Hvaler

Guide til Hvaler: Deilig sommerferie i Norge

Milevis av kyststier og et mylder av holmer, skjær og strender. Ferske reker, nystekte, varme fiskekaker og kanskje verdens beste softis. Hvaler er norsk sommer på sitt deiligste.
Les mer om Hvaler og Norge.

Lekte med hvaler ved Agdenes

Fra en 14-fots båt hadde Petter Lystad nærkontakt med en flokk grindhval sist helg. I godværet bidro de lekne hvalene til ei flott naturopplevelse ytterst i Trondheimsfjorden.
Frustrerende frislipp, syns Ytre Hvaler nasjonalpark
Forskriften for vannskuterbruk ble opphevet i dag. Nå er de likestilt med småbåter - men ikke i Ytre Hvaler nasjonalpark. Men den informasjonen kan drukne, frykter nasjonalparkens forvalter.
Les mer om Ytre Hvaler.
Redningsskøyta bistår båt
Redningsskøyta «Horn Rescue, som er stasjonert på Skjærhalden på Hvaler, er på vei for å hjelpe en båt som har fått et tau i propellen.
Les mer om Hvaler og Skjærhalden.

Redningsskøyta bistår båt

Redningsskøyta «Horn Rescue, som er stasjonert på Skjærhalden på Hvaler, bistår en båt med motorstopp.
Les mer om Hvaler og Skjærhalden.
16-åring promillekjørte
En 16 år gammel gutt er dømt til 21 dagers fengsel for promillekjøring med bil. I Fredrikstad tingrett innrømmet han at han kjørte utfor veien på Hvaler i slutten av februar. 16-åringen hadde 1,2 promille alkohol i blodet. Han får ikke kjøre noe motorkjøretøy i to år framover.
Les mer om Hvaler.
Enerly til middag med regjeringen
I forbindelse med kongeparets 80-årsdager i 2017 har regjeringen invitert til festmiddag på Operaen i Oslo. Tidligere fotballspiller Dagfinn Enerly og Hvaler-ordfører Eivind Normann Borge er invitert.
Nå vil Vebjørn Sand jobbe mer i Norge
Etter 17 år i New York ønsker Vebjørn Sand å være mer hjemme. Kunstneren fra Hvaler har allerede startet å jobbe med krigen i Norge.
Travelt for redningsskøyta
Oppdragene har nærmest stått i kø for redningsskøyta Horn Rescue i helga, skriver Fredriksstad Blad. – Vi merker at båtfolket har våknet, sier skipper Pål Bustgaard til avisa. Redningsskøyta Horn Rescue er stasjonert på Skjærhalden på Hvaler
Tror på 500 nye hytter på Hvaler
Hvaler har mange hytter fra før, men nå jobbes det politisk for å gjøre det enklere å bygge ut og fortette enkelte hyttefelt. Endringen kan komme til høsten, sier ordføreren.
Les mer om Hvaler.
Tredje høyest hyttetetthet
Frogn kommune har Norges tredje høyeste hyttetetthet, ifølge SSB. 34 hytter per kvadratkilometer plasserer Frogn bak Tjøme og Hvaler, og like foran nabokommunen Nesodden. På Nesodden er det like under 26 hytter per kvadratkilometer.
Les mer om Frogn, Hvaler, Nesodden, SSB og Tjøme.
Lyngbrann på Hvaler
Et mindre området brant i en lyngbrann ved Linddalsveien på Hvaler. Politiet mistenker at noen har tømt ut varm aske på stedet. Det blir opprettet politisak.
Les mer om Hvaler og Linddalsveien.
Kjørte i ruspåvirket tilstand
En mann i 50-årene ble i natt stoppet på Skjærhalden i Hvaler. Mannen er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Prøver er tatt og mannen er anmeldt, melder politiet på Twitter.
Les mer om Hvaler, Skjærhalden og Twitter.
De fleste får igjen penger
Åtte av ti østfoldinger får tilbake penger på skatten, to av ti får restskatt. Det viser skattemeldingen, ifølge Skatt Øst. Innenfor fylket er det store forskjeller i hvor mye folk skylder i restskatt. På Hvaler må de i gjennomsnitt betale 40.000 kroner i restskatt. I Skiptvet må folk betale i gjennomsnitt 11.000 kroner.
Les mer om Skatt Øst.
Hvalfangsten er i gang
Den seks måneder lange jaktsesongen på vågehval begynner i dag. Kvoten i år er på 999 dyr, opp fra 880 hvaler i fjor.
Hvaler trekker Rygge-støtte
Hvaler kommune vil likevel ikke gi 3 kroner per innbygger til selskapet Rygge Airport. Vedtaket forutsatte at alle de andre østfoldkommunene sa ja. I går sa Halden kommune at de ikke har penger til å støtte flyplassprosjektet, og dermed trekker også Hvaler seg.
Gammelt vann-nett i Askim
Askim har det eldste vannledningsnettet i Østfold. KOSTRA-tallene som kom i går viser at vannledningene i snitt er 74 år gamle. Hvaler har de nyeste vannledningene med en snittalder på 15 år.
Les mer om Askim og Østfold.
Gir opp tilknytningsavgift
Hvaler anker ikke lagmannsrettsdommen om tilknytningsavgifter for rorbuer. Det vedtok formannskapet i går. Flere eiere av seksjonerte hytter gikk til sak mot kommunen fordi de nektet å betale for å bli knyttet til det kommunale vann- og kloakknettet, siden det allerede var betalt for dette før rorbuene ble seksjonert ut.
Gamle vannledninger i Askim
Askim er den kommunen i Østfold med de eldste vannledningene. 74 år er snittalderen, viser Kostratallene fra Statistisk sentralbyrå. Hvaler har de nyeste vannledningene med en snittalder på 15 år.
Dårligst resultat i Hvaler
Rømskog, Marker og Våler kommuner leverte det beste resultatet i fjor. Hvaler hadde det dårligste. Der var kostnadene 0,6 prosent høyere enn driftsinntektene.
Les mer om Hvaler, Marker og Våler.
En skadet i trafikkuhell på Hvaler
To biler er involvert i trafikkuhellet på fylkesvei 108 på Spjærøy på Hvaler. Brannvesenet meldte tidligere at ulykken var på Vesterøy. En person er lettere skadet, melder politiet.
Les mer om Hvaler, Spjærøy og Vesterøy.
Trafikkulykke på Hvaler
Fredrikstad brannvesen har rykket ut til en trafikkulykke på fylkesvei 108 på Vesterøy på Hvaler.
Les mer om Hvaler og Vesterøy.
Mener kommunen bør anke
Hvaler kommune bør anke saken om tilknytningsavgift til Høyesterett, mener rådmannen. 30 sjøboder ble i 1999 til 2002 oppført av et selskap som senere gikk konkurs. Nye eiere seksjonerte ut sjøbodene, og to rettssinstanser har nå sagt nei til at Hvaler kommune kan kreve avgift for å koble seg på vann- og klooakknett fra hver enkelt sjøbod. Rådmannen mener at Lagmannsretten har gjort flere feil i sin vurdering.
1,9 millioner til veteranskip
Tre veteranbåter i Østfold får pengestøtte fra Riksantikvaren i år. 1,9 millioner kroner fordeles på slepebåten Fix, lokalskipet Hvaler og seilskuta Jelse. Riksantikvaren har delt ut 60 millioner kroner til fartøyvern i 2017.
Ber folk om å slutte å kaste ting i do
I Hvaler er en hundre meter lang strand blitt ryddet systematisk i fem år, og resultatet er nedslående. Over 90 prosent av det de plukker er plast.