Mattilsynet

Mattilsynet advarer mot giftige blåskjell

Mattilsynet advarer mot å spise skjell plukket fra halvparten av deres kontrollsteder rundt om i landet i en uke fremover.

Mattilsynet advarer mot giftige blåskjell

Mattilsynet advarer mot å spise skjell plukket fra halvparten av deres kontrollsteder rundt om i landet i en uke fremover.
Advarer mot giftige blåskjell
Mattilsynet advarer folk mot å spise blåskjell ved Ødegårdsbukta i Larvik, Engelsvik i Fredrikstad og flere andre steder i landet.
Svinebonde sendte syke dyr til slakt
En svinebonde på Jæren kan få forbud mot å holde gris etter flere inspeksjoner og hastevedtak fra Mattilsynet.
Les mer om Jæren og Mattilsynet.

– Ikke ta med hunden på konsert

Mattilsynet i Agder har i sommer fått inn flere bekymringsmeldinger om hunder som blir utsatt for høyt støynivå på utekonserter.
Les mer om Agder og Ikke.
Får bekymringsmelding om bikkjer
Mattilsynet i Agder har fått inn flere bekymringsmeldinger om hunder som blir utsatt for høyt støynivå på utekonserter. – I verste fall får de hørselsskader, sier Nina Vehus i Mattilsynet. Les mer.
Les mer om Agder og Mattilsynet.
Rødt varsel for blåskjell
Man kan ikke spise blåskjell fra Ødegårdsbukta i Larvik. I Kragerø kan man spise blåskjell. Forekomster av giftige alger kan være lokal. Mattilsynet oppfordrer derfor folk til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig.
Les mer om Larvik og Ødegårdsbukta.
Lot være å henge opp surmunn fra Mattilsynet
Trondheimsrestauranten lot et mer positivt resultat fra tilsyn i 2016 henge synlig for kundene.
Les mer om Mattilsynet.
Kjøpte smuglerhund - Mattilsynet frykter farlige sykdommer
Hundeeiere over hele landet har kjøpt smuglerhunder i god tro via annonse på Finn, mener Mattilsynet. Noen av hundene har blitt så syke at de har måttet avlives.
Les mer om Finn og Mattilsynet.
61 rammet av blåskjell-forgifting
61 personer er syke av blåskjell-forgiftning etter å ha spist på 16 ulike serveringssteder ulike steder i landet. 14 tonn med giftige blåskjell ble tilbakekalt forrige uke, men Mattilsynet er blitt varslet om flere syke denne uken, skriver Dagbladet.
Les mer om Dagbladet og Mattilsynet.
Vanskjøttede hester får bli i familien
Mattilsynet led nederlag i Jæren tingrett. 27 hester føres tilbake til datteren.
Les mer om Jæren.
Laksesykdom på vei mot fylket
Laksesykdommen PD kan bli et like stort problem i Nordland om 5 - 10 år som den i dag er i Nord-Trøndelag, skriver Fiskeribladet. Seniorrådgiver Martin Binde i Mattilsynet sier det derfor er viktig at de riktige grepene blir gjort nå. Virussykdommen PD er etter lakselus det fiskehelseproblemet som koster laksenæringa mest.
Chèvre-ost solgt i Oslo trekkes
Et parti med chèvre-ost solgt på Mathallen i Oslo trekkes. Osten inneholder sykdomsfremkallende bakterier, ifølge Mattilsynet. Osten er lagd av upasteurisert geitemelk og heter «Le Petit Campagnard Fromage de Chevre (Chevre Frais).
Roper varsko om elendige forhold for slaktegris
Mattilsynet har gjort flere nedslående funn i grisefjøs i Rogaland. Nå skal de kontrollere samtlige gårder med slaktegris for å få bukt med misligholdet av dyr.
Les mer om Rogaland.
Ligg unna blåskjell i en ukes tid – minst
Det har vært langt flere tilfeller av blåskjellforgiftning, enn vanlig denne uken, melder Mattilsynet. Blåskjellvarselet for store deler av kysten er tydelig: «IKKE spis skjell.
Les mer om Mattilsynet.
Vil forby bonde å ha dyr
En bonde i Østfold har fått varsel om aktivitetsnekt. Mattilsynet har gjentatte ganger funnet syke og skadde dyr på gården.
Les mer om Østfold.
Nå kan høna slippes ut
Nå kan man igjen slippe hønene ut fra bur og innhegning. Mattilsynet innførte et såkalt portforbud for høner på grunn av flere utbrudd av fugleinfluensa i Sentral-Europa, men nå har utbruddene avtat, og det er igjen trygt å slippe høna løs.
Les mer om Sentral-Europa.
TGI Fridays på Karl Johan stenges av Mattilsynet – fant mose på gulvet
Restauranten TGI Fridays i Karl Johans gate stenges med umiddelbar virkning.
Les mer om Karl Johan og Mattilsynet.
Stengte restaurant på dagen
TGI Friday's i Karl Johan måtte stenge på dagen etter at Mattilsynet var på kontroll der torsdag. Mattilsynet konkluderte med at kjøkkenet var så skittent og rotete at det ikke er forsvarlig å servere mat eller drikke derfra. Det skriver Dagbladet. Restauranten legger seg flate og sier de skal rette opp.
Mattilsynet sier nei til tiltak mot tomatmøll
Matbransjen må selv beskytte seg mot tomatmøllen. Offentlige tiltak vil både være for kostbare og for lite effektive, mener Mattilsynet.
Les mer om Mattilsynet.
Sauer kan slippes på utmarksbeite
Mattilsynet mener risikoen for ulveangrep på sau i Oppland og nordre del av Akershus har blitt mindre de siste dagene.
Les mer om Oppland.
Muselort og møkk på serveringssted
To serveringssteder i Hamar måtte ha flere besøk av Mattilsynet før de fikk åpne igjen. Det skriver Hamar Arbeiderblad. På ene stedet var det muselort like ved et møkkete kjøkken. Driverne av de to stedene sier Mattilsynet kom på et uheldig tidspunkt.
Tatoveringer kan inneholde mer tungmetall enn anbefalt
Mattilsynet advarer mot at noen tatoveringer kan utgjøre en helserisiko. Noen farger kan inneholde høyere tungmetall-nivåer enn anbefalt.
Tattiser kan inneholde mer tungmetall enn anbefalt
Mattilsynet advarer mot at noen tatoveringer kan utgjøre en helserisiko. Noen farger kan inneholde høyere tungmetall-nivåer enn anbefalt.
Vil ha en plan for villreinen
Landbruksdepartementet vil vite mer om hvordan villreinstammen i Nordfjella skal bygges opp igjen, etter at dagens stamme er slaktet. Landbruksminister Jon Georg Dale etterlyser en mer konkret plan enn den som har kommet fra Mattilsynet.
Les mer om Mattilsynet og Nordfjella.