Kommunesammenslåing

31. mai 2018 - 31. mai 2018 Wergeland, Litteraturhuset, Oslo Kommunesammenslåing - ny giv for småstedene?

Dette er temaet for BYLIVsenterets fagseminar 2018. Kommunereformen har i media vært preget av konflikter, politiske skillelinjer og manglende tillit.

Ber folk tenke seg om

Tillitsvalgte i Holmestrand og Sande ber politikere og innbyggere tenke gjennom hvordan de diskuterer kommunesammenslåing på Facebook. De tillitsvalgte opplever at klimaet har blitt tøffere, og ber folk unngå personangrep.
Les mer om Facebook, Holmestrand og Sande.
Livet etter en kommunesammenslåing: Dette er folkets dom
De fleste i gata i Sandefjord er positive til sammenslåingen.
Les mer om Sandefjord.
Demokrati i Heim kommune
Etter mange presseoppslag om vår kommunesammenslåing, føles det riktig for Arbeidsutvalget (AU) i Heim kommune å komme med noen faktaopplysninger.
Les mer om Arbeidsutvalget og Heim.

Sju spørsmål til ordføreren om trafikk, jernbane og kommunesammenslåing

Rolf M. Gjermundsen ønsker svar på sju spørsmål i dette åpne brevet til ordfører Jon-Ivar Nygård. Jeg fører dette brevet i pennen på vegne av veldig mange flere enn du tror.
Les mer om Jon-Ivar Nygård.
Vil behandle sammenslåing torsdag
Allerede torsdag vil Bindal-ordfører Britt Helstad behandle saken om kommunesammenslåing i kommunestyret, melder BAnett. 70 prosent av innbyggerne som deltok i folkeavstemningen i går sa nei til sammenslåing med nabokommunene i Trøndelag.
Bindal bør si ja
I forbindelse med folkeavstemminga om eventuell kommunesammenslåing er det framlagt mye informasjon, det meste i en brosjyre som alle husstandene i Bindal har fått. Alle politiske parti har vært med på å lage den.
Les mer om Bindal.
Folkeavstemning gir høyere nei-andel til kommunesammenslåing
Mandag har bindalingene sagt sin mening om storkommune.
Bindal bør si JA!
Har du et nyhetstips? I forbindelse med folkeavstemminga om eventuell kommunesammenslåing er det framlagt mye informasjon. Det meste i en brosjyre som alle husstandene i Bindal har fått. Alle politiske parti har vært med på å lage den.
Les mer om Bindal.
I tvil om sammenslåing
Birkenesordfører Anders Christiansen (Ap) er klar til en samtale med Lillesand angående kommunesammenslåing. – Men jeg er tvil om sammenslåing er riktig. Vi må ta en runde på dette i kommunestyret, vi har ikke hastverk, sier han til NRK.
Les mer om Lillesand og NRK.
Vil ha nye samtaler
Et flertall i kommunestyret i Averøy gikk mandag kveld inn for å be ordfører Ingrid Rangønes (Ap) om å ta initiativ til nye samtaler med nabokommunene om kommunestruktur. Det melder Tidens Krav. Vedtaket kom etter et forslag fra Roald Røsand (V) om å gjenoppta samtaler med Kristiansund om kommunesammenslåing, skriver avisen.
Ottestad vil til Hamar
En meningsmåling viser at halvparten av befolkningen i Ottestad, som ligger i Stange kommune, ønsker kommunesammenslåing med Hamar. Meningsmålingen er utført av Sentio Research for Hamar Arbeiderblad. 38 prosent svarte nei, og 12 prosent vet ikke.
Færre kommuner, stortingsvalg og nye jagerfly(pluss)
Året startet med heftige diskusjoner om kommunesammenslåing og sluttet med krangel om bygging av sykkelekspressvei. Dette er nyhetsåret 2017.
Kommunesammenslåing: Den ene fikk navnet, den andre fikk skjoldet
Regjeringen har besluttet at de sammenslåtte Trøndelag-kommunene Åfjord og Roan skal hete Åfjord. Derimot får den nye kommunen Roans kommunevåpen.
Ikke ny runde om storkommune
Det blir ingen ny runde om spørsmålet om kommunesammenslåing i Trøgstad. 1.000 innbyggere hadde skrevet under for å få opp spørsmålet på nytt i kommunestyret, men forslaget ble avslått, skriver Smaalenenes Avis.
Les mer om Trøgstad.
Forsand-politikere dro til Oslo uten lov
Striden rundt kommunesammenslåing har nærmest delt Preikestol-bygda Forsand i to. Bedre blir det ikke av at kommunepolitikere dro til Oslo for å påvirke Stortinget uten mandat.
- Må vurdere kommunesammenslåing
Rådmann i Skjåk, Svein Holen, mener k ommunene i norddalen bør vurdere sammenslåing, skriver gd.no. Han mener at utfordringene for kommunene i regionen er så store at interkommunalt samarbeid ikke lenger er nok.
Les mer om Skjåk og Svein Holen.
«Jeg er så rørt at tårene renner
Leka-ordføreren tror nesten ikke det han får høre: KrF har sørget for at det ikke blir kommunesammenslåing.
Når folket gir råd, må nei bety nei
Enkelte kommuner har gjort det umulig å stemme «nei til kommunesammenslåing. Andre har gitt velgerne uklare alternativer. Begge deler er uholdbart.
Ordfører: – Så ikke behovet for at folk skulle få si nei til sammenslåing
Ordfører Ingebjørg Winjum (V) i Granvin i Hordaland sier hun ikke mente det var nødvendig å gi innbyggerne mulighet til å si nei til kommunesammenslåing i folkeavstemningen. – Det høres kanskje diktatorisk ut, men det får stå sin prøve.
Les mer om Granvin og Hordaland.
Høring om kommunesammenslåing
Tirsdag i neste uke er det høring i kommunalkomiteen på Stortinget om kommunesammenslåing. Senterpartiet har fremmet forslag om å la kommuner som ikke ønsker, å få slippe å bli tvangssammenslått. Ordføreren i Bindal er en av dem som vil delta på høringa med håp om å slippe å bli trønder.
Les mer om Bindal og Stortinget.
Engasjement rundt kommunenavn
Det har kommet inn 55 forslag til nytt navn på den nye kommunen som Aurskog-Høland og Rømskog skal slå seg sammen til. 40 av navnene har navn som Skogen, Østskog eller noe annet med skog. Fellesnemnda for kommunesammenslåing av de to kommunene er delt på midten om kommunen skal hete Aurskog-Høland, eller om den skal ha et nytt navn. Formannskapene i begge kommuner behandler navnesaken den 23. oktober.
Ingen KrF-støtte til omgjøring av tvangsvedtak
Leka og Bindal kan gi opp håpet om å slippe kommunesammenslåing. Kristelig Folkeparti sier nei til å behandle spørsmålet på nytt i Stortinget.
Les mer om Bindal og Stortinget.
Kommunesammenslåing koster
Det vil koste 100 millioner kroner å slå sammen Ski og Oppegård til Nordre Follo. Staten stiller med rundt 70 millioner, mens Ski og Oppegård har bevilget 15 millioner hver, skriver Østlandets Blad. Pengene skal i stor grad brukes til konsulenthjelp og rådgivere.
Les mer om Nordre Follo, Oppegård og Ski.
- Har ikke diskutert å reversere kommunesammenslåing
Krf-nestleder Olaug Bollestad er usikker på om det er det riktige nå.