Kommunesammenslåing

Færre kommuner, stortingsvalg og nye jagerfly(pluss)

Året startet med heftige diskusjoner om kommunesammenslåing og sluttet med krangel om bygging av sykkelekspressvei. Dette er nyhetsåret 2017.

Kommunesammenslåing: Den ene fikk navnet, den andre fikk skjoldet

Regjeringen har besluttet at de sammenslåtte Trøndelag-kommunene Åfjord og Roan skal hete Åfjord. Derimot får den nye kommunen Roans kommunevåpen.
Ikke ny runde om storkommune
Det blir ingen ny runde om spørsmålet om kommunesammenslåing i Trøgstad. 1.000 innbyggere hadde skrevet under for å få opp spørsmålet på nytt i kommunestyret, men forslaget ble avslått, skriver Smaalenenes Avis.
Les mer om Trøgstad.
Forsand-politikere dro til Oslo uten lov
Striden rundt kommunesammenslåing har nærmest delt Preikestol-bygda Forsand i to. Bedre blir det ikke av at kommunepolitikere dro til Oslo for å påvirke Stortinget uten mandat.

- Må vurdere kommunesammenslåing

Rådmann i Skjåk, Svein Holen, mener k ommunene i norddalen bør vurdere sammenslåing, skriver gd.no. Han mener at utfordringene for kommunene i regionen er så store at interkommunalt samarbeid ikke lenger er nok.
Les mer om Skjåk og Svein Holen.
«Jeg er så rørt at tårene renner
Leka-ordføreren tror nesten ikke det han får høre: KrF har sørget for at det ikke blir kommunesammenslåing.
Når folket gir råd, må nei bety nei
Enkelte kommuner har gjort det umulig å stemme «nei til kommunesammenslåing. Andre har gitt velgerne uklare alternativer. Begge deler er uholdbart.
Ordfører: – Så ikke behovet for at folk skulle få si nei til sammenslåing
Ordfører Ingebjørg Winjum (V) i Granvin i Hordaland sier hun ikke mente det var nødvendig å gi innbyggerne mulighet til å si nei til kommunesammenslåing i folkeavstemningen. – Det høres kanskje diktatorisk ut, men det får stå sin prøve.
Les mer om Granvin og Hordaland.
Høring om kommunesammenslåing
Tirsdag i neste uke er det høring i kommunalkomiteen på Stortinget om kommunesammenslåing. Senterpartiet har fremmet forslag om å la kommuner som ikke ønsker, å få slippe å bli tvangssammenslått. Ordføreren i Bindal er en av dem som vil delta på høringa med håp om å slippe å bli trønder.
Les mer om Bindal og Stortinget.
Engasjement rundt kommunenavn
Det har kommet inn 55 forslag til nytt navn på den nye kommunen som Aurskog-Høland og Rømskog skal slå seg sammen til. 40 av navnene har navn som Skogen, Østskog eller noe annet med skog. Fellesnemnda for kommunesammenslåing av de to kommunene er delt på midten om kommunen skal hete Aurskog-Høland, eller om den skal ha et nytt navn. Formannskapene i begge kommuner behandler navnesaken den 23. oktober.
Ingen KrF-støtte til omgjøring av tvangsvedtak
Leka og Bindal kan gi opp håpet om å slippe kommunesammenslåing. Kristelig Folkeparti sier nei til å behandle spørsmålet på nytt i Stortinget.
Les mer om Bindal og Stortinget.
Kommunesammenslåing koster
Det vil koste 100 millioner kroner å slå sammen Ski og Oppegård til Nordre Follo. Staten stiller med rundt 70 millioner, mens Ski og Oppegård har bevilget 15 millioner hver, skriver Østlandets Blad. Pengene skal i stor grad brukes til konsulenthjelp og rådgivere.
Les mer om Nordre Follo, Oppegård og Ski.
- Har ikke diskutert å reversere kommunesammenslåing
Krf-nestleder Olaug Bollestad er usikker på om det er det riktige nå.
Sp vil ha KrF med på å omgjøre tvangsvedtak
Senterpartiet lover omkamp om kommunesammenslåing dersom kommunene vil det.
Les mer om KrF.
Kjemper mot kommunereformen
Innbyggere i Mandal, Marnardal og Lindesnes har slått seg sammen for å kjempe mot den nye kommunereformen. Ifølge Lindesnes er det rundt 20 innbyggere fra de tre kommunene som møtes for å diskutere hva de kan gjøre for å unngå kommunesammenslåing.
Les mer om Mandal og Marnardal.
Valgsending fra Søgne i kveld
Klima og sentralisering er temaene i valgsendinga «Norge stemmer som sendes på NRK1 i kveld. I programmet skal vi blant annet innom Søgne. Der blir kommunesammenslåing tema. Se sendingen direkte fra klokken 21.30 her.
Les mer om Norge og Søgne.
NRK-gjennomgang av nei-kommunene: Preges av forgubbing og fraflytting
Over åtte av ti kommuner som sa nei til sammenslåing, er små og har mange eldre innbyggere. Folks følelser trumfet fakta og reelle utfordringer da de stemte mot kommunesammenslåing, sier Sp-ordfører.
Les mer om Sp-ordfører.
– Foregår i ekspressfart
Arild Berge (V) fremmet forslag i Søgne formannskap i formiddag om å utsette en avgjørelse om kommunesammenslåing til midt i august. – Dette foregår i ekspressfart. Saken er ikke godt utredet, sier han.
Les mer om Foregår og Søgne.
Frp vurderer å ekskludere Godskesen fra partiet
Sentralstyret i Frp skal ta stilling til om Ingebjørg Godskesen skal ekskluderes eller få andre reaksjoner etter at hun stemte mot sin egen gruppe i spørsmålet om kommunesammenslåing.
«Kommune-ekteskapet inngått
Festmiddagen til Lyngdal og Audnedal kommunestyrer ble åpnet med at Sten Sørensen (KrF) kalte fram ordførerne i Audnedal og Lyngdal, Reidun Bakken og Jan Kristensen. Etter at begge hadde svart ja, sa Sørensen: – Jeg erklærer dette som en rett kommunesammenslåing.
Et historisk politisk møte
Kommunestyrene i Audnedal og Lyngdal, med ordførerne Reidun Bakken (KrF) og Jan Kristensen (H) i spissen, er samlet til et historisk fellesmøte i Kvås i kveld for å vedta en frivillig kommunesammenslåing. – Dette sikrer vekst og utvikling, sier Bakken.
Sanner får kritikk for kommunesammenslåing-plan
Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har bedt kommuner som skal sammenslås ha alt avklart før 25. august. Useriøst, mener Senterpartiet.
Les mer om Senterpartiet.
Forsand-ordføreren hetses etter utsettelse-nekt
Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H) har fått gjennomgå etter at han var med å nekte flertallet i kommunestyret å få utsettelse av kommunesammenslåing.
Godseksen kontaktet av Frp-ledelsen
Partiledelsen tok i går kontakt med Ingebjørg Godskesen og ba henne stemme ja til fylkes- og kommunesammenslåing i Stortinget i dag. – Men det kom ingen trusler, og jeg ikke jeg blir kastet ut av partiet, sier hun. Hun fastholder at hun vil stemme nei.
– Blir skuffet
Stortingskandidat Åshild Bruun-Gundersen (Frp) sier det er trist hvis partikollega Ingebjørg Godskesen stemmer mot kommunesammenslåing i Stortinget torsdag. For å stanse kommunereformen trengs kun to utbrytere.