Mattilsynet

Mattilsynet neddynget av klager fra oppdrettsselskap

Lerøy Midt ble ilagt rekordbot for å la 25 000 laks dø i et anlegg ved Hitra. Nesten ti måneder etterpå er det fortsatt uavklart om selskapet må betale.
Les mer om Hitra.

Gammelt mat ble ny

Mattilsynet har avslørt hvordan en bedrift i Oslo har drevet med ulovlig ommerking av matvarer, skriver Dagbladet. Dette er blitt gjort i stor skala og produktene var ment for distribusjon til flere butikker i hovedstaden. Saken er politianmeldt.
Les mer om Dagbladet og Oslo.
Mattilsynet får kritikk om skrantesyke: – Useriøst
Mattilsynet har åpnet opp for økte reintall i skrantesyke-utsatte områder i Trøndelag. Lokale grunneiere frykter smittespredning.
Les mer om Trøndelag.
Mattilsynet får kritikk om skrantesyke
Mattilsynet har åpnet opp for økte reintall i skrantesyke-utsatte områder i Trøndelag. Lokale grunneiere frykter smittespredning.
Les mer om Trøndelag.

Rema 1000 butikk i Danmark måtte stenge etter muselort-funn

Rema 1000 i Danmark har på under to år fått 30 innskjerpelser, seks sure Smiley-fjes og et påbud fra Fødevarekontrollen, det danske Mattilsynet.
Ingen fare for sauene
Ingen sauebesetninger i Hedmark blir satt på nedfring i høst, som følge av for høye bequerell-verdier (som er et mål på radioaktivitet). Det sier Mattilsynet som har kontrollert flere hundre sauer og lam.
Les mer om Hedmark og Mattilsynet.
Stort beslag av reptiler
Tollerne beslagla seks slanger, 38 øgler og fire skilpadder på Svinesund søndag formiddag. En rumener bosatt i Sverige skulle selge dyrene i Sarpsborg. Dyrene er ikke blant artene som nå er lovlig å innføre til Norge, og er overlatt til Mattilsynet.
Gir hjemløse katter et nytt liv
Jan Egil Aronsen i Mattilsynet tror mange ser på katten mer som en ting enn et levende vesen. Gjennom et nytt prosjekt vil han øke kattens status i samfunnet.
Les mer om Mattilsynet.
Dømd for brot på Dyrevelferdslova
Ein mann i 20-åra er dømd til 30 dagars vilkårsbunden fengsel for brot på Dyrevelferdslova, med ei prøvetid på to år. Mattilsynet fant hundane til den dømde avmagra og sjuke, ifølge Laagendalsposten.
Skrekkeksemplene som gjør at Frp ønsker landsdekkende dyrepoliti
Rogalending forlot syv husdyr, n uke senere ble fire av dem funnet døde. Tett samarbeid mellom politiet og Mattilsynet førte til domfellelse av mannen.
Les mer om Frp og Mattilsynet.
Usikre på smittekjelde
Ingen veit korleis norske reinsdyr har blitt smitta av skrantesjuke. Ein teori er ifølge Mattilsynet at smittestoffet kan ha blitt innført til Noreg via urin frå hjortevilt som har blitt selt over disk, eller kjøpt på postordre frå USA. Slik sterkt luktande urin blir i nokre land brukt som hjelpemiddel ved jakt.
Les mer om Mattilsynet, Noreg og USA.
Trygt å spise blåskjell
Det siste blåskjellvarselet fra Mattilsynet sier at man trygt kan spise selvplukkede blåskjell fra både Kragerø, Larvik og Risør-kysten.
Fortsetter melkestriden
Melkebonde Gustaaf Koot ble nylig dømt til for ulovlig omsetning av upasteurisert melk. Nå vurderer han å motanmelde Mattilsynet.
Les mer om Mattilsynet.
Kostet staten millionbeløp
Hestesaken i Sirdal har kostet staten 1,5 million kroner. Mattilsynet hentet ut 40 hester fra en gård i Sirdal i fjor, fordi de mente dyrene fikk for dårlig stell. Tilsynet har blant annet tatt hånd om 27 hester mens saken har blitt behandlet.
Les mer om Sirdal.
Hestesak har kosta staten 1,5 million – no er den avslutta
Hesteentusiastar fortvilar over at det ikkje blir anke i ei av dei største dyrevelferdssakene som har vore på Sørvestlandet. Mattilsynet kjenner seg likevel trygge på at hestane er i gode hender.
Les mer om Sørvestlandet.
Næringen fikk Mattilsynet til å snu i okse-forslag
At mange okser står inne hele livet er et problem Mattilsynet ønsker å gjøre noe med. Men landbruksnæringen sier nei.
Les mer om Mattilsynet.
Innrømmet dårlig dyrestell
En gardbruker fra Hedmarken innrømmet grove brudd på dyrevernsloven, da han møtte i Hedemarken tingrett i dag. Det skriver HA. Seks storfe, seks sauer og 15 høner var døde eller nylig avlivet da Mattilsynet kom til bruket.
Ankar ikkje hestesak frå Sirdal
Mattilsynet ankar ikkje saka der fleire titals hestar i november i fjor blei henta ut frå ein gard i Sirdal på grunn av mangel på mat og stell over lang tid. Etter at hestane blei tekne har dottera på Sirdal-garden gjort krav på fleire av dei, og nå har Jæren tingrett bestemt at ho er den rettmessige eigaren.
Sauebonde i retten
En sauebonde fra Sør-Fron erklærte seg delvis skyldig i å ha vanskjøttet 100 sauer da han møtte i retten i dag. Mattilsynet fant i november 2015 95 tynne lam på bondes gård. Mannen skal ha unnlatt å gi dyrene tilstrekkelig tilsyn og stell.
Les mer om Sør-Fron.
Eggskandalen
Mattilsynet har iverksatt undersøkelser for å finne ut om nederlandske egg med et farlig insektmiddel kan ha kommet til Norge.
Les mer om Norge.
Millioner av egg må trekkes tilbake – kan inneholde gift
Mattilsynet følger nøye med på situasjonen etter at millioner av egg som kan inneholde gift er trukket tilbake fra butikkhyller over hele Europa.
Les mer om Europa.
Sjekker farlige egg i Norge
Mattilsynet undersøker nå om egg med et farlig insektsmiddel har kommet til Norge gjennom ferdigprodukter, skriver Nationen. I forrige uke måtte flere millioner egg trekkes fra markedet i en rekke euopeiske land, da insektmiddelet fi-pro-nil ble oppdaget i nederlandske egg. Norge importerer svært lite egg, ifølge SSB.
Les mer om Nationen, Norge og SSB.
Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere
Mattilsynet advarer mot rosastekt hamburgerkjøtt etter at to er blitt syke i sommer. Dette bør du vite om du likevel vil ta en råsjanse.
Bonde ga ikke dyrene mat og vann
Sauer, hester, kuer og høner var allerede døde - eller måtte avlives - da Mattilsynet kom.
Les mer om Mattilsynet.
SISTE: Mellom 50 og 60 oksar må slaktast etter omfattande dyretragedie
Politiet og Mattilsynet har rykt ut til ein gard i Ytre Fjaler i Sogn og Fjordane der det blei funne mellom 50 og 60 utmagra og sjuke oksar. Alle dyra blir no i kveld sendt til slakt.