Oversatt

Kina vil fjerne lærebøker med «vestlige verdier

Kommunistpartiet vil forby undervisningsmateriale som inneholder «vestlige verdier, deriblant litteratur oversatt fra engelsk. Kritikere kaller det for et dumt og tåpelig forbud.

Kjærlighetssang til de svakeste

Poetisk språk kombinert med et dramatisk innhold gir en kraftfull litterær mikstur. En nytelse å lese. Roman Sara Stridsberg Beckomberga. Ode til min familie Oversatt til norsk av Monica Aasprong Aschehoug Beckomberga.
Med musikalsk råskap som bakteppe
Teateranmeldelse av "Mor Courage og barna hennar" av Bertolt Brecht oversatt av Arnljot Eggen, på Det Norske Teatret. GROTESK: Ane Dahl Torp i Mor Courage. FOTO: L-P Lorentz
Mener kritikerne undervurderer dem
Kritikere slakter den, mens butikker og kinoer fryder seg over Fifty Shades-bølgen. Hvorfor er dette blitt så stort? Fifty Shades of Grey Bokserien Fifty Shades of Grey er skrevet av EL James. Bøkene er oversatt til 51 språk.
Les mer om Fifty Shades-bølgen og Grey.

Hva du bør vite om Kanariøyene

Visste du at selve ordet Kanariøyene betyr hunde-øya, men at det egentlig er seler det er snakk om? På latinsk blir Islas Canarias oversatt til Sjø-hunder. Dessverre finner du ikke seler på kanariøyene lenger, men navnet har fortsatt blitt igjen.
Les mer om Kanariøyene og Sjø-hunder.
IT-arkitektur på norsk
Utbredt standard oversatt på dugnad.
Nekter å si når ledelsen fikk høre om Afghanistan-brevet
Statssekretær Jøran Kallmyr sier justisdepartementet fikk Afghanistan-brevet i oversatt versjon 7. november. Han nekter å si når politisk ledelse ble gjort kjent med truslene i brevet.
Les mer om Afghanistan-brevet.
Slik blir nye Google på ferie
Tar du bilde av et skilt, får du teksten automatisk oversatt. LES OGSÃ... Denne feilen rammer 3 av 5 Android-brukere Men Google nekter å fikse den.
Slik blir nye Google på ferie
Tar du bilde av et skilt, får du teksten automatisk oversatt.
Les mer om Google.
Tar du bilde av et skilt, får du teksten oversatt
Vi kunne nylig melde at Google Translate var i ferd med å få en stor oppdatering som både skulle muliggjøre effektiv, muntlig sanntidsoversetting,
Les mer om Google Translate.
Annus horribilis
Verden har blitt et mye farligere sted i løpet av 2014. Det var den britiske dronning Elisabeth som udødliggjorde dette latinske uttrykket - som direkte oversatt betyr et forferdelig år - da hun brukte det i en tale i 1992.
Les mer om Elisabeth.
Forskere har oversatt apeskrik til engelsk
«Krak betyr leopard på apespråk, ifølge forskere.
Hobbiten tar opp griskhet
Nils Ivar Agøy, du har oversatt Hobbiten til norsk. Hva synes du om Peter Jacksons filmatisering?
Les mer om Hobbiten.
I løvens lune bokhule
kongsvinger: Han er oversatt til 12 språk og skriver om lille Skogli. Hva skapte forfatteren Levi Henriksen?
Les mer om Levi Henriksen og Skogli.
Advarer mot black friday-tilbud
- Man har salg fordi man vet at folk lar seg rive med! Den fjerde torsdagen i november feirer amerikanerne høsttakkefest, der kalt «thanksgiving. Den påfølgende fredagen kalles «black friday, fritt oversatt til svartefredag. En mulig forklaring på navnets opphav er gater og fortau svarte av biler og folk, allerede på 60-tallet. Mange hadde fri, og brukte dagen på å sette i gang julehandelen. Du trenger ikke være økonom for å forstå hvordan butikkene reagerte på fenomenet: Gjennom tilbud og fete typer forsøkte de å lokke til seg flest mulig kunder. Og tradisjonen lever i beste velgående den dag i dag. De sist
Nå blir Northug-boken oversatt til svensk
Forfatteren legger til et ekstrakapittel i den svenske utgaven. Der tar han et oppgjør med norske medier.
Les mer om Northug-boken.
Nå blir Northug-boken oversatt til svensk
Forfatteren legger til et ekstrakapittel i den svenske utgaven. Der tar han et oppgjør med norske medier.
Les mer om Northug-boken.
Bokanmeldelse: Hanne Ørstavik: På terrassen i mørket
Jeg måtte skrive denne anmeldelsen med hatt på, slik at jeg kunne ta den av meg. Ørstaviks bøker er oversatt til 18 språk, har fått en haug med priser, og På terrassen i mørket ble solgt til Danmark allerede før den var ferdig.
Les mer om Danmark.
Nå skal iPhonen din forstå norsk
Til uka kommer funksjonen som lar deg oversette norsk tale til tekst. Selv om Apples talestyringstjeneste Siri har et norskklingende navn, forstår «hun ikke norsk. Men tre år etter debuten, begynner det å skje noe. Når iOS 8 slippes i neste uke, vil en av nyhetene være norsk diktering. Det vil si at det vil bli mulig å bruke stemmen til å skrive meldinger, ta notater, søke på nettet og så videre. Praktisk, og det virker overraskende bra! Les også: De beste iOS 8-funksjonene Slik fungerer det Alle steder hvor man ellers ville ha brukt tastaturet på sin iPhone eller iPad, vil det være mulig å snakke, og på kort til
Les mer om Alle, Siri og Slik.
På topp 25 med Guttær
Musikktjenesten Wimp har kåret Henning Kvitnes Guttær til en av tidenes 25 beste coverlåter oversatt fra engelsk til norsk.
Les mer om Guttær.
Tidenes beste engelske låt på norsk
Musikktjenesten WiMP skal kåre tidenes coverlåter, oversatt fra engelsk til norsk. Kari Bremens og hennes «Alle vet jo det ligger foreløpig på tredjeplass, skriver Lofotposten.
Les mer om Alle og Lofotposten.
Tidenes beste engelske låt på norsk
Musikktjenesten WiMP kårer tidenes coverlåter, oversatt fra engelsk til norsk. Kari Bremens og hennes `Alle vet jo det` er på pallplass.
Anmeldelse (Anna Gavalda): Lite engasjerende fra fransk yndling
Anna Gavalda med mellomroman, som sikkert vil selge. Roman Billie Anna Gavalda Oversatt av Tove Bakke Samlaget To skakke skjebner i 20-åra ligger sammenkrøket på en fjellhylle.
Nerdenes hevn
Før fikk hun spørsmål om hun var litt nerd når hun fortalte om interessen for sjakk. Nå synes folk det er ganske kult, forteller OL-aktuelle Silje Bjerke, som har oversatt sjakkthrilleren
Prinsesse Märtha Louises eventyr på kinesisk
Nå skal barn på Taiwan lære om hvorfor den norske kongefamilien ikke har krone på hodet. Boken er skrevet av prinsesse Märtha Louise og er oversatt av en taiwansk jærbu.
Les mer om Märtha Louise og Taiwan.