Lisensjakt

Ulvestriden kan blusse opp på ny

På mandag kommer rovviltnemdene i Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus med sine anbefalinger for vinterens lisensjakt. Uenighetene kan da blusse opp igjen, melder NTB.
Les mer om Hedmark, NTB, Oslo og Østfold.

Vil ha større uttak av ulv

Norges jeger og fiskerforbund mener det må skytes flere ulver i vinterens lisensjakt. Forbundet oppfordrer rovviltnemdene til å fatte vedtak om mer jakt innenfor ulvesona, når nemdene møtes på mandag. Anbefalingen fra nemndene er å ta ut 28 ulver.
Registrert avgang av store rovdyr, 2016/2017
Statistikken viser avgang av store rovdyr i Norge. Det blir gitt tall for avgang av dyr fordelt på forvaltningsregion og årsak. Det blir også publisert tall for antall felte og tillatt felte dyr under kvotejakt på gaupe og lisensjakt på jerv, ulv og bjørn.
Les mer om Norge.
Vil ikke ha ulverevir
Skiptvet kommune vil søke om lisensjakt på ulv dersom det etablerers et revir i kommunen. Det gikk et enstemmig kommunestyre inn for i går kveld. Skiptvet ønsker ikke en ny situasjon som for tjue år siden da ulv herjet i kommunen, sier ordfører Svein Olav Agnalt (Ap).
Les mer om Svein Olav Agnalt.

