Lærlingplass

Desse kan velje og vrake i lærlingtilbod

STORD (NRK): Medan mange på Vestlandet står i kø for å få lærlingplass, har ungdom i Sunnhordland fått eit luksusproblem.
Les mer om Sunnhordland og Vestlandet.

Flere har fått lærlingplass

Flere elever har fått lærlingplasser på grunn av det nasjonale prosjektet der 58 videregåendelærer i Vest-Agder har hospitert på relevante arbeidsplasser. Det sier koordinator for yrkesfaglig fordypning ved Kvadraturen skolesenter, Arild Knutsen.
Flest lærlingplasser i Hedmark
Hedmark er det fylket i landet hvor flest yrkesfagelever har fått lærlingplass. 1. september hadde 57 prosent av søkerne fått plass. I år har 2600 flere elever fått læreplass enn for fire år siden, det viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.
Flest lærlingplasser til Hedmark
Hedmark er det fylket i landet hvor flest yrkesfagelever har fått lærlingplass. 1. september hadde 57 prosent av søkerne fått plass. I år har 2600 flere elever fått læreplass enn for fire år siden, det viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet.

Fleire lærebedrifter

Endeleg har Buskerud fylkeskommune lukkast med fleire lærebedrifter til lærlingar. No har 160 fleire fått plass i ei bedrift enn på same tid som i fjor. Linn Merete Næsse er ei av nesten 900 heldige søkarar som allereie har fått lærlingplass.
Les mer om Buskerud.
- Skjerp dere i Salten
76 prosent av elevene ved Saltdal videregående venter fortsatt på lærlingplass. Fylkesråden ber bedriftene kjenne sitt samfunnsansvar.
Les mer om Saltdal og Salten.
Madeleine vil jobbe, men får ikkje lærlingplass
Ein tredjedel av all ungdom i Nordland som vil ha lærlingplass får det ikkje, og det er ikkje motivasjon eller arbeidsmoral som står i vegen.
Les mer om Nordland.
Ber om flere læreplasser for ungdom
– Uten fagarbeidere stopper Østfold. Så enkelt er det. Det skriver fylkesordfører Ole Haabeth, Distriktssekretær Ulv Lervik i LO og regiondirektør i NHO Østfold Roald Gulbrandsen i en kronikk, der de ber bedrifter følge opp innsatsen med å skaffe ungdom lærlingplass. –Til nå i år har 561 elever fått læreplass. Det er hele 130 flere enn på samme tid i fjor, og er svært positivt, skriver kronikkforfatterne.
- Still krav om bruk av lærlinger i anbudene
Bare 67 prosent av dem som søkte, fikk lærlingplass i Sør-Trøndelag i fjor. Ungdomskandidat for Ap foreslår at alle som vil ha læreplass, skal få.
Les mer om Sør-Trøndelag.
Foreslår eget fond for lærlinger
- Bedre samarbeid mellom skole og arbeidsliv vil styrke elevens muligheter til å få lærlingplass. I tillegg bør det innføres et lærlingfond.
Her er det rift om lærlingene
De har lærlingplass, er ferdig utdannet når de er 20 og kan få millionlønn. Likevel søker færre unge seg til kjemiprosessfaget.
Øystein (19) har ventet to år på lærlingplass
ÅGOTNES (NRK): Antall oljelærlinger på Vestlandet har stått på stedet hvil i fem år. Men denne uken endret alt seg for Øystein Gjetø.
Trangt om lærlingplassene i Rogaland
Over 400 elever står uten lærlingplass i Rogaland. Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa oppfordrer bedrifter til å ta mer samfunnsansvar.
Les mer om Rogaland.
Flere unge trøndere får lærlingplass
Stadig flere unge trøndere får lærlingplass, og så langt er det 350 som ikke har fått avtale med en bedrift. På samme tid i fjor, stod 600 unge i samme situasjon.
– Uten lærlingplass vet jeg ikke hva jeg hadde gjort
n av tre yrkesfagelver i Trøndelag står uten lærlingplass. Tømrerlærling Tomas Kvam er en av dem som får fullført utdannelsen.
Les mer om Trøndelag og Uten.
n av tre mangler lærlingplass
Flere hundre trønderske ungdommer står nå uten mulighet til å sluttføre sin fagutdanning, fordi de ikke har lærlingplass.
NHO oppfordrer Oslo-lærlinger til å dra nordover
NHO ber de flere hundre elevene i Oslo som mangler lærlingplass til høsten, om å dra til Troms eller Svalbard.
Les mer om Oslo, Oslo-lærlinger og Svalbard.
Over 500 mangler lærlingplass
Nesten 40 prosent av søkerne har ennå ikke fått tilbud om læreplass til høsten. – Ta initiativ selv, er fylkeskommunens råd.
Flere søkere til Østfold
Det er stor konkurranse om å få lærlingplass i Østfold, og nå det kan det bli enda vanskeligere fordi elever fra andre fylker søker seg til Østfold. I fjor var det over 200 elever som ikke fikk lærlingplass.
Les mer om Østfold.
- Ønsker flere lærlingplasser
Fylkeskommunen i Østfold har som mål å tilby lærlingplass til alle yrkesfagelever, og derfor går de ut for å møte bransjen sammen med elevene.
Les mer om Østfold.
Slik skal flere elever få lærlingplass
Av 248 av elektrofag-elever i Nordland i fjor, fikk bare132 av dem lærekontrakt. I dag ble bransjen og NHO kalt inn til møte med fylkesråden for utdanning.
Les mer om NHO og Nordland.
Mener yrkesfagmodellen er utgått på dato
9000 elever sto i fjor uten lærlingkontrakt fordi de ikke har lovfestet rett på lærlingplass. – Yrkesfagmodellen bør legges om, mener samfunnsøkonom.
Søker ikke læreplass i nedgangstider
Femti prosent flere yrkeselever enn i fjor ønsker et tredje skoleår som gir dem studiekompetanse, i stedet for lærlingplass til høsten.
Savner kontakt med bedrifter
Det er vanskelig å få med seg fylkets teknologibedrifter når 1200 elever skal ut å skaffe seg lærlingplass. I mars arrangeres Østfolds største jobbintervju, der elever skal møte næringslivet. Men de mangler fortsatt 60 bedrifter. Det forteller rådgiver i Østfold fylkeskommune, Magne Hagen.
Les mer om Magne Hagen og Østfold.
Trur halvparten vil stå utan læreplass
Mange av ungdommane som går boreteknikk på vidaregåande skule, kan koma til å stå utan lærlingplass til hausten. Oljenedturen får skulda.