Lærlingplass

Slik skal flere elever få lærlingplass

Av 248 av elektrofag-elever i Nordland i fjor, fikk bare132 av dem lærekontrakt. I dag ble bransjen og NHO kalt inn til møte med fylkesråden for utdanning.
Les mer om NHO og Nordland.

Mener yrkesfagmodellen er utgått på dato

9000 elever sto i fjor uten lærlingkontrakt fordi de ikke har lovfestet rett på lærlingplass. – Yrkesfagmodellen bør legges om, mener samfunnsøkonom.
Søker ikke læreplass i nedgangstider
Femti prosent flere yrkeselever enn i fjor ønsker et tredje skoleår som gir dem studiekompetanse, i stedet for lærlingplass til høsten.
Savner kontakt med bedrifter
Det er vanskelig å få med seg fylkets teknologibedrifter når 1200 elever skal ut å skaffe seg lærlingplass. I mars arrangeres Østfolds største jobbintervju, der elever skal møte næringslivet. Men de mangler fortsatt 60 bedrifter. Det forteller rådgiver i Østfold fylkeskommune, Magne Hagen.
Les mer om Magne Hagen og Østfold.

Trur halvparten vil stå utan læreplass

Mange av ungdommane som går boreteknikk på vidaregåande skule, kan koma til å stå utan lærlingplass til hausten. Oljenedturen får skulda.
21-åring startet eget rederi
Sjøfolk sliter med å få lærlingplass. Det har den 21-årige skipperstudenten Sindre Holberg gjort noe med.
Les mer om Sindre Holberg.
Nektes praksis som vekter
16 år gamle Max Ulrich startet et fireårig utdanningsløp for å bli vekter, men er for ung til å få lærlingplass.
Les mer om Max Ulrich.
Frykter dropouts med få lærlingplasser i Vest-Agder
Drøyt to måneder etter skolestart står 275 elever i den videregående skole i Vest-Agder uten lærlingplass i bedrift. Et stort samfunnsproblem, mener Fagopplæringssjefen i Vest-Agder.
Maste seg til lærlingplass
Hvert år står over 100 personer uten lærlingplass i Vestfold. Bilbransjen mener ungdom som vil ha lærlingplass, kommer langt med stå-på-vilje og interesse for bilfaget.
Les mer om Vestfold.
313 mangler lærlingplass
Nesten hver sjette ungdom i Rogaland som har søkt om lærlingplass står uten tilbud. En av dem er Runar Øen fra Sandnes.
Les mer om Rogaland og Runar Øen.
Tungt å få lærlingplass når industrien sliter
Industrien sliter tungt flere steder og spesielt i oljebransjen. Derfor er det også vanskelig for mange unge å skaffe seg lærlingplass. I Trøndelag står 600 elever uten plass i høst.
Mange uten lærlingplass
Rundt 360 ungdommer på Agder står uten ordinær lærlingplass i bedrift når skolen starter i dag. Det er 150 uten lærlingplass i Aust-Agder og 210 i Vest-Agder. Alle uten ordinær plass får tilbud om opplæring i regi av utdanningssteder.
Les mer om Agder, Aust-Agder og Vest-Agder.
Bergen versting på lærlingplasser
Patrycja Czarnota (22) ble oppfordret til å søke helsefag. Etter to års skolegang står hun uten lærlingplass.
Fleire må bli lærlingar – på skulebenken
Om lag 390 yrkeselevar frå dei vidaregåande skulane i Rogaland manglar lærlingplass. Dei kan ende med å ta eit år til på skulebenken.
Les mer om Rogaland.
Akershus: Mangler lærlingeplasser
Over 40 prosent av yrkesfagelevene i Akershus står uten lærlingplass. 1198 søkt og 481 står fortsatt uten plass. Blant dem er det flest elever fra eletrikerfaget.
Mangler lærlingplasser
Halvparten av yrkesfagelevene i Oslo står uten lærlingplass til høsten. Utdanningsetaten bekrefter overfor Dagsavisen at 398 av 798 søkere mangler læreplass. Formidlingen av læreplasser vil fortsette utover sommeren og høsten.
Les mer om Dagsavisen og Oslo.
Halvparten har fått lærlingplass
Halvparten av elevene som har søkt lærligplass i Agder-fylkene neste skoleår har fått tilbud. Fagene som leverer til oljeindustrien sliter mest.
Les mer om Agder-fylkene.
Flere har fått lærlingplass
Flere yrkesfagelever i Akershus har fått tilbud om lærlingplass før sommerferien i år enn i fjor. Drøyt 640 som skal begynne som lærlinger i høst, har allerede fått tilbud om plass i fylket. Det er 145 flere enn året før.
- Ikke ring mandag, ring i morgen!
Varsellampene lyser i Hordaland fylkeskommune. 120 elever står uten lærlingplass i industrifagene.
Les mer om Hordaland.
Det er ikke rart vi dropper ut
Første skoledag ble jeg fortalt at under halvparten av klassen kom til å få lærlingplass. Etter et halvt år står nå fem av tolv pulter tomme i klasserommet.
Bekymret for flyktninger som ikke får jobb eller lærlingplass
Flyktninger får dårlige råd og velger feil utdannelse. Derfor ende de opp uten lærlingplass eller jobb, hevder Ap-politiker Abdullahi Mohamed Alason.
Store forskjeller for lærlinger
Store forskjeller møter ungdom på vei inn i framtidens yrker. Mens vinnerfylkene Oslo og Rogaland skaffer lærlingplass til fire av fem søkere, får bare halvparten av søkerne i Østfold kontrakt.
Les mer om Oslo, Rogaland og Østfold.
Vi må sette enda mer pris på lærlingene, både i kroner og i anseelse.
Regjeringen tar et nytt grep for å sikre lærlingplass til flere ungdommer. Nå må bedrifter som tar på seg offentlige oppdrag ha lærlinger. Det skjer gjennom en egen klausul i regelverket for offentlige anskaffelser.
Oslo: Best på lærlingeplasser
Oslo er best i landet på å skaffe elever lærlingplass. Ifjor tok kommunen inn 225 lærlinger i kommunal virksomhet, skriver Dagsavisen.
Les mer om Dagsavisen.
Mangler lærlingplass tross toppkarakterer
Bransjen ber kommunene ta større ansvar.