Har skutt 19 voksne jerv og fire valper: – Ikke nok, mener reineierne

Både gjennom lisensjakt, skadefelling og hiuttak er det til sammen skutt 19 voksne jerv og fire valper, ifølge Fylkesmannen. – Bra, men det burde vært tatt ut flere, mener reineierne.
Les mer om Fylkesmannen.
Har avlivet 19 voksne jerv og fire valper
Både gjennom lisensjakt, skadefelling og hiuttak er det til sammen skutt 19 voksne jerv og fire valper, ifølge Fylkesmannen. – Bra, men det burde vært tatt ut flere, mener reineierne.
Les mer om Fylkesmannen.
Vil drive lisensjakt på ulv
Kommunestyret i Våler har enstemmig vedtatt at rådmannen skal jobbe for at det kan drives lisensjakt på ulv i kommunen, skriver Moss Avis. – Vi ønsker en forvaltning av ulvestammen, det er ikke et ja eller nei til ulv, sier ordfører Reidar Kaabbel (Sp) til avisa.
Les mer om Reidar Kaabbel og Våler.
Skiptvet-jegere vil skyte ulv
Skiptvet elgvald søker om tillatelse til lisensjakt på ulv i kommunen, og ordfører Svein Olav Agnalt støtter søknaden. Det skriver Smaalenenes Avis. – Jeg støtter søknaden om lisensjakt og det føler jeg meg sikker på at et flertall i kommunestyret gjør også, sier ordføreren. Et vedtak i kommunestyret betyr at elgvaldet kan be Miljødirektoratet om tillatelse til felling.
Foreslår lisensjakt på ulv
Rådmannen i Våler foreslår at det skal åpnes for lisensjatk på ulv i kommunen. Det kommer frem av rådmannens instilling til formannskapet i Våler. Ifølge rådmannen er det stor sannsynlighet for yngling i deres område i 2017, og at man dermed må forberede seg på en periode med mange dyr.
Les mer om Våler.
Høyres ulveopprører: Lovforslaget er et skuespill
Gunnar Gundersen (H) sier at forslaget som skulle roe ned ulvestriden, er en katastrofe og et skuespill for å hindre ny lisensjakt på ulv i hans hjemfylke.
To ulv skutt, lisensjakt over
To ulver ble skutt i Rendalen i Hedmark søndag. Lisensjakten på ulv er dermed over og all jakt må stoppe umiddelbart, opplyser Statens Naturoppsyn.
Les mer om Hedmark og Rendalen.
Hansson om økt ulvejakt: – Det mest crazy jeg har hørt
De Grønne-talsmann Rasmus Hansson mener regjeringen bryter samarbeidsavtalen med sitt forslag om utvidet lisensjakt på ulv. Han mener forslaget er galskap.
- Merkelig forslag om utvidet ulvejakt
Naturvernforbundet frykter at lisensjakt ut mars kan føre til at hele ulvefamilier dør.
Mener utvidet jaktperiode på ulv er et tøysete forslag
Naturvernforbundet frykter at lisensjakt ut mars kan føre til at flere ulvefamilier dør.
Helgesen må forklare seg for Stortinget
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) inntar tirsdag Stortingets talerstol for å forklare hvorfor han sier nei til lisensjakt på ulv i ulvesonen.
Les mer om Stortinget og Vidar Helgesen.
Åpner døren på gløtt for ulvejakt i vinter
Regjeringen vil utvide perioden for lisensfelling av ulv fram til 31.mars, og går nå gjennom GPS-data fra ulveflokkene i Hedmark, på jakt etter adferd som likevel kan understøtte lisensjakt på ulv denne vinteren.
Les mer om Hedmark.
Høyre-politiker etter Helgesens ulve-forsvar: – Han skuffer meg igjen
Klimaminister Vidar Helgesen (H) mener den rødgrønne regjeringen laget en naturmangfoldlov som nå utelukker lisensjakt på ulv i Norge. Tirsdag formiddag forsvarte han sitt ulve-vedtak i Stortinget.
Les mer om Norge og Stortinget.
Helgesen forsvarte ulv-vedtaket
Klimaminister Vidar Helgesen (H) mener den rødgrønne regjeringen laget en naturmangfoldlov som nå utelukker lisensjakt på ulv i Norge. Tirsdag formiddag forsvarte han sitt ulve-vedtak i Stortinget.
Les mer om Norge og Stortinget.
Helgesens ulve-gransking avdekket hull i verneloven
Klimaminister Vidar Helgesen (H) mener den rødgrønne regjeringen laget en naturmangfoldlov som nå utelukker lisensjakt på ulv i Norge. Klokken 10 skal han redegjøre i Stortinget om ulve-vedtaket.
Les mer om Norge og Stortinget.
Sverige åpner for ulvejakt
Etter flere runder i rettsvesenet har nå svensk høyesterett slått fast at det blir lisensjakt på til sammen 24 ulver neste år, til protester fra miljøvernere.
Ulv skutt i region 2
1. oktober startet lisensjakt på ulv. I region 2, som omfatter Vestfold, Buskerud, Telemark og Aust-Agder, er det lov til å skyte to ulver fram til 31. mars neste år.
– Lisensjakt på 24 ulver er hinsides all fornuft
Nina Jensen i WWF reagerer kraftig på vedtaket om lisensjakt på ulv. – Dette er skremmende politikk.
Les mer om Lisensjakt og WWF.
Vedtok lisensjakt på 24 ulver
Rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Østfold og Akershus har vedtatt å åpne for lisensjakt på 24 ulver innenfor ulvesonen til vinteren.
Les mer om Hedmark, Oslo og Østfold.
Vil ha slutt på hiuttak av jerv
Dagens ordinære jakt etter jerv er ikke effektiv nok. Et prosjekt i Nordland ønsker nå å få til en bedre lisensjakt ved hjelp av mer elektronisk overvåkning og sterkere samarbeid mellom jegerne. I dag tar man livet av hvalper i jervehiet, en praksis alle ønsker slutt på.
Les mer om Nordland.
20 prosent flere ulver i Värmland
Ulvestammen i vårt svenske nabofylke Värmland har økt med rundt 20 prosent. Det viser de foreløpige beregningene etter årets sporinger, melder Sveriges Radio Värmland. Det er usikkert om det er ulv i to revirer i länet. Det gjelder blant annet Årjängreviret øst for Ørje. – Så lenge vi ikke har lisensjakt som begrenser bestanden, er dette som ventet, sier viltforvalter Fredrik Wilde ved Länsstyrelsen i Värmland.