Oppland

Bonden får mindre hjelp, og møter mer kontroll

Oppland Bonde- og Småbrukarlag (OBS) er kjent med at flere bønder har mistet store tilskudd. Dette skyldes krav om nedprioritering av service på landbrukskontorene i kommunene, krav om bruk av digitale søknadsverktøy og korte søknadsfrister.

Ikke avklaring før sommeren

Helse Sør-Øst kommer ikke til å gi klarsignal for videre planlegging av Mjøssykehuset før sommerferien. Det sier administrerende direktør Cathrine Lofthus. Flere politiske fylkesledere i Hedmark og Oppland krever en slik avklaring før sommerferien.
– Krise å samle all vegadministrasjon på Hamar
– Fellesnemndas ønske om å samle hele vegadministrasjonen sin på Hamar må kunne beskrives som en krise, sier leder i Oppland SV, Mizanur Rahaman.
Misvisende om sykehussenger
I sitt innlegg 25. april uttrykker Mildrid A. Ullerud, lege og leder i Oppland SVs helseutvalg, bekymring for sengeantallet ved et nytt sykehus i Innlandet.
Les mer om Innlandet og Mildrid A.

Vanskelig jordbruksoppgjør

Leder i Oppland Bondelag Kristina Hegge regner med det blir vanskelig for bøndene og staten å bli enige om årets jordbruksoppgjør. Det er overproduksjon av kjøtt, men det mener hun er regjeringas egen feil siden de la opp til økt produksjon i 2014.
Ap med opptrappingsplan for jordbruket: – Akkurat hva Oppland og Innlandet trenger
Lokale Ap-representanter er godt fornøyd med opptrappingsplanen for jordbruket som partiet la fram onsdag.
Les mer om Innlandet og Oppland.
Oppland trenger flere ingeniører
Et sikkert vårtegn er at søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg. Innen 15. april må de som planlegger videre studier bestemme seg for hvilken utdanning de ønsker å ta fatt på. Vi står midt i et teknologisk skifte.
Fylkesansatte må nøye seg med fem års kompensasjon
Fylkespolitikerne står på sitt. De fylkeskommunalt ansatte må nøye seg med kompensasjon i fem år for lengre reiseveg når Hedmark og Oppland fylkeskommuner slås sammen.
Les mer om Hedmark og Oppland.
Pendlertilskudd i fylkeskommunen
Ansatte i fylkeskommunen, som må pendle når Hedmark og Oppland slås sammen, får en kompensasjon i 5 år. Det vedtok fylkespolitikerne i Innlandet med stort flertall i dag. Summen varierer mellom 20 000 og 30 000 kroner i kompensasjon i året.
Les mer om Hedmark, Innlandet og Oppland.
Fem års overgangsordninger i Innlandet fylke
Politikerne i Hedmark og Oppland skulle diskutere ti eller fem års kompensasjon for pendling. Det ble en debatt om å kutte omstillingsordningene til to år istedet.
Les mer om Hedmark, Innlandet og Oppland.
Nei til heliumballonger 17. mai
Kongsvinger, Hamar, Elverum og Gjøvik forbyr salg av heliumballonger 17. mai.Miljøpartiet De Grønne vil ha et totalforbud mot salg av slike ballonger.Lillehammer er eneste av de store byene i Hedmark og Oppland som ikke har innført et slikt forbud.
Les mer om Elverum, Gjøvik, Hamar, Hedmark og Oppland.
Urimelig ekstragodtgjøring for fylkesbyråkrater
Fylkeskommunene Hedmark og Oppland slås sammen, og Fylkespolitikerne planlegger et pengedryss over sine ansatte. Den unødvendige ekstragodtgjørelsen til fylkesbyråkratene er urimelig.
Les mer om Fylkespolitikerne og Oppland.
Dyruds to små seire
Fylkesmannen i Oppland fulgte ikke vergemålsloven i det som GDs lesere kjenner som vergesaken. Mer enn halvannet år etter at GD tok opp saken, har Statens sivilrettsforvaltning konkludert. Fylkesmannen tar resultatet av tilsynet på alvor.
Les mer om Oppland.
Fylkessammenslåing
Sammenslåingen av Hedmark og Oppland fylker gir halvparten så mye ansvar, og dobbelt så mange byråkrater. Likevel lar Fylkestinget muligheten til å slanke organisasjonen løpe fra seg.
Les mer om Fylkestinget, Hedmark og Oppland.
Russerevy på Gjøvik avlyst på grunn av tragisk dødsfall
Russerevyen ved Gjøvik videregående skole er avlyst grunnet dødsfall. (Oppland Arbeiderblad:) - Russerevyen er avlyst på grunn av en tragisk hendelse ved skolen, der en elev er gått bort, sier rektor Marie Holenbakken.
Les mer om Gjøvik og Marie Holenbakken.
Hvordan kan Huntonstranda utvikles?
29 arkitektforslag er kommet inn til en idekonkurranse om hvordan Huntonstranda i Gjøvik skal utvikles. Avdukningen skjedde under Byutviklingskonferansen i dag. Oppland Arbeiderblad var tilstede da deltakerne på konferansen fikk se forslagene.
Regionreform
Hedmark og Oppland fylkeskommuner sysselsetter totalt 4.000 personer.
Les mer om Oppland.
Bråkete russ
Russen har irritert en del folk i natt. Politiet i Innlandet mottok i natt 20 klager for folk som syntes russen bråkte for mye rundt om i Hedmark og Oppland.
Les mer om Hedmark, Innlandet og Oppland.
Fylkesmannen brøt loven
Statens sivilrettsforvaltning konkluderer med at Fylkesmannen i Oppland ikke har fulgt vergemålsloven i den såkalte «vergemålssaken. Ifølge GD, som først omtalte saken, ble kontoen og huset til Gerd Thordis Dyrud tømt etter ønske fra vergen hennes. Sønnen, Per Jarle Dyrud, ble ikke informert om at moren fikk verge. Dette burde Fylkesmannen ha informert sønnen om, mener sivilrettsforvaltningen.
Senterkvinner uenige om konsekvenser for den som sendte grov melding
Senterkvinnene i Oslo krever at avsenderen av den grove meldinga til Liv Signe Navarsete straffes med utestengelse. Senterkvinne-leder i Oppland synes en unnskyldning er nok.
Svir av over 60 millioner på å etablere ny fylkeskommune
Det vil koste over 60 millioner kroner å slå sammen Hedmark og Oppland fylkeskommuner til Innlandet fylkeskommune. Staten betaler halvparten, 30 millioner kroner, og disse pengene blir disponert av fellesnemnda onsdag.
Les mer om Hedmark, Innlandet og Oppland.
Krever fortgang i sykehussak
Fylkeslederne for Arbeiderpartiet, Høyre og Frp i Hedmark og Oppland vil ha fortgang i saken om nytt sykehus. I ettermiddag hadde de fire en markering ved Mjøsbrua. Nå ber de styret i Helse Sør-Øst si ja til et nytt hovedsykehus før sommerferien.
Elbil-politikk som virker
Oppland fylke øker mest... Veksten i elbil-salget fortsetter.
Flere nazisymboler
I løpet av få dager har nazi-symboler dukket opp flere steder i Hedmark og Oppland. Blant annet er det malt et hakekors i Fagernes sentrum (bildet). Ifølge Innlandet politidistrikt vil politiet ikke gjøre noe med dette så lenge det ikke er anmeldt.
Les mer om Hedmark og Oppland.