Lærlingplass

Her er det rift om lærlingene

De har lærlingplass, er ferdig utdannet når de er 20 og kan få millionlønn. Likevel søker færre unge seg til kjemiprosessfaget.

Øystein (19) har ventet to år på lærlingplass

ÅGOTNES (NRK): Antall oljelærlinger på Vestlandet har stått på stedet hvil i fem år. Men denne uken endret alt seg for Øystein Gjetø.
Trangt om lærlingplassene i Rogaland
Over 400 elever står uten lærlingplass i Rogaland. Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa oppfordrer bedrifter til å ta mer samfunnsansvar.
Les mer om Rogaland.
Flere unge trøndere får lærlingplass
Stadig flere unge trøndere får lærlingplass, og så langt er det 350 som ikke har fått avtale med en bedrift. På samme tid i fjor, stod 600 unge i samme situasjon.

– Uten lærlingplass vet jeg ikke hva jeg hadde gjort

n av tre yrkesfagelver i Trøndelag står uten lærlingplass. Tømrerlærling Tomas Kvam er en av dem som får fullført utdannelsen.
Les mer om Trøndelag og Uten.
n av tre mangler lærlingplass
Flere hundre trønderske ungdommer står nå uten mulighet til å sluttføre sin fagutdanning, fordi de ikke har lærlingplass.
NHO oppfordrer Oslo-lærlinger til å dra nordover
NHO ber de flere hundre elevene i Oslo som mangler lærlingplass til høsten, om å dra til Troms eller Svalbard.
Les mer om Oslo, Oslo-lærlinger og Svalbard.
Over 500 mangler lærlingplass
Nesten 40 prosent av søkerne har ennå ikke fått tilbud om læreplass til høsten. – Ta initiativ selv, er fylkeskommunens råd.
Flere søkere til Østfold
Det er stor konkurranse om å få lærlingplass i Østfold, og nå det kan det bli enda vanskeligere fordi elever fra andre fylker søker seg til Østfold. I fjor var det over 200 elever som ikke fikk lærlingplass.
Les mer om Østfold.
- Ønsker flere lærlingplasser
Fylkeskommunen i Østfold har som mål å tilby lærlingplass til alle yrkesfagelever, og derfor går de ut for å møte bransjen sammen med elevene.
Les mer om Østfold.
Slik skal flere elever få lærlingplass
Av 248 av elektrofag-elever i Nordland i fjor, fikk bare132 av dem lærekontrakt. I dag ble bransjen og NHO kalt inn til møte med fylkesråden for utdanning.
Les mer om NHO og Nordland.
Mener yrkesfagmodellen er utgått på dato
9000 elever sto i fjor uten lærlingkontrakt fordi de ikke har lovfestet rett på lærlingplass. – Yrkesfagmodellen bør legges om, mener samfunnsøkonom.
Søker ikke læreplass i nedgangstider
Femti prosent flere yrkeselever enn i fjor ønsker et tredje skoleår som gir dem studiekompetanse, i stedet for lærlingplass til høsten.
Savner kontakt med bedrifter
Det er vanskelig å få med seg fylkets teknologibedrifter når 1200 elever skal ut å skaffe seg lærlingplass. I mars arrangeres Østfolds største jobbintervju, der elever skal møte næringslivet. Men de mangler fortsatt 60 bedrifter. Det forteller rådgiver i Østfold fylkeskommune, Magne Hagen.
Les mer om Magne Hagen og Østfold.
Trur halvparten vil stå utan læreplass
Mange av ungdommane som går boreteknikk på vidaregåande skule, kan koma til å stå utan lærlingplass til hausten. Oljenedturen får skulda.
21-åring startet eget rederi
Sjøfolk sliter med å få lærlingplass. Det har den 21-årige skipperstudenten Sindre Holberg gjort noe med.
Les mer om Sindre Holberg.
Nektes praksis som vekter
16 år gamle Max Ulrich startet et fireårig utdanningsløp for å bli vekter, men er for ung til å få lærlingplass.
Les mer om Max Ulrich.
Frykter dropouts med få lærlingplasser i Vest-Agder
Drøyt to måneder etter skolestart står 275 elever i den videregående skole i Vest-Agder uten lærlingplass i bedrift. Et stort samfunnsproblem, mener Fagopplæringssjefen i Vest-Agder.
Maste seg til lærlingplass
Hvert år står over 100 personer uten lærlingplass i Vestfold. Bilbransjen mener ungdom som vil ha lærlingplass, kommer langt med stå-på-vilje og interesse for bilfaget.
Les mer om Vestfold.
313 mangler lærlingplass
Nesten hver sjette ungdom i Rogaland som har søkt om lærlingplass står uten tilbud. En av dem er Runar Øen fra Sandnes.
Les mer om Rogaland og Runar Øen.
Tungt å få lærlingplass når industrien sliter
Industrien sliter tungt flere steder og spesielt i oljebransjen. Derfor er det også vanskelig for mange unge å skaffe seg lærlingplass. I Trøndelag står 600 elever uten plass i høst.
Mange uten lærlingplass
Rundt 360 ungdommer på Agder står uten ordinær lærlingplass i bedrift når skolen starter i dag. Det er 150 uten lærlingplass i Aust-Agder og 210 i Vest-Agder. Alle uten ordinær plass får tilbud om opplæring i regi av utdanningssteder.
Les mer om Agder, Aust-Agder og Vest-Agder.
Bergen versting på lærlingplasser
Patrycja Czarnota (22) ble oppfordret til å søke helsefag. Etter to års skolegang står hun uten lærlingplass.
Fleire må bli lærlingar – på skulebenken
Om lag 390 yrkeselevar frå dei vidaregåande skulane i Rogaland manglar lærlingplass. Dei kan ende med å ta eit år til på skulebenken.
Les mer om Rogaland.
Akershus: Mangler lærlingeplasser
Over 40 prosent av yrkesfagelevene i Akershus står uten lærlingplass. 1198 søkt og 481 står fortsatt uten plass. Blant dem er det flest elever fra eletrikerfaget.