Oppland

Kan bli Årets ildsjel

Randi Nordli fra Brumunddal Idrettslag og Evelyn Veisten fra Østre Toten Helsesportlag er kandidater fra Hedmark og Oppland til Årets ildsjel. Prisen deles ut på Idrettsgallaen på Hamar 6.januar.

Alene overlege på kreftenheten

Gjøvik sykehus har kun n overlege på kreftenheten, og dette er langt færre enn andre sykehus, skriver Oppland Arbeiderblad. Vi er sårbare, med tanke på sykdom, kurs og ferier, sier Kjetil Weyde, overlege på kreftenheten på sykehuset i Gjøvik.
– Bredbånd til distriktene
Hedmark og Oppland vil få store summer ekstra til bredbåndutbygging dersom Arbeiderpartiet får flertall for sitt forslag til statsbudsjett. Ifølge stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen vil partiet bevilge nesten en halv milliard kroner ekstra til berdbåndutbygging i distriktene.
Sjekk dekkene på det utenlandsk vogntoget: – Kan være direkte trafikkfarlig, mener Statens vegvesen
Utenlandsk vogntog fikk kjøreforbud etter kontroll i Oppland.
Les mer om Oppland.

5.240 sauer tatt av rovdyr

Bønder i Oppland har søkt erstatning for 5.240 sauer og lam som er tatt av rovdyr i år. Over 2.300 av dem er tatt av jerv, men ulven utgjorde en større andel enn vanlig etter angrepene på Hadeland og Toten i sommer. Tallene for Hedmark er ikke klare.
Les mer om Hadeland, Hedmark, Oppland og Toten.
Mange gasellebedrifter
Aldri før har det vært flere gasellebedrifter i Innlandet. Siden i fjor har det vokst fram mange nye og lønnsomme bedrifter i Hedmark og Oppland, i følge NHO. I går fikk Woodcon AS fra Hedmark og Leve Hytter AS fra Oppland pris for sin utvikling.
Les mer om Hedmark, Innlandet, NHO og Oppland.
Bygde hyttedrømmen. – Jeg solgte bilen for å skaffe startkapital
Et tilfeldig møte med to gamle kjente førte til etablering av hytteprodusentern Leve Hytter. Gründernes mål var å øke verdiskapingen i Øyer. Nå er selskapet gasellevinner i Oppland.
Les mer om Leve Hytter, Oppland og Øyer.
Tilsyn med plantevernmidler
De fleste kommuner er flinke med bruk at plantevernmidler. Det er Mattilsynets konklusjon etter deres tilsyn med elleve kommuner i Buskerud, Vestfold, Telemark, Hedmark og Oppland tidligere i år. To av kommunene som hadde tilsyn, var Lier og Røyken.
Storberget blir høgskolelektor
Tidligere justitsminister og stortingsrepresentant, Kunt Storberget er ansatt som høgskolelektor ved høgskolens avdeling på Rena i en 20 prosents stilling. Den kommende fylkesmannen for Hedmark og Oppland sier til Østlendingen at han gleder seg både til å forelese og drive forskning.
Mobilbatteri eksploderte
Ved 01.00-tiden natt til mandag brant det i en leilighet på Harestua i Oppland. Brannen skyldtes et mobilbatteri som hadde eksplodert, melder politiet. Det skal ikke være snakk om personskader. Politiet oppretter sak, og undersøker batteriet.
Les mer om Harestua og Oppland.
Fem til sykehus etter frontkollisjon
Tre voksne og to barn er kjørt til sykehus etter en bilulykke ved Dokka i Oppland.
Les mer om Dokka og Oppland.
Fylkesveg stengt etter kollisjon
På fylkesveg 250 nord for Dokka er flere personer skadd i en trafikkulykke,. 2 personbiler med 5 personer har fronkollidert. En voksen og to barn er endt til sjukehus.Fv 250 Oppland: Stengt på hele strekningen Dokka-Vingrom. Omkjøring via Gjøvik.
