Libanon

Militærparade gjennom Oslo sentrum

I dag samlet over 3000 UNFIL- veteraner (FNs midlertidige styrke i Libanon) seg på Akershus festning for oppstilling, krandsenedleggelse og parade gjennom Oslo sentrum. Paraden er en del av Norsk Militær Tattoo, et miltærmusikkshow som arrangeres annethvert år i Oslo Spektrum av Forsvarets musikk.

Jeg ble skutt på med en rakettdrevet granat, men de bommet

I mars 1978 reiste Odd Fossan-Waage Jr. og Helge Revheim til Sør-Libanon som en del av første kontingent av norske FN-soldater. De skulle fungere som fredsstyrker, men kom til å bli en viktig del av å holde stridende parter fra hverandre i et krigsfylt område. Nå vil forsvaret hedre Libanon-veteranenes innsats.
20 år siden FN-styrken kom hjem: - De hadde utslettet oss hvis de hadde truffet
Det er 20 år siden norske styrker forlot Libanon. Sverre Hagen (69) forteller en dramatisk historie.
Les mer om FN-styrken og Libanon.
– Kjekt å kunne minnes de som falt i Libanon
LIBANON/OSLO (NRK): FN-oppdraget i Libanon var det største Norge har hatt de siste 60 år. Mange fikk livene sine preget av tiden i krigssonen. 21 kom aldri tilbake, de ble drept i tjeneste.
Les mer om Kjekt, Libanon og Norge.

