Lærlingplass

Flere fikk lærlingplass

200 flere elever fikk lærlingplass i Østfold i fjor, sammenlignet med året før viser en fersk tilstandsrapport for videregående opplæring. Totalt fikk nesten 1200 elever en læringsplass.
Les mer om Østfold.

Mari (18) drømmer om lærlingplass som lastebilmekaniker

Siden januar har jenta fra Landåsbygda vært utplassert hos Bertel O. Steen i Hunndalen
Helse Førde har ikkje lærlingplassar til helsefagelevane
FØRDE (NRK): Talet på ungdomar som søkjer helsefag på vidaregåande aukar, men Helse Førde har ikkje lærlingplass til dei.
Les mer om Helse Førde.
Sikret lærlingplass med stødig hamring
De sju beste tømrerelevene i Østfold kjempet fredag om en plass i NM. Faglederen på Malakoff VGS håper konkurransen vil bidra til å gjøre faget mer attraktivt.
Les mer om Østfold.

- Alle skal få lærlingplass

AUF oppfordrer ungdommen til å velge yrkesfag. - I løpet av noen få år kommer Norge til å trenge 40 000 fagarbeidere, fordelt på alle sektorer. Særlig innen helse blir behovet større, da antall eldre vokser.
Les mer om Norge.
Aldri har så mange elever fått lærlingplass, men det er fremdeles tøff kamp om plassene.
1. mars går søknadsfristen ut for å søke læreplass.
Skolen i Norge - en feilslått politikk
Vil vil tilbake til niårig grunnskole og skolestart ved sju år. Og alle bedrifter skal ha minst én lærlingplass hvert år. Vi er imot offentlige inngrep og vil føre en rettferdig og løsningsorientert politikk.
Les mer om Norge.
Flere får lærlingplass
I fjor fikk nesten tre av fire søkere læreplass i norske bedrifter. Flere videregåendeelever får lærlingplass. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier et er store forskjeller mellom fylkene, men aldri før har flere fått lærlingplass.
Stadig flere får lærlingplass
Flere videregående-elever får læreplass viser tall fra Utdanningsdirektoratet. I fjor fikk nesten tre av fire søkere læreplass i norske bedrifter.
7 av 10 har fått lærlingplass: Norgesgruppen vil doble lærlinger
For å heve seg i den knalltøffe konkurransen i dagligvarehandelen tar Norgesgruppen inn dobbelt så mange lærlinger. – Vi er ikke redd for skoletapere.
Les mer om Norgesgruppen.
To av tre yrkesfagelevar utan læreplass: – Tid for å endre opplæringa
BERGEN (NRK): Mange yrkesfagelevar gir opp dersom dei ikkje får lærlingplass, og må fortsetje på skulebenken. No vil skuleforskar revurdere modellen for yrkesfagopplæring.
Ole Christian (18) kjører 25 tonns dumper uten ben og hender
For de fleste 18-åringer er det stort å få lærlingplass, men for Ole Christian Liljedahl Johansen betydde det ekstra mye.
30 % mangler lærlingplass
30 prosent av elevene på yrkesfag i Nordland har fortsatt ikke fått seg lærlingplass, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. – Mangelen betyr at mange ikke får fullført utdanningen de har begynt på, sier fylkesråd Knut Petter Torgersen. Elektro og restaurant- og matfag er de yrkesfagene der flest mangler lærlingplass.
Desse kan velje og vrake i lærlingtilbod
STORD (NRK): Medan mange på Vestlandet står i kø for å få lærlingplass, har ungdom i Sunnhordland fått eit luksusproblem.
Les mer om Sunnhordland og Vestlandet.
Flere har fått lærlingplass
Flere elever har fått lærlingplasser på grunn av det nasjonale prosjektet der 58 videregåendelærer i Vest-Agder har hospitert på relevante arbeidsplasser. Det sier koordinator for yrkesfaglig fordypning ved Kvadraturen skolesenter, Arild Knutsen.
Flest lærlingplasser i Hedmark
Hedmark er det fylket i landet hvor flest yrkesfagelever har fått lærlingplass. 1. september hadde 57 prosent av søkerne fått plass. I år har 2600 flere elever fått læreplass enn for fire år siden, det viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.
Flest lærlingplasser til Hedmark
Hedmark er det fylket i landet hvor flest yrkesfagelever har fått lærlingplass. 1. september hadde 57 prosent av søkerne fått plass. I år har 2600 flere elever fått læreplass enn for fire år siden, det viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.
Fleire lærebedrifter
Endeleg har Buskerud fylkeskommune lukkast med fleire lærebedrifter til lærlingar. No har 160 fleire fått plass i ei bedrift enn på same tid som i fjor. Linn Merete Næsse er ei av nesten 900 heldige søkarar som allereie har fått lærlingplass.
Les mer om Buskerud.
- Skjerp dere i Salten
76 prosent av elevene ved Saltdal videregående venter fortsatt på lærlingplass. Fylkesråden ber bedriftene kjenne sitt samfunnsansvar.
Les mer om Saltdal og Salten.
Madeleine vil jobbe, men får ikkje lærlingplass
Ein tredjedel av all ungdom i Nordland som vil ha lærlingplass får det ikkje, og det er ikkje motivasjon eller arbeidsmoral som står i vegen.
Les mer om Nordland.
Ber om flere læreplasser for ungdom
– Uten fagarbeidere stopper Østfold. Så enkelt er det. Det skriver fylkesordfører Ole Haabeth, Distriktssekretær Ulv Lervik i LO og regiondirektør i NHO Østfold Roald Gulbrandsen i en kronikk, der de ber bedrifter følge opp innsatsen med å skaffe ungdom lærlingplass. –Til nå i år har 561 elever fått læreplass. Det er hele 130 flere enn på samme tid i fjor, og er svært positivt, skriver kronikkforfatterne.
- Still krav om bruk av lærlinger i anbudene
Bare 67 prosent av dem som søkte, fikk lærlingplass i Sør-Trøndelag i fjor. Ungdomskandidat for Ap foreslår at alle som vil ha læreplass, skal få.
Les mer om Sør-Trøndelag.
Foreslår eget fond for lærlinger
- Bedre samarbeid mellom skole og arbeidsliv vil styrke elevens muligheter til å få lærlingplass. I tillegg bør det innføres et lærlingfond.
Her er det rift om lærlingene
De har lærlingplass, er ferdig utdannet når de er 20 og kan få millionlønn. Likevel søker færre unge seg til kjemiprosessfaget.
Øystein (19) har ventet to år på lærlingplass
ÅGOTNES (NRK): Antall oljelærlinger på Vestlandet har stått på stedet hvil i fem år. Men denne uken endret alt seg for Øystein Gjetø.