Tiltalt for grovt underslag
Statsadvokaten i Hedmark og Oppland har tatt ut tiltale mot en mann i 70 årene for grovt underslag. Mannen har ifølge FriFagbevegelse erkjent underslaget på nesten 500 000 kroner. Han er tidligere distriktssekretær i et LO-forbund.
Fyllekjører slapp gigantbot
En fyllekjører slapp gigantbot på grunn av liten pensjon. Politiet foreslo en bot på 65 000 kroner for mannens promillekjøring, men Valdres tingrett mente det var for mye og fastsatte beløpet til 25 000, skriver Oppland Arbeiderblad.
Storkontroll ved Mjøsbrua
Fem biler ble avskilta da Statens vegvesen og politiet hadde storkontroll ved Mjøsbrua, onsdag. Til sammen ble 215 bilister kontrollert. Av disse hadde 40 kjøretøy mangler, opplyser vegvesenet til Oppland Arbeiderblad.
Ordføreropprop fra Innlandet
30 ordførere i Hedmark og Oppland protesterer blant annet mot at kommunene skal fratas mulighet til inntjening via eiendomsskatt i fremtida. De krever også at regjeringa tar større ansvar for utbygging av bredbånd og at distrikts og regionaltilskuddet økes.
Les mer om Hedmark, Innlandet og Oppland.
Jordskjelvet natt til søndag er det 12. i Norge i år
– Jeg trodde det kom et jetfly rett mot huset, som plutselig dreide av, sier Charlotte Andersen fra Harestua i Oppland. Andre melder om «basslyd i Holmenkollen, småristing i sengen i Rælingen og rullende drønne over Disen i Oslo, under nattens jordskjelv.
Kraftig vind førte til strømbrudd flere steder i Oppland og Hedmark
Flere tusen strømkunder i Gjøvik, Ringsaker og Løten var søndag uten strøm etter at trær enten berørte eller hadde falt over strømlinjene.
500 fortsatt uten strøm
Ved 17.30 tida søndag var det 500 av Eidsivas kunder i Sør-Odal og Ringsaker som ikke hadde strøm. Tidligere i dag var 9000 uten strøm i Hedmark og Oppland på grunn av den kraftige vinden.
9 000 uten strøm i Hedmark og Oppland
- Våre mannskaper jobber på spreng med feilsøking og feilretting, opplyser strømleverandøren Eidsiva.
Les mer om Eidsiva, Hedmark og Oppland.
Flere fått strømmen tilbake
Ifølge Eidsivas nettsider er det nå i underkant av 2.000 abonnenter som er uten strøm i Hedmark og Oppland. Tidligere i dag var tallet nesten 9.000. Strømbruddene skyldes vind og trefall.
Les mer om Hedmark og Oppland.
Jordskjelvet i natt er det 12. i Norge i år
– Jeg trodde det kom et jetfly rett mot huset, som plutselig dreide av, sier Charlotte Andersen fra Harestua i Oppland. Andre melder om «basslyd i Holmenkollen, småristing i sengen i Rælingen og rullende drønne over Disen i Oslo, under nattens jordskjelv.
Riksvei 4 stengt pga. bilbrann
Veien er stengt sør for Lygnasæter i retning Roa på grunn av bilbrann, ifølge Statens vegvesen. Lygna i Oppland er det stengt retning Roa pga. bilbrann.
Les mer om Lygnasæter, Oppland og Roa.
Flere værskader på Østlandet og 19 000 strømløse i natt
Store mengder snø og trefall skapte strømtrøbbel i Hedmark og Oppland i natt. Men det blir mindre nedbør fremover, sier meteorologene.
Les mer om Hedmark, Oppland og Østlandet.
Mangler fortsatt strøm
Fortsatt er nesten 4000 husstander i Hedmark og Oppland uten strøm. Komunikasjonsansvarlig i Eidsiva nett, Ragnhild Abrante sier det er vanskelig å gi et eksakt tidspunkt for når strømmen er tilbake.