Svartisen

Luksushotellet skaper begeistring: - Jeg synes vi har oppnådd et fantastisk resultat

Vil bygge verdens mest miljøvennlige hotell ved Svartisen. (an.no): - Dette skal være verdens mest miljøvennlige hotell. Det sier arkitekt i Snøhetta, Zenul Khan til Avisa Nordland.
Luksushotellet ved foten av Svartisen skaper begeistring: - Jeg synes vi har oppnådd et fantastisk resultat
AVISA NORDLAND] - Dette skal være verdens mest miljøvennlige hotell. Det sier arkitekt i Snøhetta, Zenul Khan. Hotellet han omtaler som verdens mest miljøvennlige hotell er planlagt til Meløy i Nordland.
Luksushotellet skaper begeistring: - Jeg synes vi har oppnådd et fantastisk resultat
- Dette skal være verdens mest miljøvennlige hotell. Det sier arkitekt i Snøhetta, Zenul Khan. Hotellet han omtaler som verdens mest miljøvennlige hotell er planlagt til Meløy i Nordland. Ved foten av Svartisen skal hotellet Svart ligge.

Fjellreven skal vernes mer

Miljødirektoratet vil utvide nasjonalparken Saltfjellet-Svartisen, og samtidig sørge for økt vern av fjellreven i området.
Høy skredfare
Kraftig vind og nysnø ventes å danne ustabile områder med fokksnøflak i fjellet. Enkelte steder kan fokksnøen legge seg på svakt lag av overflaterim hvis ikke rimet blir ødelagt av vinden. Skredfaren i Ofoten, Svartisen og Salten vurderes som 3-betydelig, av varsom.no.
Les mer om Ofoten, Salten og Svartisen.
Snøskredfare i fylket
Det er moderat snøskredfare i Nordland i dag og i morgen. Varsom.no viser til faregrad to på grunn av fokksnø på Svartisen, i Salten og Ofoten. I Lofoten og Vesterålen er det lokalt ustabile forhold. Nysnø og vind har dannet nysnøflak i høyden.
Snøskredfaren øker i nord
NTB melder at det er varslet betydelig snøskredfare i Nord-Norge fra tirsdag. Skredfaren betegnes som faregrad 3 – betydelig. I Nordland gjelder varselet for Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og på Svartisen, skriver nyhetsbyrået.
Betydelig fare for skred
Det er fare for snøskred i store deler av fylket. I Ofoten, Salten og på Svartisen varsler nettstedet Varsom.no om vedvarende lag med fokksnø, som gir faregrad tre. Det er ustabile forhold i områdene i dag og i morgen.
Les mer om Salten, Svartisen og Varsom.no.
Skredfare i Nordland
Det er er betydelig fare for skred i Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Svartisen og Salten i dag, melder varsom.no. Hovedredningssentralen ber folk være forsiktige i alle de tre nordligste fylkene. Fersk fokksnø gjør terrenget ustabilt.
Betydelig fare for skred
Salten og Svartisen måles til å ha betydelig skredfare i dag. I Salten bør folk være forsiktig der det ligger fokksnø i høyden, mens på Svartisen er det generelt ustabile forhold. Varsom.no melder også om skredfare i Lofoten, Vesterålen og Ofoten i morgen.
Advarer om snøskredfare
Helgeland og Trøndelag kan få 30-40 centimeter snø, og NVE varsler om betydelig snøskredfare. I varselet for Svartisen oppfordrer NVE folk til å unngå bratte heng og terrengfeller.
Les mer om NVE, Svartisen og Trøndelag.
Økende snøskredfare
Et lavtrykk som kommer inn i løpet av helga vil gi økende nedbør og vind og medfører at skredfaren er vurdert å øke til kategori 3, som tilsvarer betydelig, i regionene Svartisen, Salten og Lofoten og Vesterålen, heter det i en uttalelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat NVE.
Betydelig snøskredfare
