Svartisen

Stengt tunnel

På fylkesvei 17 er Svartisen tunnel, på strekningen Ågskardet - Ørnes, stengt på grunn av gjenstander i veibanen, melder Statens vegvesen.
Les mer om Svartisen og Ågskardet.

«Sofaelgen har fått navn

Elgkalven som for ikke så mange måneder siden ble en del av elgfamilien på Svartisen Moose i Meløy har fått navnet Embla. Les mer om Emblas tøffe start på livet her.
Les mer om Embla, Meløy og Svartisen Moose.
Breforskar: – Svartisen er farleg
Svartisen har endra seg mykje dei siste femti åra, og er no mykje farlegare enn før, seier breforskar Wilfred Theakstone. Han meiner Statskog ikkje har gjort nok for tryggleiken ved breen. Dei legg seg flate.
– Elgturisme har et enormt potensial som ikke er utnyttet
I Sverige finnes det mer enn 30 elgfarmer som hvert år får n million besøkende. – Norge har store muligheter og et ubenyttet potensial, sier Sylvi Jektvik i Svartisen Moose.

Svarte flekker på mobilkartet: – Vi kan ikke bygge for turistene alene

Ti år etter at en turist omkom på Norges tredje største isbre, er området fortsatt uten mobildekning. Og Svartisen er ikke den eneste svarte flekken på turistkartet. Telenor sier de ikke kan bygge for turistene alene.
Ti år siden dødsulykke – fortsatt ingen mobildekning på Svartisen
Kommunen har jobbet med å få dekning på Svartisen i ti år uten å lykkes. Turistnæringen frykter ny ulykke uten mulighet til å varsle.
Les mer om Svartisen.
Dette store cruiseskipet var på besøk i Trondheim
«Norwegian Jade lå til kai i Trondheim havn i ti timer før det cruiset videre til Svartisen.
Les mer om Svartisen og Trondheim.
Betydelig snøskredfare i Nord-Norge
Stigende temperatur og regn fører til økt snøskredfare torsdag. Det er mulighet for at gamle og svake lag med snø vekkes til live, som øker faren for naturlig utløste skred, skriver nettstedet Varsom.no. I Nordland gjelder det områdene Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.
Fortsatt skredfare i Nordland
Det er fortsatt betydelig fare for skred på Svartisen og i Salten, skriver varsom.no. Nettstedet ber folk unngå bratte terreng, og opplyser om at naturlige skred kan forekomme. Lofoten, Ofoten og Vesterålen har moderat fare, men nettstedet ber folk være forsiktig i høyden og indre strøk likevel.
Advarer om stor skredfare
Fra Svartisen i Nordland til Vest-Finnmark er det meldt betydelig snøskredfare og stor skredfare på søndag, ifølge varsom.no. Skredproblemet er hovedsaklig fokksnø i lesider som følge av flere dager med kraftig vind og stort snøfall i høyden. Det forventes at store skred kan øtløses av seg selv.
Les mer om Nordland og Vest-Finnmark.
Stor snøskredfare i Nordland
Norges vassdrags- og energidirektorat melder om stor snøskredfare i Ofoten, Salten og Svartisen. Faregraden ligger på nivå fire, som er det nest høyeste nivået. Les mer på Varsom.no.
Fare for nysnøflakskred
Skredfaren for Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen er moderat skredfare, med faregrad 2. Det er fare for nysnøflakskred, skriver varsom.no
Moderat skredfare
Skredfaren er i dag moderat i Ofoten, Salten og ved Svartisen melder varsom.no. I Lofoten og Vesterålen er det betydelig skredfare, med spesiell fare for nysnøflak.
Betydelig skredfare nord i fylket
Skredvarslinga varsom.no melder om faregrad tre av fem i Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.
Skredfare i Nord-Norge
Det er betydelig skredfare fra Svartisen i sør til Vest-Finnmark i nord, med unntak av Lofoten og Vesterålen hvor faren er moderat. Nettstedet varsom.no ber folk være oppmerksom på små skred i nysnøen. Disse kan fort bli til større skred.
Stor snøskredfare i helgen
NVE melder om stor snøskredfare flere steder i fylket. Ifølge nettstedet varsom.no er faregraden justert til tre, som betyr stor snøskredfare, i Ofoten, Salten og Svartisen.
Les mer om Ofoten, Salten og Svartisen.
Samler ungdommer på Svartisen
I helga møtes 120 ungdommer fra Salten-kommunene på Basecamp Salten.
Redningsaksjon på Svartisen
Et redningshelikopter fra Sea King er sendt ut for å berge en pasient som er skadd på Svartisen ved Mo i Rana, opplyser politiet i Helgeland på twitter.
Les mer om Helgeland, Rana, Sea King og Svartisen.
Tid for Basecamp Salten
I september blir Basecamp Salten arrangert for 16. gang, og denne gangen på Svartisen.
Les mer om Basecamp Salten og Svartisen.
Flere oppdrag
Hovedredningssentralen i Nord-Norge har vært ute på tre oppdrag i Nordland i ettermiddag. Først ble to personer hentet ned fra henholdsvis Heggmoen og Svartisen – begge hadde skadet foten. En leteaksjon ble også igangsatt i Vågan da en liten gutt forsvant fra sin mor. Gutten ble funnet cirka tre kilometer unna, i god behold.
WWF: – Dette fjerner ikke galskapen i prosjektet
Isbitprosjektet på Svartisen omtales av gründerne selv som et godt miljøprosjekt. Men tross at det i år blir mindre bruk av helikopter, er ikke Nina Jensen i WWF overbevist.
Les mer om Nina Jensen, Svartisen og WWF.
Sier ja til å hente ut isbiter fra Svartisen
Meløy kommune trosser Fylkesmannen i Nordland og gir selskapet Svaice klarsignal til ta ut luksus-isbiter fra den krympende isbreen Svartisen.
Sier nok en gang ja til å hente ut isbiter fra Svartisen
Fylkesmannen i Nordland satte foten ned da Meløy kommune sa ja til luksus-isbiter fra den krympende isbreen Svartisen. Nå har tillatelsen blitt behandlet på nytt, med samme resultat.
Les mer om Meløy, Nordland og Svartisen.
Blar opp 4,2 mill og sikrer seg kontroll over Svartisen
– Meløy kommune vil sikre allmennheten tilgang til Svartisen i framtiden, sier ordfører som bladde opp millionbeløp for å få kontroll over Norges nest største isbre.
Les mer om Svartisen.
Setter midlertidig stopper for isbiter fra Svartisen
Meløy kommune sa ja til 6000 helikopterturer over Svartisenområdet i løpet av noen korte sommermåneder. Nå krever Fylkesmannen i Nordland at Meløy gjennomgår saken på nytt.