Utøya

Stoltenberg: Spesielt brutalt når barn dør av terror

BRUSSEL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg sammenligner terrorangrepet i Manchester med terroren mot Utøya i 2011. NATO legger nå inn et ekstra gir i kampen mot terror.
Les mer om Manchester og Utøya.

Mistet broren på Utøya. Så ble foreldre og bror utvist – måtte slåss for å beholde statsborgerskapet

– Livet er hardt for noen, sier Moubarak (25), på brorens gravsted på Hamar. Nå snur alle partiene på Stortinget, Frp inkludert.
Les mer om Frp, Hamar, Moubarak, Stortinget og Utøya.
Slik minnet Ap-lederen Utøya-ofrene
- Det bekymrer meg at 22. juli defineres bort fra terrorbegrepet, og betegnes som nasjonal katastrofe, nærmest en ulykke.
Har anmeldt trusler
Leder for Demokratene, Makvan Kasheikal, har anmeldt truslene han fikk etter at han uttalte seg om Anders Behring Breivik og politiets rolle på Utøya. Truslene skal komme både fra folk på Sørlandet og fra andre steder i landet. Les mer.

Partileder anmelder trusler

Leder for Demokratene, Makvan Kasheikal, fikk mange trusler etter at han uttalte seg om Anders Behring Breivik og terrorangrepet på Utøya. Nå har han anmeldt saken.
Partileder i møte med PST
Leder for Demokratene, Makvan Kasheikal, har vært i møte med Politiets sikkerhetstjeneste for å få vurdert sin egen risiko, skriver VG. Kasheikal skal ha mottatt trusler etter at han uttalte seg om Anders Behring Breivik. – Hadde det vært opp til meg, burde Breivik blitt skutt og drept under terrorangrepet på Utøya, sa Kasheikal i et intervju med VG.
Etter Utøya
Peter Nielsen gjemte seg i kjølerommet på Utøya. Han kom ut som et annet menneske. Og en ny kokk.
Les mer om Utøya.
Ny befaring på Utøya-kaia
Statsbygg inviterer i dag til sin andre befaring av Utøy-kaia, som vurderes som nasjonalt minnested etter Utøya-terroren. Naboer til Sørbråten saksøkte staten for byggeplanene der, og rettssaken skulle egentlig starte denne uka. Men etter at Utøya-kaia ble bestemt utrede,t ble Sørbråten-forslaget lagt på is og rettssaken utsatt i minst et halvt år.
Ny befaring påUtøya-kaia
Statsbygg inviterer i dag til sin andre befaring av Utøy-kaia, som vurderes som nasjonalt minnested etter Utøya-terroren. Naboer til Sørbråten saksøkte staten for byggeplanene der, og rettssaken skulle egentlig starte denne uka. Men etter at Utøya-kaia ble bestemt utrede,t ble Sørbråten-forslaget lagt på is og rettssaken utsatt i minst et halvt år.
Beboere kritiserer Utøya-naboer: – Det er ikke synd på oss
Beboere på Utstranda er provosert over at enkelte Utøya-naboer «taler på vegne av alle i striden om 22. juli-minnesmerket.
Les mer om Utstranda og Utøya-naboer.
– For lite proaktive
Trond Blattmann, som mistet sønnen Torjus på Utøya og var leder av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli fram til 2015, mener at helsevesenet har vært for lite oppsøkende overfor de som ble rammet av terroren.
Les mer om For og Utøya.
– Fikk ikke nok hjelp etter 22. juli
– Når en så stor tragedie skjer, er det skuffende å måtte stresse for å få tak i hjelp, sier Emma Martinovic som overlevde Utøya.
Les mer om Emma Martinovic, Fikk og Utøya.
Fikk ikke nok hjelp
Oppfølgingen av de overlevende etter angrepet på Utøya i 2011, varte ikke lenge nok. Det kommer fram i en fersk rapport fra Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Tidligere leder i støttegruppa, Trond Blattmann sier at det er tungt å snakke om hendelsene når det har gått så lang tid.
Les mer om Norsk, Trond Blattmann og Utøya.
Rapport: Mange overlevende etter Utøya-terroren fikk ikke hjelpen de trengte
Mange av de overlevende etter terroraksjonen på Utøya i 2011 har ikke fått den hjelpen de trengte, ifølge en ny rapport.
Les mer om Utøya og Utøya-terroren.
For dårlig oppfølging
Oppfølginga av de overlevende etter angrepet på Utøya varte ikke lenge nok. Det kommer fram i en rapport fra Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Flere av ungdommene opplevde at støtteapparatet forsvant for tidlig.
Les mer om Norsk og Utøya.
Utøya-ofre fikk ikke nok hjelp
Overlevde etter 22. juli-terroren på Utøya i 2011, opplevde at behandlingstilbudet forsvant for fort, og at støtteapparatet ikke var proaktivt nok i tiden etter terroren.
Les mer om Utøya.
Rapport: Mange overlevende etter Utøya-terroren fikk ikke hjelpen de trengte
- Å måtte stå i kø opplevdes nok som veldig vanskelig og en tilleggsbør.
Les mer om Utøya-terroren.
22. juli-minnesmerkene har kostet 10,2 millioner kroner
Så langt har arbeidet med 22. juli-monumentene kostet 10,2 millioner kroner. Konflikten med naboene ved Utøya har ført til uvisshet om prosessen videre.
Les mer om Utøya.
– Jeg er et veldig godt eksempel på hvor ille det kan gå
Mange av de overlevende etter massemordet på Utøya fikk ikke hjelpen de trengte, ifølge en ny rapport. Adrian Pracon (27), som selv opplevde å gå på en stor psykisk smell etter terrorangrepet, legger ikke skjul på at det har vært noen svært tøffe år.
Les mer om Jeg og Utøya.
Støre støtter Sanners nei til Utøya-naboer
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er riktig av regjeringen å holde fast ved Utøykaia som minnested etter 22. juli-terroren.
Les mer om Utøya-naboer og Utøykaia.
Staten vil ikke vurdere Utøya-naboenes forslag
Selv om staten har sagt seg villig til å vurdere et alternativ til Sørbråten som minnested for Utøya, vil de ikke vurdere naboenes forslag på nytt.
Les mer om Sørbråten og Utøya.
Regjeringen vurderer nytt minnested på Utøya – naboer reagerer kraftig
Naboene mener de igjen blir overkjørt når kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vurderer forslaget til nytt minnested fra AUF og 22. juli-støttegruppen.
Les mer om AUF, Jan Tore Sanner og Utøya.
Rettssak om Utøya-minnested
Sørbråten-naboene trekker ikke søksmålet mot staten etter AUFs forslag om å flytte plasseringen for minnesmerket etter 22. juli. Det forteller advokat Harald Stabell. Naboene møtte kommunalminister Jan Tore Sanner i dag.
Forsker: 22. juli-kommisjonens Utøya-analyse er motstridende og uklar. Vurderinger ble gjort på feil grunnlag
22. juli-kommisjonens analyse og vurderinger av Utøya-aksjonen bygger på informasjon politifolkene ikke hadde da de aksjonerte, mener stipendiat Helge Renå.
I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.
Politiet ble filleristet av 22. juli-kommisjonen for innsatsen da Norge trengte dem aller mest. Nå slår politiets beredskapstropp knallhardt tilbake.
Les mer om Norge og Utøya-aksjonen.