Lundefugl

Matmangel rammer lundefuglbarna i år også

Verdens største lundefugl-koloni kan stå uten et levedyktig ungekull for ellevte året på rad.

Dårlige tall for Lundefuglene

For elevte år på rad ser det dårlig ut for Lundefugl-kolonien på Røst. Dette er omtrent like mange fuglepar som i fjor, men dårlig på mat gjør at årets unger vokser sakte, og det er ikke sikkert de blir flyvedyktige tidlig nok til å overleve. I så fall blir dette det elevte året uten nye unger i kollonien. Seniorforsker Tycho Anker-Nilsen sier at de regner med at bare 1/3-av dagens bestand vil være igjen innen 2030, dersom dagens utvikling fortsetter.
Kjem heim til livsfarlege plastreir
Kvar vår ventar eit vakkert syn, når sjøfuglane vender tilbake til fuglefjellet. Men mellom lundefugl og krykkje, blir eit nytt syn vanlegare i fjellsida – plast og anna avfall.
Lanserer lundefugl-øl
Årets Lundkommardag markerer ikke bare ankomsten av havets papegøye. Det er også lanseringsdagen for et nybrygget Lovundøl, skriver Rana Blad. Foreløpig er det kun laget 200 liter av det spesielle ølet, som ble tappet på 400 flasker.
Les mer om Lovundøl og Rana Blad.

Værøy sin lundefugl

En sølv lundefugl mot blå bakgrunn, vedtatt ved kongelig resolusjon i 1988.
Færre lundefugler
Aldri før har det vært registrert færre lundefugl på Røst i Lofoten. Denne hekkesesongen anslår forskere at det er 289.000 par med lundefugler på den lille øykommunen. Det er sju prosent færre enn i 2014, skriver Nationen.
Les mer om Lofoten, Nationen og Røst.
Fuglefjell i fritt fall
LOKALSIDER: Bestandene i fuglefjellene i Vesterålen går kraftig ned. Hvorfor må jeg være aleina??? Krykkjer i Nykvåg, Bø. Foto: Øystein O. Strandback Bestanden av lundefugl ved fuglefjellene
Les mer om Nykvåg og Vesterålen.
Om joik og følelser
Mikkel Gaup trakk stappfult telt da han holdt joikekurs på Trænafestivalen fredag. Gaup får møte en lokal lundefugl. Foto: Simon Aldra Gaup sørger for å varme opp publikum.
Les mer om Trænafestivalen.
Stille i fuglefjellet på Runde
Eit økologisk drama utspelar seg i vårt nabolag. LUNDEFUGL Det vert stadig mindre lundefugl på Runde.
Les mer om Runde.
Klimajournalistikken må følge samme spilleregler som annen journalistikk
Jeg vet ikke mye om lundefugl, men jeg kan noe om lundefugljournalistikk. To meget fuglekompetente generalsekretærer, Christian Steel og Kjetil Aa. Solbakken, mener at jeg tar for lett
Les mer om Christian Steel og Kjetil Aa.
Hunden bøyer nakken helt bak på ryggen!
på værøy hilste vi blant annet på en lundehund, en rase som har helt spesielle egenskaper for å fange lundefugl. blant annet har den seks tær og så fleksible ledd at den kan legge hodet
Fryktar fugledød
Døde Det er den siste tida gjort fleire funn av død lundefugl og alkar utanfor Runde. Den siste tida er det gjort fleire funn av døde alkar og lundefuglar utanfor Runde.
Les mer om Runde.
- Masse lundefugl i år
Det skal være masse lundefugl i år. Mandag er det lundkommardag på Lovund. Lundefulg i lundeura på Lovund.
Les mer om Lovund.
Elin blir en lundefugl
Fredag åpnet masterstudentenes fra Kunst- og designhøgskolens utstilling. Elin Øyen Vister skal kle seg ut som en lundefugl, og spise sildemiddag med folk.
Les mer om Kunstog.
Daudt i fuglefjellet
Facebook fløymer over av lundefugl-foto, men det hjelper ikkje. Fuglefjellet er daudt. - Bruk lundefuglen som søt panda, for å skape oppmerksomheit, seier biologiprofessor. Professor
- Viser verdien av norsk natur i en internasjonal sammenheng
ØVRE EIKER: Norge har fått tolv nye områder inn på Ramsar-lista over internasjonalt viktige våtmarker. Fire av disse stedene har fuglefjell, og over 200.000 lundefugl, krykkjer, havsuler
Les mer om Ramsar-lista.
Faretruende for flere sjøfuglarter
Mer enn en million lundefugl har blitt borte, og bare noen få krykkjer er igjen etter 30 år. Forskerne er bekymra for fremtiden.
Godt år for lundefugl
på Runde Etter fire år utan lundefugl-ungar, vrimlar det i år i Lundeura på Runde. Tweet Det er heilt annleis enn det har vore dei siste fire åra, seier Alv Ottar Folkestad til Sunnmørsposten.
Jaktet på Havets papegøye
Ørn jaktet lundefugl Viser bilde 0 av 0 En kamp på liv og død utspilte seg på Andøya da en ørn jaktet en lundefugl. Turist, Anja Brøto, ble vitne til hendelsen.
Les mer om Andøya, Anja Brøto og Viser.
Lundefugl oppsøkte legehjelp
Denne lundefuglen ble funnet under kommunelegens bil. Den hadde plast rundt hodet og i nebbet. Denne lundefuglen ble funnet under kommunelegens bil. Den hadde plast rundt hodet og i
Lundefugl oppsøkte lege
Da den utrydningstruede lundefuglen hadde fått plast i nebbet, oppsøkte den kommunelegen på Rødøy for å få behandling. – Det virket som han skjønte at han skulle få hjelp, sier redningskvinnen.
Les mer om Rødøy.
Kritisk for fugleartar på Runde
Artar som havhest, krykkje og lundefugl er i ferd med å forsvinne frå fuglefjellet på øya Runde, fryktar ornitolog.
Les mer om Runde.
Lundefugl flykter til byene
Alle ungene er døde og de utsultede og desperate lundeforeldrene trekker inn mot byene for å finne mat.
Lundefugl truet
Lundefuglbestanden på Sklinna redusert med 30 prosent - matmangel trolig årsaken.
Les mer om Sklinna.
Kom ikke for tidlig
Lundefugl har ikke kommet opp i Lundeura.
Les mer om Lundeura.