Oversatt

Glemte samisk oversettelse

En ny informasjonsbrosjyre om barnevern er oversatt til 11 språk, men ikke til samisk, selv om det er et offisielt språk i Norge. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet innrømmer at det har skjedd en glipp.
Les mer om Norge.

Asylbarn lærer norsk på nett

Nå kan alle barn på asylmottak i Norge lære norsk, matematikk eller naturfag over internett. Portalen skolekassa.no har samlet nettbasert læring som lenge har blitt brukt i norsk skole, men nå er innholdet oversatt til blant annet arabisk og dari.
Les mer om Norge.
Rush etter å leie ut bolig til flyktninger: Leiekontrakten er oversatt til arabisk
Huseiernes Landsforbund tar konsekvensene av «omfattende pågang.
Langrennsuksessen sprang ut av en krise
KOMMENTAR: Norsk langrenn har ingen hemmeligheter, bare hardt arbeid. Suksesskriteriene er utgitt i bokform og oversatt til tysk og engelsk. Til konkurrentene er det bare å si: Les og lær!

Hva ville de gamle klassikerne kostet i dag?

Vi har regnet om de gamle prisene til 2015-niv. Mange ergrer seg over at elektronikk har blitt dyrt i det siste takket være en svak krone koster for eksempel flere av de nye topptelefonene nå over 6.000 kroner. Men var det egentlig bedre før? Vi har sjekket prisene på diverse elektronikkprodukter som kom på markedet for mange år siden og «oversatt dem til dagens prisnivå. Med SSB konsumprisindekskalkulator kan du nemlig sjekke hvor mye et gitt beløp fra tidligere er verdt i dagens penger, og da vil mange få seg en overraskelse. LES OGSÅ: Gammelt stereoutstyr på loftet? Kanskje du sitter på en gullgruve! Commodore 64: 16.000 kr
Litteraturpris til Hortenskvinne
Vestfolds Litteraturpris for 2015 tildeles Tone Gleditsch Stabell fra Horten. Gleditsch Stabell har særlig skrevet lyrikk og barnebøker, og hun mottar prisen for fremragende arbeid med lyrikk og barnebøker. Noen av verkene er også oversatt til urdu og ungarsk.
Den omdiskuterte appen lanserer nå samkjøring
- Men forelpig bare i Kina. Tidligere denne uken lanserte Uber at et utvalgt land skulle få teste deres nye samkjørings muligheter, dette ble altså forbrukerene i Kina. Samtidig kan en stille seg spørsmålet om det ikke er for seint? Vi har tidligere omtalt nordiske samkjøring- og leiebiltjenester som Nabobil og GOmore som tilbyr samme tjeneste. Uber har siden de kom til Norge for omlag et år siden fått sterk kritikk av taxibransjen i Norge, fordi de tilbyr en langt billigere tjeneste. Uber kaller den nye tjenesten uberCOMMUTE, eller uberPENDLE direkte oversatt. Tjenesten gjør det mulig for sjåfører å registrere en kjøretur, og
Les mer om GOmore, Kina, Nabobil, Norge og Uber.
– Som en sjømann som vender hjem
Den nye skiven til Æ tok omveien om Sverige – før den fredag slippes hjem igjen, oversatt tilbake til norsk. – Som en sjømann som vender hjem, sier opphavsmannen om å tilbakeføre låtene.
Les mer om Som og Sverige.
Ny bademote skremmer vannet av barn
Den kalles Face-kini, eller oversatt til norsk - ansikts-bikini, og trenden har tatt av blant godt voksne kvinner i Kina.
Les mer om Face-kini og Kina.
Tidsvitner fra et Europa herjet av pogromer, nazister og stalinister
Katja Petrowskajas bok oversatt til 18 språk.
Les mer om Europa.
Tidsvitner fra et Europa herjet av pogromer, nazister og stalinister
Katja Petrowskajas bok oversatt til 18 språk
Les mer om Europa.
Kina vil fjerne lærebøker med «vestlige verdier
Kommunistpartiet vil forby undervisningsmateriale som inneholder «vestlige verdier, deriblant litteratur oversatt fra engelsk. Kritikere kaller det for et dumt og tåpelig forbud.
Kjærlighetssang til de svakeste
Poetisk språk kombinert med et dramatisk innhold gir en kraftfull litterær mikstur. En nytelse å lese. Roman Sara Stridsberg Beckomberga. Ode til min familie Oversatt til norsk av Monica Aasprong Aschehoug Beckomberga.
Med musikalsk råskap som bakteppe
Teateranmeldelse av "Mor Courage og barna hennar" av Bertolt Brecht oversatt av Arnljot Eggen, på Det Norske Teatret. GROTESK: Ane Dahl Torp i Mor Courage. FOTO: L-P Lorentz
Mener kritikerne undervurderer dem
Kritikere slakter den, mens butikker og kinoer fryder seg over Fifty Shades-bølgen. Hvorfor er dette blitt så stort? Fifty Shades of Grey Bokserien Fifty Shades of Grey er skrevet av EL James. Bøkene er oversatt til 51 språk.
Les mer om Fifty Shades-bølgen og Grey.
Hva du bør vite om Kanariøyene
Visste du at selve ordet Kanariøyene betyr hunde-øya, men at det egentlig er seler det er snakk om? På latinsk blir Islas Canarias oversatt til Sjø-hunder. Dessverre finner du ikke seler på kanariøyene lenger, men navnet har fortsatt blitt igjen.
Les mer om Kanariøyene og Sjø-hunder.
IT-arkitektur på norsk
Utbredt standard oversatt på dugnad.
Nekter å si når ledelsen fikk høre om Afghanistan-brevet
Statssekretær Jøran Kallmyr sier justisdepartementet fikk Afghanistan-brevet i oversatt versjon 7. november. Han nekter å si når politisk ledelse ble gjort kjent med truslene i brevet.
Les mer om Afghanistan-brevet.
Slik blir nye Google på ferie
Tar du bilde av et skilt, får du teksten automatisk oversatt. LES OGSÃ... Denne feilen rammer 3 av 5 Android-brukere Men Google nekter å fikse den.
Slik blir nye Google på ferie
Tar du bilde av et skilt, får du teksten automatisk oversatt.
Les mer om Google.
Tar du bilde av et skilt, får du teksten oversatt
Vi kunne nylig melde at Google Translate var i ferd med å få en stor oppdatering som både skulle muliggjøre effektiv, muntlig sanntidsoversetting,
Les mer om Google Translate.
Annus horribilis
Verden har blitt et mye farligere sted i løpet av 2014. Det var den britiske dronning Elisabeth som udødliggjorde dette latinske uttrykket - som direkte oversatt betyr et forferdelig år - da hun brukte det i en tale i 1992.
Les mer om Elisabeth.
Forskere har oversatt apeskrik til engelsk
«Krak betyr leopard på apespråk, ifølge forskere.
Hobbiten tar opp griskhet
Nils Ivar Agøy, du har oversatt Hobbiten til norsk. Hva synes du om Peter Jacksons filmatisering?
Les mer om Hobbiten.