukket en del øl på en fest i juli. På veien fant han ut at dette var dumt. Da han kjørte til side og stanset, kom politiet. Prøver som ble tatt viste at han hadde 1,2 promille. Halden tingrett har dømt mannen til 18 dager i fengsel og en bot på 11.000 kroner. Mannens førerkort er inndratt for en periode på to år.
Svindlet Nav
En 46 år gammel mann er dømt til fengsel i 60 dager for å ha svindlet til seg vel 200.000 kroner i arbeidsledighetstrygd. Halden tingrett har gjort halvparten av straffen betinget. I løpet av en periode på over ett år leverte mannen meldekort der han ikke førte om arbeid han hadde fått lønn for.
22.000 kroner i bot for skadeverk
En 18 år gammel mann må betale en bot på 22.000 kroner for grovt skadeverk. Mannen brøt seg inn i en bygning i Halden i august i fjor, sammen med en kamerat. Der tømte de et brannslokkingsapparat, de tømte en såpedispenser og tagget på veggene. 18-åringen er også dømt for å ha forulempet to politibetjenter i forbindelse med at han ble innbrakt. Mannen er dømt til å betale 2000 kroner i erstatning til forsikringsselskapet der bygget var forsikret.
Les mer om Halden.
Dømt for Rivotril-smugling
En 35 år gammel mann, hjemmehørende i Romania, er dømt for å ha forsøkt å smugle vel 6.000 rivotriltabletter til Norge. Tablettene inneholder Klonazepam, som er klassifisert som narkotika. Mannen ble stanset av tollerne på Svinesund i midten av mars. Dommen fra Halden tingrett lyder på fengsel i elleve måneder. Mannen får ikke kjøre bil i Norge i tre år framover.
Spyttet på politifolk
En 21 år gammel kvinne er dømt for å ha spyttet mot politifolk og for drapstrusler mot en politibetjent. Episodene fant sted i fjor høst i forbindelse med at kvinnen ble brakt til legevakten i Halden og videre til arresten i Sarpsborg fordi hun var ruset. Halden tingrett har dømt kvinnen til å utføre 54 timer samfunnsstraff.
Les mer om Halden og Sarpsborg.
Hindret tollere med blålys
En 21 år gammel mann fra Halden er dømt for å ha sperret veien for en tollpatrulje under utrykning med blålys i desember 2014. Tollerne skulle stanse en svenskregistrert bil, men ble hindret fordi 21-åringen stanset så tollerne ikke kom fram. Mannen er også dømt for kjøring uten førerkort og for å ha oppgitt falske personalia til politiet. Halden tingrett har gitt mannen en betinget dom på fengsel i 21 dager og en bot på 5.000 kroner.
Les mer om Halden.
Ingen alvorlige hendelser
Politiet opplyser på telefon at det i løpet av natten ikke har vært de store hendelsene i Østfold. Fem menn sitter dog i arresten i påvente av edruelighet og bot. En skal ha truet politiet i Fredrikstad, en skal ha slåss med to andre i Sarpsborg og to stykker bestemte seg for å slå til en dørvakt i samme by. Alle fire ble brakt inn. I tillegg ble en mann i Halden pålagt å fjerne seg fra sentrum. Det ville han ikke, dermed ble han fjernet fra sentrum og flyttet til arresten i Grålum.
Ulovlige bonuser i Halden
NAV Østfold mener den kommunalt eide Halden-bedriften utbetalte ulovlige bonuser. Det skriver Halden Arbeiderblad. Arbeidsmarkedsbedriften Halden Arbeid og Vekst skal ha utbetalt over hundre tusen i bonuser, men NAV mener bedriften ikke oppfyller kravet til arbeidsrettede bedrifter om at overskudd skal forbli i virksomheten og komme attføringsarbeid og deltakere til gode.
Dømt for vold mot kjæresten
En 19 år gammel mann er dømt til fengsel i et år og ni måneder for voldsbruk mot kjæresten over en periode på halvannet år. Ifølge dommen fra Halden tingrett skal mannen blant annet ha brukket en finger på kvinnen og han skal ha slått henne slik at hun fikk hjernerystelse. Halden tingrett fant også 19-åringen skyldig i trusler og kjøring i påvirket tilstand.
Les mer om Halden.
Skutt med elektrosjokkvåpen
Fem personer er pågrepet av politiet, etter at en mann i 20-årene ble skutt med elektrosjokkvåpen i sitt hjem i Halden sentrum ved midnatt. De fem skal ha brutt seg inn i leiligheten til mannen og angrepet ham. Mannen kom uskadd fra hendelsen. Elektrosjokkvåpenet som ble benyttet er funnet, melder politiets operasjonssentral.
Les mer om Halden.
Smuglet over Holtet
En polsk mann ble stanset med alkohol og sigaretter, etter å ha krysset grensen ved Holtet i Halden i går formiddag. Tollerne fant 360 liter øl, 30 liter brennevin og 4000 sigaretter i bilen, varer det skulle vært betalt 45.500 kroner i avgifter for. Bilen mannen kjørte var utstyrt med falske, norske skilt. Mannen forklarte at han skulle møte mottageren av varene på en bensinstasjon i Drammen.
Les mer om Drammen, Halden og Holtet.
Går fra Grense-Jakobselv til Halden
Etter å ha voktet Schengens yttergrense i et år, er det ingen hast for Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum å komme seg hjem. De har valgt en litt spesiell dimmetur, og skal følge hele Norges riksgrense i åtte måneder.
- Skadet under saluttering
To personer skal ha blitt skadet under gjenskapingen av slaget ved Dynekilen før helgen. Det skriver Halden Arbeiderblad. En anonym tipser forteller til avisen at to personer ble brakt til sykehus med forbrenningsskader etter en eksplosjon ved saluttering fra en båt. Den svenske kystvakta bekrefter til avisen at de tok hånd om to personer med lettere skader.
Skadet av vådeskudd
Ifølge Halden Arbeiderblad skal to personer ha blitt skadet under gjenskapelsen av slaget ved Dynekilen på fredag. En anonym kilde sier til avisen at to personer ombord en båt ble brakt til Sykehuset Østfold med alvorlige forbrenningsskader etter en eksplosjon forårsaket av grove brudd på sikkerhetsreglementet for oppbevaring av svartkrutt ved saluttering. Politiet sier til ha-halden.no at de ikke har fått noen meldinger om denne hendelsen.
Tente på hus - slipper fengsel
En 17-åring som har tent på en bil, en plastsnekke og et hus under oppføring i Halden slipper fengsel. Det skriver ha-halden.no. Alle forholdene han er dømt for skjedde i perioden desember 2015 og april 2016. Halden tingrett velger på grunn av hans unge alder å gjøre straffen betinget på vilkår om ungdomsoppfølging fra Konfliktrådet. Prøvetiden er på to år.
Les mer om Halden og Konfliktrådet.
Vil ha skole på Saugbrugs
Norske Skog Saugbrugs i Halden vil ha både en videregående skole og en ny brannstasjon i byen inn i sine gamle fabrikklokaler. Det skriver Halden Arbeiderblad. Bedriften har 34.000 kvadratmeter bygningsmasse som ikke lenger bruker, og er nå i dialog med flere potensielle interessenter - blant andre Østfold fylkeskommune.