Utøya

Kan vinne Berlin-pris

Lørdag kan regissør Erik Poppes «Utøya 22. juli vinne hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin. Det er totalt 24 filmer i årets hovedkonkurranse, av dem er 19 nominert til de gjeveste prisene, Gullbjørnen og Sølvbjørnen. «Utøya 22. juli, som har norsk premiere 9. mars, ble vist under filmfestivalen i Berlin mandag denne uka. (NTB)

Utøya-film kan vinne pris i Berlin lørdag

Lørdag kan regissør Erik Poppes «Utøya 22. juli» vinne hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin. Filmfestivalen i Berlin holdes i år for 68. gang.
Les mer om Berlin.
Listhaug krev våpen innlevert
I skuggen av våpendebatten i USA krev justisministeren at 900 halvautomatiske rifler blir selt, innleverte eller deaktiverte. Ingen skal få kompensasjon. Medan nordmenn ventar på at filmen Utøya 22.
Les mer om USA og Utøya.
Ruben Håvik: – Denne filmen skal være jævlig å se
Ruben Håvik har alltid valgt å være åpen om det som skjedde på Utøya 22. juli for snart syv år siden. Han synes filmen kom til riktig tid.
Les mer om Utøya.

Filmprodusenten påpeker 15-årsgrense på Utøya-filmen

Paradox Film, som står bak «Utøya 22. juli», sendte torsdag ut en pressemelding for å meddele at filmen har fått 15-årsgrense av Medietilsynet.
Poppes Utøya-film vekker debatt blant anmelderne
Etter visningen i Berlin beskrives filmen som årets mest rystende. I forkant av den første visningen på den internasjonale filmfestivalen i Berlin har filmskaper Erik Poppe høstet både kritikk og ros for prosjektet.
Les mer om Berlin og Erik Poppe.
- En film som kan være et godt verktøy
ØKSNES: Per Sture Helland Pedersen er en av mange fra Vesterålen som ble rammet av tragedien på Utøya i 2011. Han mistet sin datter Åsta denne fatale 22. juli-dagen. Nå har Erik Poppe laget film om tragedien på Utøya.
Oppgjøret med 22. juli må skje igjen og igjen
Bare slik, ved å pirke av skorpen igjen og igjen, blir Utøya det arret vi må bære og leve med.
Les mer om Utøya.
– Jeg gråt for første gang på veldig lenge
Det ble en sterk opplevelse for Lars Henrik Rytter Øberg å se filmen om Utøya, sommerleieren der han reddet livet ved å kaste seg i vannet og legge på svøm.
Les mer om Jeg og Utøya.
Etter 22. juli-filmen: Er beredskapen bedre idag?
- Filmen er ikke grusom nok. Den gjenspeiler ikke brutaliteten slik den var, sier Utøya-overlevende Hanne Linaker.
Utøya-filmen kan få internasjonal anerkjennelse i Berlin
Utøya 22. juli av regissør Erik Poppe kan lørdag vinne hovedkonkurransen og internasjonal anerkjennelse under filmfestivalen i Berlin.
Les mer om Berlin og Erik Poppe.
Gråt da hun leste manus til Utøya-filmen
Andrea Berntzen gråt da hun fikk lese manus til filmen om terrorangrepet på Utøya. Hun mener det er viktig at filmen retter søkelyset mot ofrene.
Les mer om Utøya-filmen og Utøya.
Rystende film om Utøya - Oppgjøret med 22. juli må skje igjen og igjen
Bare slik, ved å pirke av skorpen igjen og igjen, blir Utøya det arret vi må bære og leve med. Erik Poppes film om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er en av de sterkeste og vondeste filmene jeg har sett.
Les mer om Oppgjøret og Utøya.
Filmanmeldelse «Utøya 22. juli»: Helvete på norsk jord
En grufull film om en grufull dag. Det kommer andre og annerledes filmer om terroren i Oslo i 2011 ved siden av Erik Poppes «Utøya 22. juli». De kommer snart.
Les mer om Oslo.
Vil begrense oppmerksomheten rundt Utøya-filmen
Produsentene bak «Utøya 22. juli ligger lavt med markedsføringen av Erik Poppes film.
Les mer om Utøya og Utøya-filmen.
Disse konkurrerer mot Poppes «Utøya i Berlin
Flere kritikere mener Norges sjanser for en historisk Gullbjørn er store. Eneste reelle konkurrent er en animasjonsfilm fra USA, sier NRKs filmanmelder.
Les mer om Berlin, Gullbjørn og USA.
– Jeg er stolt av filmen
Hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen må klype seg selv i armen for å forstå hva som skjer. En annen av skuespillerne hadde allerede erfaring med terror da de spilte inn filmen «Utøya 22. juli.
Les mer om Jeg og Utøya.
Oscar-vinneren imponert over Utøya-filmen
Oscar-vinner Torill Kove fra Hamar konkurrerer i Berlin med sin nyeste film «Tråder». mandag så hun Utøya-filmen. Hun var imponert over jobben den norske regissøren Erik Poppe hadde gjort.
Poppes Utøya-film vekker debatt blant anmeldere
Anmeldere bekrefter regissørens advarsler om at «Utøya 22. juli» er sterk kost. Etter visningen i Berlin beskrives filmen som årets mest rystende.
Les mer om Berlin og Utøya.
Poppes Utøya-film vekker debatt blant anmeldere
Anmeldere bekrefter regissørens advarsler om at «Utøya 22. juli er sterk kost. Etter visningen i Berlin beskrives filmen som årets mest rystende.
Les mer om Berlin og Utøya.
Kritikerskepsis til Utøya-filmen
Erik Poppes 22. juli-film fikk en blandet mottakelse i Berlin. Danske Politikens kritiker lurer på hva filmen egentlig vil fortelle. Anbefalte saker BERLIN (Dagsavisen): - Ser man rent filmatisk på det, er dette ingen stor film.
Les mer om Berlin og Utøya-filmen.
Overlevende om «Utøya 22. juli: – Filmen greier ikke å gjenspeile brutaliteten
Hanne Linaker overlevde skytingen på Utøya i 2011. Hun er kritisk til Erik Poppes skildring av terrorangrepet.
Les mer om Utøya.
Utøya-film hylles og kritiseres internasjonalt
«Utmattende og «hjerteskjærende, men også «unødvendig og «dvelende. Reaksjonene etter visningene av Erik Poppes «Utøya 22. juli på filmfestivalen i Berlin varierer mellom stående applaus og fordømmelse.
Les mer om Berlin.
Poppe: - Hvis det ikke gjør vondt å se denne filmen, så er det for sent
Minnet om hva som skjedde på Utøya, har begynt å falme, advarer filmskaper Erik Poppe. Han mener vi trenger en påminnelse om hvordan høyreekstremisme ser ut.
Les mer om Erik Poppe og Utøya.
Poppe: - Hvis det ikke gjør vondt å se denne filmen, så er det for sent
Minnet om hva som skjedde på Utøya, har begynt å falme, advarer filmskaper Erik Poppe. Han mener vi trenger en påminnelse om hvordan høyreekstremisme ser ut.
Les mer om Erik Poppe og Utøya.