Lofoten

– Turistskatt? Verste jeg har hørt!

Hvalers Frp-ordfører Eivind Norman Borge avviser tvert å innføre en turistskatt for å finansiere de økte utgiftene turistene påfører øykommunen, når VG spør ham i dag. Ideen er satt fram av ordføreren i Flakstad i Lofoten, avfalls- og parkeringsproblemer storinnrykk av turister fører med seg. – Vi har nok en jobb å gjøre, men at den skal gjøres i form av turistbeskatning, høres helt spinnvilt ut for meg, sier Borge til avisen.

Satte opp avkappet hestehode i oljeprotest

For å protestere mot oljeutvinning i Lofoten har Samfunnspartiet plassert et avkappet hestehode på en stake på Røst. Men andre oljemotstandere mener «stuntet er makabert og kun vil bidra til negative holdninger.
Les mer om Lofoten, Røst og Samfunnspartiet.
Krav frå vest og nord: Turistskatt kan løysa toalettkaoset
I sommar har turistane møtt stengde toalett både i Sogn og Lofoten, og attraksjonar er blitt øydelagde av skit og dopapir. Men Regjeringa seier nei til turistskatt som kunne ha løyst krisa.
Les mer om Lofoten og Sogn.
Turistboom i Lofoten: Ber om skatt for å takle søppel og avføring
LEKNES (VG) Lofoten sliter med avføring, søppel og parkering på grunn av stort turisttrykk. Småkommuner har ikke råd til å ordne opp selv og vil innføre turistskatt.
Les mer om Lofoten.

