Leif tronstad

Tronstad om farens opplevelser under krigen

Under et klassebesøk delte sønnen til Leif Tronstad farens personlige tanker under krigen. Disse ble lest opp fra Leif Tronstads egen dagbok.
Les mer om Leif Tronstad.

Se markeringen av 70-årsminnet

RAULAND (NRK): I dag er det 70 år siden motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt av norske nazister.
Leif Tronstad jr. – Trodde jeg skulle se min far igjen
Sønnen til krigshelten Leif Tronstad mistet aldri troen på at han skulle få se sin far igjen.
Les mer om Leif Tronstad.
Tungtvannshelt hedres i dag – se minnemarkering direkte
RAULAND (NRK): I dag er det 70 år siden motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt av norske nazister.

Hedrer krigshelter

Onsdag 11. mars er det 70 år siden de to motstandsmennene Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt og drept. Det skal onsdag markeres med en minneseremoni på drapsstedet «Syrbekk på Rauland i Vinje. NRK sender seremonien direkte.
Dette geværet tok livet av Leif Tronstad
Like før krigens slutt ble motstandsmannen, og en av hjernene bak tungtvannsaksjonen, Leif Tronstad drept av norske nazister. Våpenet som tok livet av ham har hengt på gutterommet til advokat Johan Henrik Frøstrup i en årrekke.
Kranglet Jomar Brun og Leif Tronstad om bombingen av DF Hydro?
NRKs dramasatsing om tungtvannsaksjonen har brakt de faktiske hendelsene og historiske personene til topps på nettets søkestatistikker. Her er de største frihetene serieskaperne har tatt seg.
Les mer om Leif Tronstad.
Leif Tronstad jr. så faren sin for siste gang i Sandvika
Vi har hatt så mange lykkelige år sammen kjære Bassa og mitt høieste ønske er å fortsette vort lykkelige samliv.
Les mer om Bassa og Sandvika.
- Broren min ble drept
sammen med Leif Tronstad, sier 91 åringen fra Stabekk. Selvsagt følger hun med på NRKs serie Kampen om Tungtvannet. Hun kjenner hovedpersonene, men hun gruer seg til slutten. I mars 1945 blir broren hennes, Gunnar Syverstad skutt.
Nå kan du lese dagbøkene til Leif Tronstad
Professor Leif Tronstad (1903-1945) var kjemiker, professor ved NTH i Trondheim og motstandsmann under krigen. I hele januar har Sandvika-mannen fått mye oppmerksomhet i forbindelse med NRK-suksessen Kampen om tungtvannet.
Les «Tungtvann-dagbøkene
En av hovedkarakterene som NRK-seerne møter i «Kampen om tungtvannet, er professor Leif Tronstad. Nå kan de lese krigsheltens autentiske dagbøker på nett.
Les mer om Kampen og Leif Tronstad.
Har laget utstilling om krigshelten
Professoren som ble krigshelt underviste i kjemi ved NTH i Trondheim. Nå har universitetet gravd i arkivet og satt opp en utstilling om Leif Tronstad.
Les mer om Leif Tronstad, NTH og Trondheim.
Stiller ut tungtvannet på NTNU
Professoren som ble krigshelt underviste i kjemi ved NTH i Trondheim. Nå har universitetet gravd i arkivet og satt opp en utstilling om Leif Tronstad.
Les mer om Leif Tronstad, NTH og Trondheim.
Glimrande krigsdrama
Med den nye dramaserien Kampen om tungtvannet har NRK laga ein medrivande, eksistensiell tungvektar. Leif Tronstad (Espen Klouman-Høiner) og den oppdikta britiske Julie Smith (Anna Friel) står sentralt i organiseringa frå England.
Les mer om England, Julie Smith, Kampen og NRK.
Hjernen bak tungtvatnsaksjonane
Leif Tronstad jr. var berre fire år gammal då han såg sin far for aller siste gong. Faren, aktuell som hovedkarakter i NRK-serien «Kampen om tungtvannet, var ein av dei viktigaste motstandsmenn Norge hadde under andre verdskrig.
Les mer om Norge.
Hjernen bak tungtvatnsaksjonane
Leif Tronstad jr var berre fire år gammal då han såg sin far for aller siste gong. Faren, aktuell som hovedkarakter i NRK-serien «Kampen om tungtvannet, var ein av dei viktigaste motstandsmenn Norge hadde under andre verdskrig.
Les mer om Norge.
Fengslet radioagent varslet Tronstad
NTH-professor Leif Tronstad unnslapp med et nødskrik tyskerne da den illegale radioagentgruppa Skylark B i Trondheim ble rullet opp høsten 1941.
Les mer om Skylark B, Trondheim og Tronstad.
DOKU TORS NTH-professoren som snøt Hitler for a-bomben
Han var hjernen bak tungtvannsaksjonene og bidro til at Hitler tapte kappløpet om atombomben. Dagbøker kjemiprofessor Leif Tronstad fra Trondheim etterlot seg, gir et unikt innblikk i det indre liv i den norske motstandsbevegelsen.
Frihetskjemperen
Leif Tronstad var kjemiprofessor ved NTH, men er nok mest kjent for å ha organisert tungtvannsaksjonen på Rjukan under krigen.
Les mer om NTH og Rjukan.