– Forsvaret sendte øl til Libanon

Den norske FN-bataljonen slet med tilgangen på drikkevann den første tiden i Sør-Libanon. Da sendte Forsvaret øl fra Norge, forteller Libanon-veteraner.
Norske FN-soldater manglet vann: – Forsvaret sendte øl fra Norge
Den norske FN-bataljonen slet med tilgangen på drikkevann den første tiden i Sør-Libanon. Da sendte Forsvaret øl fra Norge, forteller Libanon-veteraner.
Norske FN-soldater manglet vann: – Forsvaret sendte øl fra Norge
Den norske FN-bataljonen slet med tilgangen på drikkevann den første tiden i Sør-Libanon. Da sendte Forsvaret øl fra Norge, forteller Libanon-veteraner.
Norske FN-soldater utleverte fanger
til fienden i Sør-Libanon. En fange sier utleveringen førte til at han ble torturert.
Les mer om Sør-Libanon.
Utlevert til fienden av norske FN-soldater
SØR-LIBANON (NRK): Motstandsmannen Hussein Taha visste ikke hvor god kontroll norske FN-soldater hadde da han skulle aksjonere i 1984. Ifølge Taha endte det med pågripelse, og tortur hos fienden.
Les mer om FN-soldater.
Syria-krigen: Libanon vil ta imot flere flyktninger
BEIRUT: Angrepet mot Syria kan skape en ny, massiv flyktningstrøm. Libanon vil åpne grensene for å unngå en humanitær krise.
Les mer om Syria.
Libanons røde skatter
Vil du smake noe virkelig eksotisk? Med en spennende historie? Bli med til vinlandet Libanon!
Les mer om Libanon.
Frykt for ny flyktningstrøm
BEIRUT: Et amerikansk angrep mot Syria kan skape en ny, massiv flyktningstrøm. Hvis det skjer kommer Libanon til å åpne grensene for å unngå en humanitær krise. Dette ble bestemt fredag. Libanesisk general har tro på en diplomatisk løsning.
Les mer om Libanon og Syria.
Nav-sjefen møter gamle Libanon-kamerater på jobb: Vondt å oppleve hvordan mange har slitt i årevis uten å få hjelp
På jobb kjenner Nav-sjefen igjen symptomene hos mange av sine klienter: Rastløsheten, vanskene med å møte andres blikk, med å finne seg til rette i hverdagen. – Uten noen form for hjelp og behandling etter tjenesten, har mange av veteranene falt utenfor samfunnet.
Dette kan skje hvis Trump går til angrep
Donald Trump vurderer disse militære mulighetene, ifølge norsk ekspert. Flyselskapet Kuwait Airways innstiller sine flyginger til Libanon som følge av sikkerhetsbekymringer i lys av et mulig missilangrep mot Syria.
Les mer om Libanon, Syria og Trump.
Flyselskap innstiller ruter av frykt for missilangrep mot Syria
Flyselskapet Kuwait Airways innstiller sine flyginger til Libanon som følge av sikkerhetsbekymringer i lys av et mulig missilangrep mot Syria.
Les mer om Libanon og Syria.
På bristepunktet i Midtøsten
BEIRUT: Donald Trump truer med rakettangrep mot Syria, etter giftgassangrepet i Douma. USAs middelhavsflåte skal ifølge russerne være satt i bevegelse, og i Bekaadalen i Libanon frykter innbyggere at farlige kjemikalier skal drive over grensen med vinden.
Forsvarets anerkjennelse på overtid
Det er 40 år siden Norge sendte soldater til FN-misjonen som gikk under navnet UNIFIL. Det er 20 år siden siste soldat forlot dette området. I 20 år tjenestegjorde 22.441 kvinner og menn i et land som var og tidvis ble herjet av krig. UNIFIL sørget for å ha soldater som observerte og rapporterte fra konflikten mellom Israel og Libanon.
Les mer om FN-misjonen, Israel, Libanon og Norge.
Libanon protesterer over bruk av luftrom til Syria-angrep
Libanon planlegger å levere en protest til FNs sikkerhetsråd etter at landets luftrom angivelig ble brukt til å utføre angrep mot en militærbase i Syria.
Les mer om Syria-angrep og Syria.
Libanon protesterer over bruk av luftrom til Syria-angrep
Libanon planlegger å levere en protest til FNs sikkerhetsråd etter at landets luftrom angivelig ble brukt til å utføre angrep mot en militærbase i Syria.
Les mer om Syria-angrep og Syria.
- UNNSKYLD, VETERANER
Leder for Stortingets Utenriks- og Forsvarskomitè, Anniken Huitfeldt sa i sin tale UNNSKYLD for at FN-veteranene fra Libanon hadde fått en så dårlig behandling etter endt tjeneste.
UNIFIL-veteraner hedret: - Jeg kom rett fra førstegangstjenesten. Jeg var nok ikke forberedt på det som møtte oss der nede
- Takk, med anerkjennelse og respekt, hilste oberstløytnant Bengt Henriksen hver enkelt da han takket for innsatsen i UNIFIL-operasjonen i Libanon.
Les mer om Bengt Henriksen og Libanon.
Tove gjorde som broren og faren sin, og dro til Libanon. Hun angrer på n ting
Faren til Tove og John Øystein ble stolt da de meldte seg til tjeneste i konfliktområdet han nylig var tilbake fra. To av de tre fikk medalje fredag.
Les mer om John Øystein, Libanon og Tove.
Se bildene fra medaljeseremonien på GP
18 veteraner fra Finnmark fikk endelig sin medalje og takk fra Forsvaret fredag 6. april, 40 år etter at Norge sendte de første FN-soldatene til Libanon.
De stille veteranene hedret: Med geværene rettet mot meg, aksepterte jeg å dø
Han er grå i håret og står med rak rygg stille på gulvet, inne i den gamle kinosalen på Garnisonen i Porsanger. Blant landets veteraner skal han motta sin heder. 40 år etter at han som 21-åring risikerte livet i Libanon.
Les mer om Garnisonen, Libanon og Porsanger.
Tidligere Frp-topp blir hedret: I skuddveksling med PLO
Snart 40 år etter at han havnet i en dramatisk skuddveksling med en PLO-gruppe i Libanon, hedres den tidligere Frp-toppen Gjermund Hagesæter for innsatsen som FN-soldat.