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt varsel om betydelig snøskredfare i Salten og for Svartisen i Nordland, melder NTB. Det ventes lokalt opp mot 30 cm nysnø fram til lørdag. På vindutsatte plasser over 6–800 meter over havet kan det danne seg ustabile nysnøflak. Disse kan lett utløses av en skikjører, advarer NVE.
Les mer om NTB, NVE, Nordland, Salten og Svartisen.
Isbreene fortsetter å smelte
Norges vassdrags- og energidirektorat skriver i en pressemelding at norske breer fortsetter å smelte. NVEs målinger viser at 21 av 31 breer har trukket seg tilbake i år. I Nordland har tre målte breer i snitt trukket seg tilbake syv meter. Engabreen, en utløper fra Svartisen, har trukket seg tilbake åtte meter i år, og 168 meter tilbake i løpet av de siste ti årene, står det i meldingen.
Les mer om Svartisen.
Stengt tunnel
På fylkesvei 17 er Svartisen tunnel, på strekningen Ågskardet - Ørnes, stengt på grunn av gjenstander i veibanen, melder Statens vegvesen.
Les mer om Svartisen og Ågskardet.
«Sofaelgen har fått navn
Elgkalven som for ikke så mange måneder siden ble en del av elgfamilien på Svartisen Moose i Meløy har fått navnet Embla. Les mer om Emblas tøffe start på livet her.
Les mer om Embla, Meløy og Svartisen Moose.
Breforskar: – Svartisen er farleg
Svartisen har endra seg mykje dei siste femti åra, og er no mykje farlegare enn før, seier breforskar Wilfred Theakstone. Han meiner Statskog ikkje har gjort nok for tryggleiken ved breen. Dei legg seg flate.
– Elgturisme har et enormt potensial som ikke er utnyttet
I Sverige finnes det mer enn 30 elgfarmer som hvert år får n million besøkende. – Norge har store muligheter og et ubenyttet potensial, sier Sylvi Jektvik i Svartisen Moose.
Svarte flekker på mobilkartet: – Vi kan ikke bygge for turistene alene
Ti år etter at en turist omkom på Norges tredje største isbre, er området fortsatt uten mobildekning. Og Svartisen er ikke den eneste svarte flekken på turistkartet. Telenor sier de ikke kan bygge for turistene alene.
Ti år siden dødsulykke – fortsatt ingen mobildekning på Svartisen
Kommunen har jobbet med å få dekning på Svartisen i ti år uten å lykkes. Turistnæringen frykter ny ulykke uten mulighet til å varsle.
Les mer om Svartisen.
Dette store cruiseskipet var på besøk i Trondheim
«Norwegian Jade lå til kai i Trondheim havn i ti timer før det cruiset videre til Svartisen.
Les mer om Svartisen og Trondheim.
Betydelig snøskredfare i Nord-Norge
Stigende temperatur og regn fører til økt snøskredfare torsdag. Det er mulighet for at gamle og svake lag med snø vekkes til live, som øker faren for naturlig utløste skred, skriver nettstedet Varsom.no. I Nordland gjelder det områdene Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.
Fortsatt skredfare i Nordland
Det er fortsatt betydelig fare for skred på Svartisen og i Salten, skriver varsom.no. Nettstedet ber folk unngå bratte terreng, og opplyser om at naturlige skred kan forekomme. Lofoten, Ofoten og Vesterålen har moderat fare, men nettstedet ber folk være forsiktig i høyden og indre strøk likevel.
Advarer om stor skredfare
Fra Svartisen i Nordland til Vest-Finnmark er det meldt betydelig snøskredfare og stor skredfare på søndag, ifølge varsom.no. Skredproblemet er hovedsaklig fokksnø i lesider som følge av flere dager med kraftig vind og stort snøfall i høyden. Det forventes at store skred kan øtløses av seg selv.
Les mer om Nordland og Vest-Finnmark.