Staten

Hold klimakampen unna domstolene

Klimasøksmålet mot staten er ikke bare et bomskudd. Det utgjør en trussel mot vår rettstradisjon.

Bondelaget tror ulvestammen vil øke

Avgjørelsen i Oslo tingrett om midlertidig stans i ulvejakta utenfor ulvesonen, kan føre til at det ikke blir jakt denne vinteren, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag. Han er redd for at det igjen vil føre til at det blir flere ulv i Østfold. Nå håper han at staten anker avgjørelsen i tingretten.
Ulveseier for Naturfond i retten
Verdens Naturfond (WWF) har vunnet fram i Oslo tingrett mot staten, derfor blir ulvejakt midlertidig stanset. Regjeringen vedtok i september lisensfelling av inntil 26 ulv utenfor ulvesonen. 12 av disse kunne felles i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark.
Les mer om Hedmark, Naturfond, Oslo og Østfold.
– Staten har gjort adskillig flere feil overfor meg enn jeg har gjort overfor staten
I 2015 ble skatteadvokat Sverre E. Koch tilkjent erstatning etter årevis med rettsforfølgelse i Transocean-saken. Nylig ble han beskyldt for å trikse med selvangivelsen og fikk varsel om tilleggsskatt på erstatningsbeløpet.

Kristian Michelsen (34) dømt for IS-deltakelse

Kristian Michelsen (34) fra Verdal er dømt til syv år og seks måneders fengsel for deltakelse i Den islamske staten (IS) og terrorforbund.
Les mer om Den, IS-deltakelse og Verdal.
Ingen erstatning i Husebukta
Hankø Utvikling har ikke krav på erstatning fra staten etter at utbyggingen av seks hytter i Husebukta ble forsinket. Departementet mener det var gode grunner til å trekke tilbake godkjenningen i en periode i forbindelse med naboklager.
Les mer om Husebukta.
Tall-kamp om Goliat
WWF hevder staten vil tape ti milliarder kroner på Goliat-feltet. – Det forsøkes å tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt, sier statsråd Terje Søviknes (Frp).
Les mer om Goliat-feltet og Goliat.
WWF: – Staten vil tape ti milliarder på Goliat
WWF hevder staten vil tape ti milliarder kroner på Goliat-feltet. –Det forsøkes å tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt, sier statsråd Terje Søviknes (Frp).
Les mer om Goliat-feltet og Goliat.
WWF: – Staten vil tape ti milliarder på Goliat
WWF hevder staten vil tape ti milliarder kroner på Goliat-feltet. –Det forsøkes å tegne bilde av feltet som et tapsprosjekt, sier statsråd Terje Søviknes (Frp).
Les mer om Goliat-feltet og Goliat.
Nytt regnestykke hevder staten vil TAPE ti milliarder på skandaleplattformen Goliat
Men oljeministeren er ikke like pessimistisk.
Les mer om Goliat.
Ap med bompenge-kritikk av Frp
Leder i Arendal Ap, Vanja Grut, mener Frps Åshild Bruun-Gundersen saboterer bompengeprosjekt og hindrer Arendals-regionen i å få belønningsmidler fra staten til kollektivtrafikken. Bruun-Gundersen avviser kritikken og sier Frp prinsipielt er imot bompenger i Arendal.
– Det som hendte meg, er jo ikke god reklame for andre som vil lede i staten
Christine Meyer tror nok at hun vil knekke litt sammen når stormen får lagt seg. Hennes avgang fra Statistisk sentralbyrå ble et politisk uvær av umåtelige dimensjoner.
Les mer om Det og Statistisk.
Staten kan tape 15 milliarder på Goliat
Goliat-økonomien forverres med nye opplysninger fra Terje Søviknes. Framtidig oljeproduksjon fra feltet dreier seg nå om å begrense tapet for staten.
Les mer om Goliat.
Vitnet mot staten
Professor Knut Einar Rosendahl i samfunnsøkonomi ved NMBU vitnet i går i Oslo tingrett sammen med SSB-forsker Mads Greaker under Norges første klimarettssak.
Les mer om Oslo.
Oljefondet vil ut av olje
Norges Bank ber nå regjeringen om lov til å selge Oljefondets olje- og gassaksjer. Det kan gjøre staten mindre sårbar for et varig fall i olje- og gassprisene.
Krever bedre samarbeid med dykkerne
Arbeidsdykker Bjørn Torsøy ønsker et bedre samarbeid mellom miljømyndighetene og sportsdykkere som lokaliserer og hever gamle båtvrak langs sørlandskysten. Torsøy er bekymret for sikkerheten til sportsdykkerne og mener staten må ta et større ansvar.
Norges Bank mener Oljefondet ikke bør eie aksjer i selskaper som utvinner olje og gass
Kan gjøre staten mindre sårbar for et varig fall i olje- og gassprisene.
Les mer om Oljefondet.
Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje
Norges Bank ber nå regjeringen om lov til å selge Oljefondets olje- og gassaksjer. Det kan gjøre staten mindre sårbar for et varig fall i olje- og gassprisene.
Sikkerhet foran alt
Det er krevende forhold i Nordfjella der jegere på oppdrag fra staten skyter reinsdyr. Til sammen skal over 2000 dyr avlives i et forsøk på å stanse skrantesyke. Oppsynsmann Petter Braaten håper oppdraget løses innen 1. mai neste år, men sier sikkerheten for jegerne er det viktigste. Det er lite snø og dårlig sikt.
Les mer om Nordfjella.
Hurtigruten vil fortsette
Hurtigurten har bestemt seg, og kommer til å by på anbudet for Kystruten Bergen - Kirkenes. Hurtigrutens nåværende avtale med staten utgår 31. desember 2019, men Hurtigruten håper altså å seile hele ruten også etter dette.
Silver-kunder fornøyd – eiere varsler søksmål
Silver-kundenes pensjon er langt på vei reddet, viser det endelige resultatet. Men nå varsler eierne søksmål mot staten.
Måtte steriliseres - saksøker staten
Inntil nylig måtte transpersoner la seg sterilisere for å få byttet kjønn i ID-papirer og pass. Nå saksøker Tobias og en 23-årig kvinne staten.
Les mer om ID-papirer.
Erna Solberg freder oljeminister Terje Søviknes i Goliat-strid
Statsministeren svarer ikke på om regjeringen vil presentere en offisiell dato for når staten kan regne med å tjene penger på Goliat-feltet.
Slår alarm om asylsøkeres helse
Kommuneoverleger i Indre Østfold slår alarm om uverdige helseforhold på asylmottak. Legene mener de oppfordres av staten til å se på en gruppe mennesker som mindreverdige.
Les mer om Indre Østfold.
Oljedirektoratet: Goliat blir ikke lønnsom for staten
I en analyse fra 2015 skriver Oljedirektoratet at Goliat-utbyggingen ikke vil bli lønnsom for staten på grunn av forsinkelsene som rammet prosjektet.