Trafikkuhell på Leknes

To biler har vært innblandet i et trafikkuhell på Leknes i lofoten. En bil skal ha kjørt inn i en forankjørende bil. Tre personer ble kjørt til legevakten, men politiet melder om ingen personskader. Brannvesenet har ryddet veibanen og begge kjørefelt er åpen for trafikk.
– Lofoten er en stor del av identiteten min
Kajander spiller på VG-lista på Leknes
Les mer om Lofoten og VG-lista.
To klatrere sitter fast på en fjellhylle i Lofoten
To svenske klatrere sitter fast på en fjellhylle i Vågan kommune i Lofoten. Begge skal være uskadd, melder politiet.
Les mer om Lofoten og Vågan.
To klatrere sitter fast
Politiet har fått melding om to klatrere som sitter fast på en fjellhylle rett under toppen av Vågakallen i i Vågan kommune i Lofoten. Alpin redningsgruppe og Sea King er på vei. Klatrernes tau skal ha kilt seg fast. De skal være uskadd, melder politiet.
Sondre overrasket publikum på spektakulær fjellkonsert
Sondre Justad inviterte til konsert på Festvågtinden i Lofoten. Med seg på laget hadde han flere kjente artister, blant annet en navnebror.
Les mer om Festvågtinden og Lofoten.
Hentet ned fra fjellet
En gutt som hadde gått seg fast i fjellet på Moskenesøy i Lofoten er blitt hentet ned fra fjellet. Han er i god behold, opplyser politiet i Nordland.
Les mer om Lofoten, Moskenesøy og Nordland.
Hentet med Sea King
Et Sea King redningshelikopter har hentet ut en 17-åring som hadde gått seg fast i Litlberget nord på Moskenesøy i Lofoten. – Alt vel, skriver hovedredningssentralen i Nord-Norge på Twitter.
Blåskjellvarsel
Blåskjell på Helgeland, i Mistfjorden ved Bodø og i Vesterålen er ikke spiselig for tiden, skriver Rana Blad. Det er algedannelser i sjøen som fører til at blåskjellene blir giftige. I Lofoten og i Steigen er det ikke funnet gift i blåskjellene.
Søppelet er det største problemet
Flakstadordførar Hans Fredrik Sørdal frå Arbeidarpartiet prata i Ytring i dag om problem som kjem i kjølvatnet av den eksploderande turismen til Lofoten. I sommar har fleire klaga på trafikkorkar, søppel og mangel på tilbod for turistane.
Frp: – Lofoten må ta større ansvar for turistproblemene selv
Kommunene i Lofoten må sette seg i førersetet og samarbeide med næringslivet for å skape en bedre infrastruktur i turistsesongen, mener Frp. Ordførerne mener på sin side at de gjør nok.
Les mer om Frp og Lofoten.
Ble båret ned av fjelldeltagere
Kvinnen som har skadet seg ved Digermulen i Lofoten deltok i Keisermarsjen som arrangeres i dag, og har blitt båret ned av deltagerne i fjellmarsjen. – Før vi fikk organisert en landingsplass var det en del initiativrike mennesker som bar henne ned. Intet er bedre enn at folk er i stand til å hjelpe hverandre. Hun skal ha skadet ankelen, men det er ikke bruddskade, sier redningsleder Olav Bjørgaas i HRS, til NRK.
Kvinne skadd på fjelltur i Lofoten
En kvinne skal ha skadd foten sin ved Digermulen i Lofoten. Hun befinner seg i bratt terreng. HRS er orientert og alternativer for å bistå vurderes, melder Nordland politidistrikt.
Les mer om Digermulen, Lofoten og Nordland.
Fyll og festbråk
Politiet måtte ta hånd om en mann i 30-årene som var overstadig beruset i Narvik natt til søndag. Mannen ble kjørt hjem til sin bobel i Narvik, melder Nordland politidistrikt. I Bodø måtte politiet ta med en beruset 60 år gammel kvinne i arresten fordi hun ikke hadde noe sted å oppholde seg. Politiet måtte også avslutte flere fester blant annet i Mosjøen og på Leknes i Lofoten.
Les mer om Lofoten, Mosjøen, Narvik og Nordland.
Politiet bøtelegg bilar i Lofoten
Politiet i Nordland set i gong med å bøteleggje feilparkerte bilar ved Utakleiv i Lofoten. Bilane er parkert i vegen og sperrar for normal ferdsle. – Vi har fått klager frå naudetatar som er redd dei ikkje kjem seg fram, seier Tommy Beck, operasjonsleiar hjå Politiet i Nordland.
MC-ulykke i Lofoten
En motorsyklist har kollidert med en bil ved avkjøringen til Hammerstad camping i Austnesfjorden i Lofoten, melder politiet. Skadeomfanget er foreløpig ukjent og nødetatene er på vei.
Mye fyll og bråk i fylket
Politiet har måttet håndtere flere episoder med fyll og bråk i hele fylket natt til lørdag. I Mo i Rana ble en kvinne i 30-årene satt i arrest fordi hun var beruset og ikke i stand til å ta vare på seg selv. I Mosjøen ble en mann bortvist fra sentrum etter agressiv oppførsel ved ved 01.30-tiden. På en pub på Leknes i Lofoten måtte politiet kjøre hjem en vanskelig gjest. – I Narvik testet to bileiere musikkanleggene sine med techno-relaterte sjangre ved Domus. Nabo meldte om rystelser i leilighet, skriver politiet i Nordland på Twitter.
Les mer om Lofoten, Nordland, Rana og Twitter.
Til hinder for utrykningskjøretøy
De feilparkerte bilene mellom Moskenes og Fredvang ved Kvalvika i Lofoten bekymrer politiet. – Mange biler står delvis inn i veibanen og er til hinder for trafikk og utrykningskjøretøy, forteller operasjonsleder Fred Leirvik. Han opplyser til NRK at politiet vil be Veitrafikksentralen sette opp parkering forbudt skilt i området.
Dobbeltelling på Reinebringen
Tellingen av trafikken til fjellet Reinebringen i Lofoten halveres. Dermed blir 6700 turgåere mellom 21. juni og 17. juli redusert til 3350. Tellingen som ble gjort var av folk på vei opp - og ned fra fjellet, skriver Lofotposten. – Det er uansett en kraftig økning i trafikken til fjellet, 1500 flere fra 2015 og til i år, sier Ninette Johansen i Moskenes kommune.
Makrellen holder seg til havs
Den store makrellen lever gode dager et godt stykke til havs utenfor Lofoten og Vesterålen. Og foreløpig er et kystnært makrellfiske dermed lite sannsynlig, ifølge Fiskeribladet Fiskaren.
Vegvesenet overrumpla av turistboomen - trudde ikkje at så mange ville bruke doane
I Sogn og Lofoten møter turistane stengde toalett på populære attraksjonar, og der flyt av skit og søppel. No vedgår Statens vegvesen at alle turistane kom overraskande på dei.
Les mer om Lofoten.
Lofoten var uten strøm i kort tid
Hovedlinjene inn til Lofoten ble kuttet i cirka tre minutter ved 8.30.tiden fredag morgen. Det betyr at hele Lofoten var uten strøm i kort tid, opplyser Lofotkraft. – Det kunne blitt kritisk. Det er mange turister her og mange er avhengig av strøm, sier vakthavende Trond Danielsen. Ifølge Danielsen skyldtes bruddet en feil hos Statsnett.